In gesprek over de Tweede Wereldoorlog: lesmateriaal bij tv-serie 'De Joodse Raad'
26 maart 2024 · 13:17
Update: 19 november 2024 · 11:05
Heb jij de veelbekeken serie 'De Joodse Raad' al gezien? De serie is vanaf vandaag beschikbaar als lesmateriaal voor middelbare schoolklassen. Door middel van het lespakket leren scholieren meer over de historische gebeurtenissen die in de serie te zien zijn. Ze worden geïnformeerd over de historische Joodsche Raad én gemotiveerd om zich in te leven in de situatie van toen. Wat doe je wanneer jouw leven bedreigd wordt tijdens een oorlog? Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie?
'Van alle tijden'
EO-eindredacteur Arnoud Bruinier is heel blij met de komst van het lesmateriaal: "Één van de belangrijkste redenen om deze serie te maken is dat we het verhaal over De Joodsche Raad ook voor nieuwe generaties toegankelijk wilden maken. De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Aan de reacties merken we dat deze serie actueel is en dit invoelbaar maakt voor veel kijkers. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden. Dat er nu een lespakket is, is een bekroning op het harde werk van de makers van deze serie."
Ontdek het lespakket
Het lespakket is gebaseerd op de eerste aflevering van de serie, en kan worden behandeld in één lesuur. De les is opgebouwd uit een fragment van zes minuten, tekstslides en een werkblad. De les is via Netwerk Filmeducatie (in samenwerking met Beeld & Geluid) gratis beschikbaar op het platform LessonUp. Het lespakket is geschikt voor (v)mbo-, havo- en vwo-leerlingen in leerjaar 1 tot en met 6. De eerste aflevering van De Joodse Raad is, ter ondersteuning van het lespakket, gratis beschikbaar via NPO Start.
Bekijk de inhoud van aflevering 1
Het is februari 1941. De onrust neemt toe in Joods Amsterdam. De Duitsers stellen een Joods comité aan om de situatie onder controle te houden. Gerespecteerde regenten, Abraham Asscher en David Cohen, treden aan als voorzitters. Zij zien samenwerken met de bezetter als de beste manier om het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap zo normaal mogelijk te laten doorgaan. De oorlog zal niet lang duren; de Duitsers kunnen nooit winnen. Een inval bij IJssalon Koco en het verzet daartegen leiden tot een gruwelijke razzia en er ontstaat twijfel over de Joodse Raad en zijn voorzitters. Ook bij Virrie Cohen, dochter en 'lievelingetje' van David Cohen.
Historisch drama met o.a. Pierre Bokma
De Joodse Raad is sinds 10 maart wekelijks te zien bij de EO op NPO 1. In de vijfdelige historische dramaserie ontdek je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. Paula van der Oest is de regisseur van de serie. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen.
De Joodse Raad is een co-productie van de EO en Levitate Film en Caviar. De serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het Vfonds
Dit artikel hoort bij het programma
De Joodse Raad