Hoe voorkom ik dat ik mezelf verlies in een relatie?
22 december 2017 · 12:06
Update: 10 mei 2023 · 15:52
'Nu ik een relatie heb, ben ik voortdurend bezig met de ander: of hij wel gelukkig is, wat hij leuk vindt, waar hij zin in heeft. Maar ik wil mezelf niet verliezen in deze relatie. Hoe doe ik dat?'
Het is in een relatie heel normaal dat je gericht bent op de ander. Vooral als je net verliefd bent, kun je geneigd zijn ook ineens heel erg van dingen te houden waar je geliefde van houdt en de dingen te doen die je geliefde leuk vindt. Soms kun je daarin doorslaan. Misschien omdat je bang bent dat de ander jou niet meer leuk genoeg vindt. Of omdat je onbewust denkt dat je de liefde van de ander moet verdienen. Dan kan het gebeuren dat je jezelf kwijtraakt.
Zelfbeeld
Bang zijn dat de ander jou niet leuk genoeg vindt, heeft natuurlijk alles te maken met je zelfbeeld. Misschien ben jij wel geneigd jezelf bijna automatisch onder een ander te plaatsen (vrouwen hebben die neiging sneller dan mannen). Maar het kan ook komen doordat je eigenlijk geen idee hebt wat jouw eigen behoeften zijn of wat jouw smaak is. Dat je gewend bent mee te waaien met de wind zonder na te denken over jezelf.
Het is in een relatie gezond om te weten wat je eigen behoeften zijn, wat jij leuk of juist irritant vindt. Dat je conflicten durft te hebben zonder dat je bang bent dat je geliefde ‘jou niet meer leuk vindt’. Anders kan het gemakkelijk gebeuren dat je in een onevenwichtige relatie belandt. Oftewel: het is belangrijk dat je in een relatie ook autonoom bent.
Ik ben oké
Autonoom zijn is iets anders dan maling hebben aan de rest. Het betekent eigenlijk dat je authentiek durft te zijn. Dat je weet: ‘Ik ben oké – mijn behoeften en belangen zijn net zo belangrijk als die van de mensen om mij heen.’ De een heeft dit van nature heel sterk, de ander is juist erg gevoelig voor de wensen van anderen. Autonoom zijn betekent trouwens ook dat je naar jezelf kunt kijken. Het zorgt er namelijk voor dat je kunt omgaan met kritiek, omdat je weet dat je kern oké is.
Als je te ver doorschiet in dat autonoom zijn, zorgt het ervoor dat je vooral bezig bent met jezelf, met je eigen geluk, en op zoek blijft naar prikkels die daarvoor zorgen. Dan is er geen verbinding met de mensen om je heen. Maar als er te veel verbinding en te weinig autonomie is, kan het er dus voor zorgen dat het je verstikt en dat je jezelf verliest.
Balans
Een goede balans tussen verbondenheid en jezelf kunnen zijn, is dus heel belangrijk. Jezelf in een relatie storten en daar alles van af laten hangen, gaat je niet gelukkig maken. Maar natuurlijk mag een relatie je ook wat kosten. Jezelf aanpassen hoort erbij als je verbindingen aangaat. De kunst is om daarbinnen jezelf te blijven. Ik denk weleens dat dít het geheim is van een goede relatie: bij iemand zijn bij wie je helemaal jezelf mag zijn en desondanks weet: ik ben geliefd.
Om over door te mijmeren
- Vraag jezelf af of je te krampachtig op zoek bent naar een relatie, omdat je stiekem denkt dat je er dan pas bij hoort.
- Wat haal jij uit je relatie? Is jullie relatie in balans? Ben jij authentiek, of zoek je vooral bevestiging bij je geliefde?
Leestip
Je bent waardevol, Carianne Ros, uitgeverij Ark Media, 192 blz., € 15,95.