Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Imker Chris van Iersel in EO-podcast 'ZOUT!'

26 juni 2021 · 09:00Visie

Update:15 november 2024 · 09:28

In kranten is regelmatig alarmerend nieuws te lezen over de bijenpopulatie in Europa. Steeds meer onderzoeken laten zien dat complete bijenvolken verdwijnen. "Als de bij sterft, heeft de mens nog maar vier jaar te leven," zei Albert Einstein ooit. Klopt deze uitspraak? In de EO-podcast ZOUT! neemt presentator Chris Segers een kijkje bij imker Chris van Iersel.

Imker Chris van Iersel heeft 25 bijenvolken. In totaal praat je dan over ongeveer 1 miljoen bijen. De bijenkisten staan verspreid over verschillende locaties in Woerden, waaronder een woonwijk. Van Iersel houdt bijna net zoveel van zijn bijen als van zijn eigen kinderen. "Een bijenfamilie zorgt zo goed voor elkaar, daar zouden we ons als mens aan kunnen spiegelen," zegt hij in ZOUT! "Af en toe druk ik zo’n raat tegen me aan en dan aai en kus ik de bijen. Mensen vinden dat best raar, maar dat doe ik."

‘Helft bijenvolken staat op rode lijst’

"Wij hebben de opdracht gekregen rentmeester te zijn, om goed voor de schepping te zorgen," legt Chris van Iersel uit. Het doet de imker dan ook pijn dat het slecht gaat met de bijen. "Zorg voor de bijen is daar een onderdeel van. Ik zie dat als een opdracht. Als het slecht gaat met de bijen, gaat het ook niet goed met de mens."

(Tekst loopt door onder de foto.)

Imker Chris van Iersel (links) krijgt in de EO-podcast 'ZOUT!' Chris Segers op bezoek.

Ruim tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn cruciaal voor de productie van voedsel. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Bovendien is het grootschalig gebruik van pesticiden een groot probleem. Dat is een direct gevolg van de intensieve landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Desalniettemin blijft Chris van Iersel hoopvol en strijdbaar voor zijn bijen. “We gaan heel langzaam weer de goede kant op,"

Een imker stopt niet...

Chris van Iersel is 74 jaar, maar peinst er niet over om te stoppen: “De honingbij kan niet zonder een imker. Als ik het opgeef, dan gaan mijn bijenvolken ten onder. Die verantwoordelijkheid voel ik.” Volgens Van Iersel gaan imkers vrijwel nooit met ‘pensioen’ omdat de liefde voor de bij veel te groot is. Mocht het toch zover komen, dan staat voor Van Iersel al opvolging klaar. De liefde voor de bij heeft Chris doorgegeven aan zijn dochter. 

Luister hier naar 'ZOUT!' met Chris van Iersel

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Chris Segers en Marieke Meijer bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar de aflevering met Chris van Iersel​​​​​​​. 

Deel dit artikel: