Schurende documentaire 'Ik was een kind’: gedwongen tot zwijgen, gevangen in geloof
21 maart 2025 · 15:26
Update: 24 maart 2025 · 12:18
Wat gebeurt er met een kind als misbruik wordt genegeerd, systemen falen en geloofsloyaliteit het zwijgen afdwingt? In de EO-documentaire 'Ik was een kind' keert Anneloes van ’t Licht terug naar haar jeugd binnen een streng religieuze gemeenschap, getekend door seksueel misbruik, ontkenning en collectief stilzwijgen.
In 2000 deed de toen 18-jarige Anneloes aangifte tegen haar vader, destijds een invloedrijk lid van de SGP en ouderling binnen de gereformeerde gemeente. In 2001 werd er twee jaar onvoorwaardelijk tegen hem geëist, maar hij werd vrijgesproken, ook in hoger beroep. Nu, decennia later, gaat ze opnieuw het gesprek aan: met familie, hulpverleners en betrokkenen uit die tijd.
Beladen project
De documentaire is geregisseerd door filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche, bekend van spraakmakende films over MH17 en COVID-19. Hij noemt 'Ik was een kind' "een van de moeilijkste en emotioneel meest beladen projecten” die hij ooit maakte. Lassche’s directe stijl en het vermogen om complexe, persoonlijke thema’s voelbaar te maken, tillen de documentaire naar een diep menselijke laag.
Deze film maakt deel uit van 'De 10 geboden', een serie documentaires waarin actuele verhalen worden gespiegeld aan bijbelse geboden. 'Ik was een kind' behandelt het vijfde gebod: ‘Eert uw vader en uw moeder’. Maar wat als eerbied juist een dekmantel wordt voor onrecht?
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
In 'Ik was een kind' werpt Anneloes een indringende blik op haar jeugd binnen de streng gereformeerde gemeenschap waarin ze opgroeide: een gesloten subcultuur waar geen tv werd gekeken, de zondagsrust heilig was en mannen onbetwist het hoofd van het gezin vormden.
Veiligekerk.nl
Haar aangifte leidde niet tot gerechtigheid, maar tot een langdurige strijd: mentale instorting, meerdere opnames in psychiatrische instellingen en maanden in een isoleercel. Uiteindelijk werd ze onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar vastgesteld werd dat ze opgroeide in een extreem ongezond gezinssysteem.
Wanneer wordt liefde manipulatie? Wanneer wordt opvoeding indoctrinatie?
De film stelt scherpe vragen over hoe een strenge, religieuze opvoeding kan omslaan in emotionele onderdrukking en machtsmisbruik. Anneloes zoekt in gesprekken met directbetrokkenen opnieuw naar betekenis van begrippen als liefde, loyaliteit en geborgenheid. Tegelijkertijd legt ze de stilte bloot binnen geloofsgemeenschappen over seksueel misbruik en trauma.
In recente interviews, onder meer met de Volkskrant, benadrukt Anneloes dat deze documentaire voor haar geen aanklacht is, maar een poging tot erkenning. “Ik wil laten zien dat het echt heel erg mis kan gaan als we niet willen zien en horen,” zegt ze. “Als we het toedekken. Niet alleen voor mezelf. Ook voor al die anderen. Want geloof me, ik was en ben niet de enige.”
Ik was een kind
Te zien op televisie op maandagavond 31 maart om 22.15 uur bij de EO op NPO 2.
Een lans breken voor vrouwen in gesloten gemeenschappen
"Misbruik binnen dogmatische gemeenschappen is extra complex doordat er vaak niet gesproken wordt over liefde en seksualiteit,” licht hoofdredacteur Margit Balogh toe. "Anneloes wil haar verhaal delen, en met deze documentaire hopen wij een lans te breken voor vrouwen die binnen religieuze of andere gesloten systemen misbruikt of onderdrukt zijn."
De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- 'Wat is Pasen?' brengt verschillende geloven samen
Vier geloofsovertuigingen rond dezelfde paastafel
'Wat is Pasen?' brengt verschillende geloven samen
- Hoe de diagnose autisme het huwelijk van Marijke en Hans redde: ‘Het maakte zoveel duidelijk’
Persoonlijk verhaal
Hoe de diagnose autisme het huwelijk van Marijke en Hans redde: ‘Het maakte zoveel duidelijk’
Lees ook
- 'What they found in Bergen-Belsen' – een ongefilterd ooggetuigenverslag
'What they found in Bergen-Belsen' – een ongefilterd ooggetuigenverslag
- Van drukte naar diepgang: chocolatier Gert over het hart van Pasen
'Voor mij voelt Pasen als de finale van de Champions League'
Van drukte naar diepgang: chocolatier Gert over het hart van Pasen
- Deze liedjes zitten in de 15e editie van The Passion (met songtekst)
Liedjes uit The Passion: Horizon en Vlieg met me mee
Deze liedjes zitten in de 15e editie van The Passion (met songtekst)