Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Hogere wiskunde voor krullen zonder pluis

9 september 2020 · 19:32

Update: 15 november 2024 · 11:34

Kerstboomkapsels, pluishaar, opkrulpony’s, gortdroge krullen. Denk je dat krullenbollen altijd met een perfecte coupe uit bed stappen of nooit worden verknipt? Think twice. Mooie krullen vergen het nodige werk. “Je moet vooral veel experimenteren”, zegt krullenkapper Jessie van Dam (39) van Haarmode Le Jardin uit Valkenswaard.

Ik ben zelf een krullenbol. Als puber was ik daar niet blij mee. Om eerlijk te zijn: ik vond het een doffe ellende. Crèmespoeling was er nog nauwelijks te koop en thuis hadden we van die venijnige ijzeren kammetjes, waarmee je alleen met grof geweld door mijn haar heen kwam. Naar de kapper gaan was ook niet fijn. Als ik het in een hip model liet knippen, eindigde ik meestal met een modelletje kerstboom: bovenop plat, onderop wijd. En ooit liet ik het uit pure wanhoop snijden en eindigde ik met een ontplofte ragebol op mijn hoofd.

Krulkniptechnieken: CurlSys, DevaCut en Rezo Cut

Voor Jessie van Dam zijn het herkenbare verhalen. Ze weet inmiddels uit ervaring: “Krullen gedragen zich compleet anders dan steile lokken. En elk krulhaar is weer anders. De een heeft slagen, de ander fijne pijpenkrullen, een derde grove krullen. Elk type haar vraagt om een andere benadering. Krullen knippen is een vak apart.”

Een troost: er komen in Nederland wel steeds meer krullenkappers die speciale kniptechnieken gebruiken voor krullen. De meest bekende methode in Nederland is CurlSys. Daarbij pakt de kapper een dotje haar, wat al van nature bij elkaar hoort, en knipt dit met een speciale schaar in een half maantje. Het zorgt voor meer volume en meer krullen. De methode lijkt misschien simpel, maar is het niet. Jessie legt uit: “Het heeft iets weg van hogere wiskunde. Je kunt namelijk eindeloos variatie aanbrengen door de graden waarin je knipt, of je links- of rechtshandig knipt en met welke schaar. Je knipt het nat en vooral voor mensen die slag hebben of grove krul is het een ideale methode.”

Heb je kleinere krullen of kroes, dan zijn de in Nederland wat minder bekende knipmethodes als DevaCut en Rezo Cut volgens Jessie beter geschikt. Beide zijn ze uitgedacht in Amerika. “Daarbij wordt het haar droog en lok voor lok geknipt. Je gebruikt als kapper alleen je vingers en een schaar. De nadruk ligt vooral op het creëren van een goed model.”

Curly Girl-methode

Maar laten we eerlijk zijn: met een goede knipbeurt ben je er nog lang niet. Als je met een bos krullen een goede krulsalon uitloopt en een dag later je haar vervolgens weer vol smeert met mousse of schuimgel, ben je terug bij af. Het is niet voor niets dat Lorraine Massey - de Amerikaans/Engelse krullengoeroe die de DevaCut ontwikkelde - het boek Curly Girl schreef met tips om je krulhaar in conditie te houden. Dit handboek is razend populair en bij steeds meer krullies ligt het op het nachtkastje. Ja, ook in Nederland. Google op Curly Girl- of CG-methode en je vindt pagina’s vol ervaringsverhalen, instructievideo’s en zelfs testen om te kijken welk krultype je bent. 

Waar komt de CG-methode op neer? Kort door de bocht: vermijd producten met siliconen, minerale oliën, bepaalde alcoholsoorten, sulfaten en als het even kan ook parabenen. “Ze maken je haar droog en breekbaar”, legt Jessie uit, “Siliconen sluiten bijvoorbeeld de haarschubben en leggen als het ware een laagje om je haar waardoor conditioners en maskers niet meer kunnen doordringen. Het lijkt alsof je haar heel gezond is en glanzend, maar dat is schijn. Om siliconen uit je haar te spoelen, moet je veel shampoo met sulfaten gebruiken, waardoor je haar uitdroogt. Vervolgens ga je weer meer conditioner gebruiken met siliconen om je haar te laten glanzen en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.”

Niet meer wassen met shampoo

Krullenkapper Jessie

Er zijn CG-krullenbollen die als ze eenmaal alle siliconen uit hun haar hebben gewassen, de shampoo in de ban doen, maar dat raadt Jessie af. “Je hoofdhuid produceert vet. Was je dat nooit goed weg, dan krijg je zogenaamde build-up. Dan verstop je hoofdhuid en kun je haaruitval krijgen. Mijn advies is: als je twee keer per week je haren wast, was het dan de ene keer alleen met conditioner en de andere keer met shampoo en crèmespoeling. Ben je eraan gewend, dan kun je ook een keer in de twee weken shampoo gebruiken.”

CG-producten vinden

Zelf volg ik de methode al een tijdje. En ik moet zeggen: mijn haar zit stukken beter. Ik heb geen last meer van een geïrriteerde hoofdhuid en gortdroge krullen. Maar het is wel een crime om de juiste producten te vinden. Ik wil me niet blauw betalen aan allerlei Amerikaanse online merken, dus sta ik regelmatig bij de plaatselijke drogisten de labels van flesjes shampoo en crèmespoeling te analyseren. Gelukkig komen er wel steeds meer producten zonder uitdrogende ingrediënten in de Nederlandse schappen.

Desondanks: het blijft experimenteren. En dat beaamt ook Jessie. “Om een voorbeeld te noemen: heb je heel stug haar dan heb je waarschijnlijk te veel producten met proteïne gebruikt. Is je haar zacht en fluffy dan heeft je haar juist behoefte aan proteïne. Je moet er een beetje mee spelen. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander.”

Tien extra tips voor krulhaar van Jessie:

  1. Vooral in producten die je haar verstevigen, zoals mousse of schuim, zit veel uitdrogende alcohol.
  2. Alle ingrediënten die eindigen op -cones bevatten siliconen.
  3. Slaap niet op een katoenen kussen. Liever op een kussen van satijn of zijde.
  4. Heb je wat langer krulhaar? Maak ’s avonds met een losse wrong een knot bovenop je hoofd en ga zo slapen.
  5. Droog je haar niet met een handdoek. Dep het na het wassen voorzichtig droog met een microvezeldoek of een T-shirt.
  6. Gebruik alleen een föhn met diffuser. 
  7. Kam het haar alleen met een grove kam of met je vingers onder de douche, als er crèmespoeling in je haar zit.
  8. Bij het drogen: buig voorover en leg je natte haar op de kop van de diffuser. Ga niet kneden of zwaaien. Gebruik de laagste standen qua hitte en lucht.
  9. Wil je glanzend haar: spoel het bij het wassen na met water met een scheutje appelazijn.
  10. Wil je je krullen wat oppeppen? Maak een spuitflesje met rozenwater of een combi van 1/3 leave-in conditioner met 2/3 water. Spuit ’s hiervan morgen een beetje op je haar. 

Lees ook: Mettine werd als tiener gepest vanwege haar krullen

Foto: Shutterstock

    Deel dit artikel: