Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Jan Wolsheimer over gebed: 'Ten diepste ben ik afhankelijk van God'

3 januari 2023 · 07:00

Update: 2 maart 2023 · 16:43

Anderhalf jaar geleden komt Jan Wolsheimer in aanraking met een confronterend gebed. Inmiddels bidt hij het met regelmaat. “Het helpt me om mijn leven heel bewust bij God te brengen en het daar ook te laten.”

Het gebed is van Ignatius van Loyola, een Spaanse priester die rond het jaar 1500 leefde en grondlegger is van de jezuïeten, een katholieke orde waar ook paus Franciscus toe behoort.

“Ik heb het nodig om dit gebed te bidden”, vertelt Jan. “Toen ik 28 was, overleed mijn vader heel plotseling. Er waren helemaal geen voortekenen of langslepende ziektes, maar gewoon, hup, in één keer een aneurysma en weg. Dat heeft mijn leven zo ongelofelijk op z’n kop gezet. Ik begon een wantrouwen te krijgen in mijn eigen lijf. Ik besefte dat dit je dus zomaar kan overkomen. Ik moest een lange weg afleggen van controle loslaten over mijn lichaam en over de koers van mijn leven.” 

Overdreven gezond leven 

“De zorg voor jezelf kan een akelig gewicht zijn wat je meesleept. Uiteindelijk heb je er geen controle over. Ik kan op mijn kop gaan staan en heel zenuwachtig of bang worden of overdreven gezond leven, maar zelfs dat is geen garantie. Dat betekent dus dat het niet mijn afdeling is. Ik ben niet verantwoordelijk voor dat stuk van mijn leven. Ten diepste ben ik afhankelijk van God. Daar leer ik vrede mee te hebben.”  

Een diep vertrouwen 

“Dit gebed van Ignatius helpt me om mijn leven heel bewust bij God te brengen en het daar ook te laten. In plaats van angst of spanning geeft dat een soort vrijheid. Het is goed als het in de handen van God ligt en niet in mijn handen, want ik zou er gek van worden, ik kan dat helemaal niet dragen. Ik tast eigenlijk maar een beetje in het duister. Door dit te bidden, besef ik weer hoe de zaken in elkaar zitten. Zoals een kind met zijn vader, zo klinkt er een diep vertrouwen door in dit gebed. Dat kind begrijpt misschien niet wat er allemaal gebeurt, maar vertrouwt toch helemaal op die ouder.” 

Fiksen en regelen 

In de loop van de jaren leert Jan om zijn gebed te verdiepen. “Toen ik jonger was waren mijn gebeden vooral erop gericht of God van alles wilde fiksen en regelen. Toen ontdekte ik dat ik dan beter naar Albert Heijn kan gaan, want dan krijg ik precies wat ik wil. Bij God is dat niet zo. Naarmate ik ouder werd, ontwikkelde mijn relatie met God zich. Ik leerde dat het om God zelf draait en om daar te zijn waar Hij is. Niet om wat Hij allemaal kan doen, dat is secundair.” 

Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder

Dit artikel hoort bij het programma

Bid, bedank, bewonder

Deel dit artikel: