Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Ik wil de opvoeding graag anders doen, maar hoe?

25 januari 2020 · 15:00

Update: 15 november 2024 · 08:43

Elk jaar neem ik mij voor om dingen in de opvoeding anders te doen. Ik houd het alleen nooit lang vol en verval in oud gedrag. Hoe kan ik, samen met mijn gezin, die goede voornemens écht volhouden?

Heel herkenbaar: goede voornemens om het dit jaar echt anders te gaan doen, in de opvoeding en in het gezinsleven. Meer rust, minder drukke agenda’s en meer een-op-eentijd met de kinderen. Vanaf nu ga ik het anders doen! Het is heerlijk om af en toe eens met een schone lei te beginnen, fris en vol goede moed. Toch stranden heel wat voornemens al voordat de eerste maand van het jaar verstreken is. 

Wat wil je veranderen in de opvoeding?

Hoe komt dit? Veel dingen die we doen, ook als het gaat om opvoeding, doen we omdat we ze zo gewend zijn. Het zijn patronen geworden die we onbewust uitvoeren. Het is dus zaak je bewust te zijn van die patronen, wil je deze veranderen of aanpassen. Evalueer voor jezelf welke patronen voor jou gewoon zijn. Daarnaast is het goed dit ook met je partner te bespreken. Wat doen wij uit gewoonte? Welke gewoontes vinden we prettig en welke willen we veranderen? Ook kun je met de kinderen het afgelopen jaar bespreken. Wat vonden ze fijn en wat misschien niet? 

Hoe pak je het aan? Ga met je partner om de tafel en bespreek:

  1. Welke (opvoed)idealen heb je? Koppel daar concreet gedrag aan.
  2. Kijk naar je evaluatie en stel waar nodig bij.
  3. Vraag de kinderen wat zij veranderd willen zien.
  4. Plan een tussenevaluatie (individueel, met je partner en als gezin).

Herinner jezelf aan de nieuwe voornemens

Omdat veel voornemens ook weer mislukken, is het goed zo concreet mogelijk aan de slag te gaan. Kies een paar woorden die je voor het komende jaar als uitgangspunt wilt nemen. Of misschien nog praktischer: laat elk gezinslid een woord kiezen. Je kunt een lijst maken met allemaal woorden. 

Dit kun je zelf doen, maar ook op internet vinden. Ga creatief aan de slag met het gekozen woord. Geef het een mooi plekje in huis en je wordt dagelijks herinnerd aan je goede voornemen. 

Wat als de voornemens mislukken?

Om teleurstelling te voorkomen, kun je alvast incalculeren dat je ook zult falen. Dat jouw voornemens ook gaan mislukken. De Bijbel leert ons dat we bij God dagelijks opnieuw mogen beginnen. Dit betekent dus ook dat je dit jezelf mag gunnen. Hoe heerlijk dat we altijd met een schone lei mogen beginnen. Ben je flink in de fout gegaan en heb je het gevoel dat je vergeving aan God moet vragen? Doe het. Het lucht op. En vergeef dan ook jezelf. En dan? Niet meer balen, maar een nieuwe start maken. Dat hoeft dus niet alleen aan het begin van het jaar, dat kan gewoon elke dag! 

Leestips

Schaf een Bijbels dagboek aan waar je elke dag inspiratie uit haalt. Bijvoorbeeld: Een goed begin van je dag van Joyce Meyer, Hoop voor iedere dag van Billy Graham of Gods liefde elke dag van Max Lucado. 

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen