Hoe ver moet je gaan in het eren van je (schoon)ouders?
21 mei 2018 · 11:00
Update: 21 november 2024 · 07:39
Het is mooi om je vader en moeder te eren, maar dat kan soms al lastig zijn. Hoe eer je jouw (schoon)ouders als zij je overvragen?
Help, wat kunnen schoonouders toch veel van je vragen… Zo hoorde ik van een (schoon)moeder die eiste dat haar zoon en schoondochter niet met vakantie zouden gaan, omdat ze zich niet zo lekker voelde. Ze wilde per se dat zij in de buurt zouden zijn, terwijl er eigenlijk niets aan de hand was. Hoe ver moet je meegaan in dit soort vragen?
Stop met pleasen
Luister eerst naar wat jij belangrijk vindt. Is dat egoïstisch? Nee, dat is het niet. Luisteren naar jezelf heeft te maken met jezelf liefhebben. Dat is een derde van het grootste gebod. Het is eerder egoïstisch als je niet naar jezelf luistert, want de kans is dan namelijk heel groot dat je gaat pleasen, oftewel dat je ten koste van jezelf iets voor een ander doet. Ook al realiseren de meeste mensen zich dat niet, pleasen is een vorm van liegen. Want je bedoelt ‘nee’ en je zegt ‘ja’. Dat is niet echt eerlijk.
Maak zelf keuzes
God heeft ons met een eigen wil geschapen. Daardoor kunnen we zelf kiezen wat we graag willen. Als je luistert naar wat jij belangrijk vindt of waar je blij van wordt en je kiest daar ook voor, dan krijg je een buffer aan energie en vreugde. Die kun je inzetten om dingen te doen die je minder graag doet. Wanneer je er bewust voor kíest om je (schoon)ouders te eren en te doen wat zij van je vragen, wordt het veel minder zwaar of vervelend, dan wanneer je het gevoel hebt dat je iets door je strot geduwd wordt. Het mooiste is natuurlijk als je het ook echt goed door kunt praten met je partner, zodat jullie in elk geval op één lijn zitten.
Luister en vraag dóór
Wat vraagt je (schoon)ouder eigenlijk? Heb je wel goed geluisterd? Die schoonmoeder uit de inleiding vraagt iets dat in mijn ogen heel extreem is. Bedoelt ze dat ook echt of wil ze iets anders zeggen, wat ze nu niet verwoordt? Is ze misschien eenzaam? Is ze bang? Of vindt ze het gewoon fijn om haar (schoon)kinderen te zien?
Belangrijk is dus dat je doorvraagt: ‘Wat bedoel je hiermee, mam?’ of ‘Wat wilt u nu echt, pa?’ Mensen die het gevoel hebben dat ze niet (meer) zelf kunnen kiezen, claimen vaak of worden veeleisend. Ze kunnen zich ook juist terugtrekken en vragen helemaal niets meer. Doordat jij naar je (schoon)ouder wilt luisteren, voelt hij of zij zich gehoord en gezien. Daardoor worden ze vaak in hun denken en gedrag redelijker en liefdevoller.
‘Moeilijke mensen’ liefhebben
Je kunt alleen liefhebben wanneer je met je hart instemt met wat je doet. Veel mensen ervaren het ‘zorgen voor hun (schoon)ouders’ als een last en als een verplichting. Daardoor voelt het meer als iets dat nog op je to-do-list staat, dan dat je het uit liefde voor de ander doet.
Het kan moeilijk zijn om mensen lief te hebben: sommigen worden liever en vriendelijker naarmate ze ouder worden, anderen worden juist chagrijnig of agressief. Toch geloof ik dat het – met Gods hulp en liefde - kan: ook mensen liefhebben die je het moeilijk maken.
Geef wat je kunt geven
In welke mate je op een verzoek ingaat, verschilt per individu en per situatie. Eis geen dingen van jezelf die je niet kunt waarmaken, en leer te geven wat je wél kunt geven. Misschien wil je (schoon)moeder jullie elke week zien of spreken en is dat teveel voor jou. Geef dat dan aan, zoek naar compromissen, bid om meer liefde in je hart en vraag God om jullie oplossingen te geven, zodat jullie beiden het gevoel hebben dat het goed is.
Beeld: Shutterstock