Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Erika Kommers.
© Nathalie van der Straten - Folkersma

'Ik houd van de Spaanse man'

15 oktober 2024 · 10:43

Update: 15 oktober 2024 · 10:49

Een verhit zuidelijk type dat altijd de baas wil zijn en haantjesgedrag vertoont. Dat was mijn beeld van de gemiddelde Spanjaard voordat we naar Spanje vertrokken. Maar ik moet mijn mening bijstellen: de Spaanse man is toch niet zo’n macho als ik dacht.

Toen we net in Spanje waren, werd dat machobeeld bevestigd door de lokale media, onder andere door de berichten rondom Luis Rubiales. Hij was de voorzitter van de koninklijke Spaanse voetbalfederatie, RFEF, die een speelster op de mond had gekust zonder dat ze dit wilde, en meer grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Daaropvolgend kwam er een hele stroom berichten naar buiten over hoe verschrikkelijk de Spaanse man is: een heerser zonder respect voor vrouwen, die altijd zijn zin afdwingt.

Wie is Erika Kommers?

Erika Kommers (41) is getrouwd met Machiel (40) en moeder van Olivia (14), Laurens (10) en Simon (1). Vorig jaar zomer verhuisde het gezin naar Madrid. Erika deelt hier wekelijks haar belevenissen onder de Spaanse zon.

Inmiddels is mijn beeld bijgesteld. Natuurlijk moeten de mannen die zich niet kunnen gedragen aangepakt worden, maar ik ben inmiddels toch wel gesteld geraakt op de Spaanse man.

Vorige week hoorde ik op de radio een vertederend gesprek. Ramon werd gebeld door een dj die zich voorstelde als de nieuwe geliefde van zijn jongere zus Susana. Ramon was er helemaal niet van overtuigd dat die man goede bedoelingen had met zijn zusje en nam haar helemaal in bescherming. Tot bleek dat Susana hem ertussen genomen had, als verrassing voor zijn 40e verjaardag. Ramon was diep geroerd dat zijn zusje hem zo lief had verrast en begon te sniffen aan de telefoon. Hij vertelde dat hij eigenlijk zijn kleine zusje had opgevoed; ze schelen twaalf jaar (net zoveel als Olivia en Simon). Hun ouders waren veel aan het werk en Ramon bracht haar naar school, haalde haar op, schreef haar in voor de universiteit, zorgde ervoor dat er geen akelige kerels achter haar aan zaten en ga zo maar door. Op de achtergrond hield Susana het ook niet droog en ze sprak haar dank uit aan Ramon.

Een wildvreemde tilt de buggy uit de bus

Ik luisterde met een brok in mijn keel omdat ik het zo ontroerend vond. Ik bedacht dat ik niet zou willen dat Simon over 39 jaar vertelt dat hij is opgevoed door zijn zus. Maar ik zou het wel mooi vinden als mijn jongens een voorbeeld nemen aan die zorgzaamheid. Ik had bijvoorbeeld ook niet verwacht dat Spaanse mannen achter een kinderwagen zouden lopen, maar als ik Simon wegbreng, zie ik heel wat mannen met een kinderwagen, buggy of step rondlopen. Netjes gekleed in pak voor een dagje kantoor, maar voordat ze de metro in stappen, brengen ze eerst de kleine naar de opvang.

En ik zie wel degelijk dat mannen betrokken zijn bij de opvoeding, en ze verschonen net zo goed de luiers van hun kinderen. Ook naar vrouwen toe zijn Spaanse mannen heel zorgzaam. Er wordt hier regelmatig een deur voor me opengehouden, een wildvreemde tilt de buggy uit de bus of loopt even mee met een zware boodschappentas. In Nederland zouden we deze man een beetje neerbuigend als ouderwets of traditioneel betitelen, maar ik houd ervan. Waarschijnlijk omdat Machiel, mijn eigen man, net zo is; hij bezit de goede eigenschappen van de traditionele Spaanse man: zorgzaam, beschermend, netjes en een tikkeltje streng.

Deel dit artikel: