Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Hoe prikkel ik mijn tieners in hun geloof?

18 mei 2020 · 08:01

Update:15 november 2024 · 10:05

Onze tieners vinden de livestream van onze kerkdiensten drie keer niks. De jeugdgroep van de kerk ligt eigenlijk ook plat. Al wordt er door de jeugdleiders wel wat via WhatsApp gedaan, het is niet hetzelfde als anders. Maar deze tijd moet toch ook kansen bieden om de geloofsgroei van mijn pubers te stimuleren?

Het is voor iedereen een bijzondere tijd. Tieners balen ervan dat ze aan huis gebonden zijn en hun vrienden alleen online kunnen ontmoeten. Blijf je kinderen daarom stimuleren dingen als een online clubmeeting van de kerk niet te skippen, maar juist bij te wonen. Durf je laptop even opzij te zetten als er zich spontaan mooie momenten voordoen. En er kan in de zorg over opa of oma misschien wel openheid ontstaan om te praten over de kwetsbaarheid van ons als mens. 

Mini-acties

Je kunt zelf ook mini-acties ondernemen om de geloofsgroei van je tiener te stimuleren, maar ga niet te veel ‘pushen’. Probeer spelenderwijs eens wat dingen uit, want al die bijbelideeën die volgens jou echt héél leuk zijn, resulteren bij je tieners soms in niet meer dan een diepe zucht. Ik ben zelf in deze periode wat aan het ‘prikkelen’ in ons gezin. Ik test de kennis die mijn tieners hebben over de Bijbel. Gewoon door op twee A3-vellen een tijdsbalk te tekenen, van Genesis tot Openbaring. Om ze wat te helpen, heb ik jaartallen en pictogrammen bij de lijn getekend, bijvoorbeeld een tempel en een kruis. Elke tiener krijgt een paar briefjes met woorden als Simson, Salomo, ballingschap of ark. De grote vraag is vervolgens: weten mijn zonen en dochters waar in de timeline het briefje moet komen?

Suggesties

  • Doe de Bijbel Timeline Challenge. Laat de tieners er daarna eentje voor jou als ouder maken; hoever kom jij? 
  • Maak een Kahoot-quiz (Kahoot.com) voor elkaar over een Bijbels thema. Speel met je mobiele telefoon die fantastische Bijbelquiz.
  • Stuur eens een leuke Bijbel-Emoji-puzzel (googel op ‘Whatsapp Bijbelquiz’) aan elkaar door, spam de familie-app. 
  • Ga reli-bingewatchen. Bekijk een Netflix-serie waarin geloven een belangrijke rol speelt, zoals Messiah of Unorthodox. - Bedenk met elkaar welke vragen de series oproepen.
  • Ontdek God in de natuur dicht bij huis. Welke vogels hoor je deze dagen zo mooi zingen? Staar op een picknickkleed in de achtertuin naar de wolken. Welk verhaal vertelt de hemel?
  • Laat je tiener in Minecraft een ark bouwen, een tempel of het paradijs. Of speel de Paas Challenge (minecraft Edition). Los tien puzzels op in Minecraft Jeruzalem – is ook een paar weken na Pasen nog steeds leuk om te doen! 
  • Investeer eens in een strip of Manga-Bijbel voor je tiener. Wie weet dat ze ’m nu wel een keer lezen.
  • Deel muziek die je raakt.
  • Ontwikkel kleine rituelen. Brand bijvoorbeeld een kaarsje voor mensen die het moeilijk hebben.
  • Wijs je tiener op de EO BEAM-activiteiten, zoals de online jongerendienst of de nieuwe Denkstof-filmpjes. 
  • Speel het spel Faithblocks met elkaar, waarbij je met behulp van dobbelstenen een geloofsgesprek voert over een Bijbelverhaal.
  • Bekijk online met 360 gradencamera’s een paar Bijbelse plaatsen, zoals Jeruzalem of de piramides van Egypte.
  • Bedenk geheime acties voor mensen in de wijk die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken of ruim eens met elkaar het zwerfafval in de buurt op.

Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook