Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock 

Hoe komen jongeren meer met ouderen in contact?

1 februari 2020 · 09:00

Update: 15 november 2024 · 08:21

Ik ben jeugdoudste in onze kerk, waar het jeugdwerk best aardig draait. Maar we merken dat er weinig contact is tussen de ouderen en de tieners. Op welke manier kunnen we ervoor zorgen dat de verschillende generaties meer met elkaar in contact komen?

Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het lijkt erop dat jullie kerk een Mickey-Mouse-met-één-oor-gemeente is. Het ronde gezicht van Mickey staat voor de kerk als geheel, en het ene oor symboliseert de positie van het jeugdwerk. Het is een afbeelding die sommige jeugdwerkdeskundigen gebruiken om te illustreren dat het jeugdwerk in veel kerken door de jaren heen te veel los is komen te staan van de rest van de gemeente. We hebben het jeugdwerk weggepromoveerd naar de kelder of het jeugdhonk op de zolder. Dat is trouwens niet zonder reden. Het is belangrijk dat jongeren een eigen plek hebben, waar geoefend kan worden met rollen en waar vriendschappen zich kunnen ontwikkelen. Maar het is ook belangrijk om jong en oud in de context van de kerk met elkaar te verbinden, zodat we elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren. Ik geef hieronder een aantal praktische voorbeelden, die je hopelijk inspireren zelf nieuwe ideeën uit te werken.

Bejaarde jeugdleiders

Zorg ervoor dat je jeugdleidersteam niet alleen bestaat uit hippe dertigers. Waarom geen bejaarde jeugdleider in je team, of een kalende vijftiger? Laat de tienerwerkers een reële afspiegeling zijn van je gemeente. Wedden dat je op deze manier meer potentiële vrijwilligers hebt?

Masterclass

Werk eens een maand met losse thema’s in de kerk, waarop jongeren kunnen intekenen. Dus geen reguliere tieneravond, maar avonden waarop jongeren in groepjes bij een gemeentelid terechtkunnen om eens iets anders te doen dan de standaard jeugdavond. Waarom geen masterclass evolutie-schepping bij een Bijbelprofessor met grijze haren uit de kerk? Of samen koken bij iemand thuis? Of een avondje sleutelen aan een auto bij een monteur? Op deze manier betrek je mensen die geen typische tienerwerkers zijn bij het jeugdwerk.

Gedeelde passies

Kijk welke mensen een passie delen. Zo was er een kerk waarin twee alternatieve meiden, een bejaarde man en een vrouw van middelbare leeftijd de kerk klimaatneutraal wilden maken. De groene idealisten in de gemeente werkten met elkaar aan een actieplan om eerlijke koffie te schenken, te kijken naar de stookkosten en de manier waarop er gewerkt werd met plastic bestek.

Eten

Zorg ervoor dat de ouders en tieners elkaar leren kennen. Laat de tieners voorafgaand aan een jeugdavond in groepjes bij iemand thuis eten. Zo leren de ouders van de tieners de jongerengroep ook kennen.

Running dinner

In veel kerken is het een bekend recept: tieners gaan in groepjes met gespreksvragen langs bij verschillende gemeenteleden. Ze eten het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje in verschillende huizen en spreken mensen van allerlei leeftijden en achtergronden.

Slowdaten

Ga slowdaten in de kerkdienst. Laat mensen in de kerk in een binnencirkel en buitencirkel tegenover elkaar plaatsnemen. Laat ze in tweetallen vragen bespreken. Na het bespreken van een vraag schuift iedereen uit de binnenring een plaatsje naar rechts, waardoor je weer een nieuw iemand uit de buitenring spreekt. Maak elke (vervolg)vraag iets persoonlijker, en geef telkens iets meer tijd voor de ontmoeting.

Beeld: Shutterstock 

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen