Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Hoe leer ik ‘nee’ zeggen?

21 maart 2020 · 15:16

Update: 15 november 2024 · 08:34

Ik heb gemerkt dat ik het lastig vind om ‘nee’ te zeggen in het leven. Tegen mijn kinderen, maar ook tegen volwassenen. Dit zou ik graag anders zien, maar hoe pak ik dat aan?

Steeds meer ouders vallen om doordat zij ‘nee’ zeggen lastig vinden. Nee tegen die ene ietwat dominante collega. Nee tegen de vraag of je wilt collecteren voor een goed doel. En wat dacht je van nee verkopen aan een gemeentelid dat een beroep op jou doet voor een taak waar moeilijk mensen voor zijn te vinden? 

Angst voor afwijzing

Waarom is nee zeggen soms zo lastig?
Nee verkopen roept vaak angst op voor de reactie van de ander. Wat zal hij of zij wel niet denken? Of: nu stel ik die ander teleur. Een nee te horen krijgen, maakt ook dat veel volwassenen zich afgewezen voelen. En allerlei leugens ploppen op in je hoofd. Maar word je feitelijk afgewezen, of is dit enkel jouw gevoel? 

Nee als grens

Wat als een nee tegen de ander een ja tegen jezelf is? Jij bent net zo veel waard als die ander. Dus waarom zou jouw nee niet gehoord mogen worden? Ik geloof dat God niet voor niets in Zijn Woord zegt dat we de ander moeten liefhebben als onszélf. Een nee is soms oké. Een nee geeft een grens aan. Jouw grens. 

Sterke volwassenen

Als we over twintig jaar sterke volwassenen willen hebben die de ander liefhebben als zichzelf, moeten onze kinderen hierin worden opgevoed. Een kind moet leren dat het nee mag zeggen. Het hoeft niet altijd ja te zeggen wanneer het geen zin heeft om te spelen met een klasgenoot. Als ouder geneer je je er misschien voor, maar het is juist sterk dat een kind zijn of haar grens aangeeft. Daarnaast is het aan ons als opvoeders de taak om ons kind het nee van de ander te leren accepteren. Iemand mag nee tegen jouw vraag zeggen. Op deze manier oefent een kind al met nee zeggen en nee te horen krijgen. Daarnaast is het heel gezond voor een kind om ook van ouders af en toe nee te horen. Het geeft een grens aan. En die grens biedt houvast en geeft een veilig gevoel. Misschien niet direct, want een nee verkopen is niet altijd feest, maar op de lange termijn wel. 

Een kind dat thuis leert omgaan met nee zeggen en nee ontvangen, zal als volwassene gezonde keuzes gaan maken. Keuzes gebaseerd op ‘wat wil ik in deze situatie?’, in plaats van ‘wat zal de ander ervan vinden?’ En dan voelt een nee ineens heel oké. 

Tips

  • Denk na voordat je een antwoord geeft op een vraag voor een taak. Bedenktijd is oké. 
  • Wanneer je kind zijn grens aangeeft, benoem dan dat je dit waardeert en knap vindt. Zo wordt je kind zich bewust van zijn eigen keuzes.
  • Je kind opvoeden in nee horen en nee zeggen, is een investering in hun toekomst. Het kan heel wat gesprekken bij de psycholoog voorkomen 


Leestip

‘Grenzen’, Henry Cloud & John Townsend, uitgeverij ’t Gulden Boek, 289 blz., € 32,99. 

Beeld: Shutterstock

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen