Israel uit Ruinerwold te gast in 'Adieu God?'
10 maart 2023 · 10:10
Update: 19 november 2024 · 15:38
Tijs van den Brink gaat met bekende Nederlanders in gesprek over God, geloof en geloofsgemeenschap. De gasten in dit programma zijn in hun persoonlijk leven met religie in aanraking gekomen, meestal in hun opvoeding. Vaak zegden ze de kerk of geloofsgemeenschap vaarwel. Maar namen ze daarmee ook afscheid van God? Deze aflevering: 'de jongen uit Ruinerwold', Israel van Dorsten.
Drie en een half jaar geleden verliet Israel van Dorsten de boerderij van zijn vader in Ruinerwold. Zijn jeugd werd gedomineerd door zijn vader, die ervan overtuigd was dat hij de messias was. In Israels hoofd was God in die periode permanent aanwezig. “Mijn vader zei dat hij mijn gedachten kon lezen, en ik geloofde dat. Ik durfde dus geen foute gedachten, twijfel of ongeloof toe te laten.”
Sinds zijn vertrek uit de boerderij heeft Israel zijn eigen weg moeten vinden. God is uit zijn hoofd verdwenen, maar Israel houdt de mogelijkheid open dat er een God bestaat.
Pleeggezin
Israel werd na zijn vertrek uit de boerderij in Ruinerwold opgevangen in een pleeggezin in Friesland. “Deze mensen waren gelovig, dus dat vond ik in het begin wel heel spannend. Ik had door mijn vader een enorm negatief beeld van christenen gekregen. Maar mijn pleegouders probeerden mij niets op te leggen, er was totaal geen dwang. Ik zag dat zij juist goede dingen uit hun geloof haalden."
Ongemakkelijk
De confrontatie met zijn vader wil en kan Israel voorlopig niet aangaan. Een oprechte schuldbekentenis van zijn vader zou heilzaam zijn, maar Israel verwacht niet dat het ooit zover zal komen. "Op dit moment is mijn vader fysiek niet eens in staat om een gesprek te voeren. Ik zou hem graag willen vertellen hoe ik erin sta, maar het voelt heel ongemakkelijk omdat hij niet kan reageren. Daarnaast ben ik niet klaar om om te gaan met alle gevoelens die bij zo'n confrontatie komen kijken."
'Adieu God?' met Israel van Dorsten uit Ruinerwold
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'