Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis spelen met hun families 'Het grote 30 tellen tv-toernooi'
23 november 2023 · 14:37
Update: 27 november 2023 · 15:49
Spelletjes-liefhebbers opgelet: op donderdag 7 december spelen we '30 tellen'. Wie weet in een halve minuut zo veel mogelijk woorden te raden? Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zetten zich - samen met hun familieleden - in voor het Liliane Fonds. De spelshow wordt gepresenteerd door Bert van Leeuwen en Giovanca Ostiana.
"Het leuke van het spel is dat de BN’ers het aandurven om samen met hun familie te spelen", vertelt Bert. "Allemaal steunen zij het prachtige doel van dit programma! Dankzij deze samenwerking tussen de EO en het Liliane Fonds kunnen we extra steun bieden aan een betere toekomst voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden."
De strijd om te winnen
Isa Hoes neemt haar kinderen Merlijn en Vlinder én huisvriend Rein Hofman mee. Jochem van Gelder gaat de strijd aan samen met zijn twee broers en jongste zoon. Berget Lewis hoopt te winnen met haar oudere zussen Valerie en Donna én haar broer Dillon. Met deze drie families worden in totaal vier spelrondes gespeeld waarvan één finaleronde. Tijdens deze rondes staat het belpanel, met onder andere Jaap Jongbloed, klaar om kijkers te woord te staan die donateur willen worden van het Liliane Fonds.
De tijd tikt
Zoals alles in Het grote 30 tellen tv-toernooi om tijd draait, tikt de tijd ook voor kinderen met een handicap die opgroeien in de armste delen van de wereld. In het programma zijn een aantal verhalen te zien van kinderen die door het Liliane Fonds worden geholpen én van kinderen die nog hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van Franck (5 jaar) waarvan zijn onderbeen is geamputeerd als gevolg van een tumor. Of van Ornella (4 jaar) die niet kan horen en praten. Ook wordt het verhaal van Shanita (2 jaar) verteld die een hersenbeschadiging als gevolg van malaria heeft opgelopen. Deze kinderen hebben vaak geen vrienden, gaan niet naar school en zitten veel thuis.
Van kwaad tot erger
De consequenties van handicaps kunnen zich snel van kwaad tot erger ontwikkelen als er geen hulp beschikbaar is. Deze kinderen, ongehoord en ongezien, krijgen daardoor geen kans in de maatschappij. Door het gesprek aan te gaan en de verhalen uit onder andere Burundi te delen, krijgen deze kinderen weer een kans en is er weer hoop. “Ik vind het belangrijk dat we deze kinderen kunnen helpen, zodat ze de juiste zorg krijgen. Met een klein gebaar kunnen we al heel wat betekenen. Dat moeten we duidelijk maken met deze krachtige verhalen en een gezellig spel.”, aldus Giovanca.
Het Liliane Fonds staat voor een beter inclusieve samenleving waarin kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden gelijke rechten en kansen krijgen.
Dit artikel hoort bij het programma
Het grote 30 tellen tv-toernooi