Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Peter Scheele.
© Janita Sassen

Hoe is het nu met EO-straat­evan­ge­list Peter Scheele?

30 oktober 2024 · 09:52

Update: 19 november 2024 · 12:33

Hij deed boodschappen op de markt met een olifant en hij kroop uit een ei in de winkelstraat. Je kent Peter Scheele (62) misschien nog van zijn korte, ludieke, evangeliserende filmpjes van de EO. Peter schreef meerdere boeken en was betrokken bij de succesvolle e-cursus ‘Waarom Jezus?’ Hij hield zich enkele jaren stil, maar kwam in 2020, na grondige studie, terug met een boek over Openbaring.

Hoe is het nu met?

In deze nieuwe maandelijkse rubriek gaat Visie op bezoek bij oude bekenden die al langere tijd niet meer in de spotlights staan.

Hoe gaat het met je?

“Ik heb afgelopen jaar mijn tiende kleinkind gekregen, dus mij hoor je niet klagen. Mijn kleinkinderen zijn op dit moment de belangrijkste factor in mijn leven. Iedere donderdag haal ik er een paar van school, daar geniet ik heel erg van. Na mijn scheiding voelde mijn privéleven een periode als een puinhoop. Lange tijd stond ik op een laag pitje en had ik weinig energie om nieuwe dingen op te pakken. Gelukkig haalde ik mijn inkomsten uit de huuropbrengsten van een aantal pandjes die ik in de loop van de tijd heb verworven. Ik hoef hier nauwelijks iets mee te doen, behalve als er een kraan lekt of iets dergelijks. Dat is fijn, want het maakt dat ik tijd heb voor andere dingen. De kleinkinderen bijvoorbeeld, maar ook voor schrijven.”

Hoe ben je in dat vastgoed terechtgekomen?

“Ik was ooit een keer in een kerk waar ik op de boekentafel een biografie zag liggen van de fabrikant van de Delorean, de beroemde auto uit de film Back to the Future. Het verbaasde me dat ik dat boek daar aantrof, maar het leek me wel interessant, dus ik nam het mee. Het boek zelf was een beetje een tegenvaller, maar één zin bleef me bij. Daarin stond dat deze meneer de helft van zijn vermogen had verkregen door onroerend goed. Dat leek me wel wat. Ik wilde weten hoe dat werkte en ben er toen boeken over gaan lezen.

Ik zie hier de hand van God in

Het eerste pand is het moeilijkst om te kopen, want dan moet je eigen vermogen meebrengen en dat had ik niet. Maar het lukte me. Dit was trouwens nog voor de bankencrisis van 2009, toen was het nog een stuk makkelijker om iets te kopen. Even later kon ik nog twee panden aanschaffen. Het was maar een piepklein zinnetje uit dat ene boek dat me een bepaalde richting op gestuurd heeft. Als ik dat niet had gelezen, denk ik niet dat ik dat eerste pand had gekocht. Ik zie hier de hand van God in, die mijn leven leidt.”

Veel mensen kennen jou nog van ‘Peter’, het tv-programma waarin je als evangelist de straat op ging.

“Ik houd absoluut niet van het woord evangelist. Ik ben christen en daar ben ik enthousiast over, vandaar dat ik daar graag over praat. Ik probeerde vooral door humor en creativiteit een leuk en goed gesprek aan te gaan.”

Wat was de impact van ‘Peter’?

“Toen ik dit programma maakte, hoopte ik dat mensen die niet geloofden niet onmiddellijk weg zouden zappen bij dit programma omdat het van de EO was. Ik paste niet in het stereotiepe EO-beeld, dat hielp, denk ik. Ik herinner me nog goed dat we ergens aan het opnemen waren, waar voor een andere activiteit rozen werden uitgedeeld. Er was daar toen een dame die mij een roos kwam brengen. Ze vertelde erbij dat ze prostituee was geweest. Toen ze bij een man op bezoek was, stond mijn tv-programma daar aan. Ze zag mij, met m’n lange haren en m’n leren jasje, en ze dacht: als hij kan geloven, dan kan ik dat ook. Uiteindelijk heeft het ertoe geleid dat ze uit de prostitutie is gegaan. Wauw! Dat is toch geweldig? Zo zijn er ongetwijfeld meer verhalen van mensen die geraakt zijn door het programma.”

Wat heb je gedaan na je tv-programma’s?

“Ik schreef boeken en raakte betrokken bij de e-cursus ‘Waarom Jezus?’ van de EO. Die verhuisde op een gegeven moment naar Agapè en ik verhuisde mee. De cursus ging de grenzen over en kwam in onder meer Oost-Europa en Amerika terecht. Mijn boek Leverworst, communicatie en beren werd de handleiding voor e-coaches wereldwijd en ik mocht trainingen geven in allerlei landen. Dat was heel tof natuurlijk.

Wauw, dit wist ik helemaal niet!

Later heb ik in mijn kerk een aantal jaar, samen met de dominee, een gespreksgroep geleid met randkerkelijken. En ik deed bijna wekelijks Bijbelstudie met asielzoekers, ik begeleidde hen samen met anderen ook bij hun asielaanvragen. Het was in die periode dat ik uitgedaagd werd om eens goed studie te doen naar het Bijbelboek Openbaring. Het was een van mijn vraagstukken die ik nog had openstaan. Dit proces was in eerste instantie voor mezelf. Ik had helemaal niet de intentie om hier een boek over te schrijven. Het begon als zelfstudie, een intellectuele uitdaging tussen God en mij. Gaandeweg ontdekte ik zo veel dingen waarvan ik dacht: wauw, dit wist ik helemaal niet! Het was zo gaaf allemaal, dat kon ik niet voor mezelf houden, dus schreef ik het boek De beelden van Openbaring.”

Over het boek Openbaring is al veel geschreven. Welke nieuwe ontdekkingen heb jij gedaan?

“Er is een hele groep mensen die zegt dat je Openbaring niet te expliciet moet invullen en er is een groep die precies het tegenovergestelde zegt en alle beelden van Openbaring in de toekomst plaatst, rond de tijd dat Jezus terugkomt. De conclusie die ik heb getrokken is anders, namelijk: het boek Openbaring beslaat de hele periode tussen Jezus’ eerste en tweede komst. Sommige dingen zijn al vervuld, maar er zijn elementen waarbij dat nog moet gebeuren. Er wordt vaak geciteerd uit Matteüs 24, waar Jezus zegt dat niemand de dag en het uur weet dat Hij terugkomt. Maar dat is maar de helft van de tekst. In de verzen ervoor lees je dat je aan de vijgenboom kunt zien welk seizoen het is. Ik geloof dat het ook zo is met deze tijd. We weten misschien niet wat er wanneer gaat gebeuren, maar ik zie wel dat het seizoen van het einde is aangebroken.”

Jij kunt best overtuigend zijn in het brengen van jouw waarheid. Ben je je daarvan bewust?

“Ja, ik kan wel stellig overkomen. Maar ik ben geen domme jongen en ik denk altijd goed na over dingen. Soms denk ik zelfs dat ik dat meer doe dan de mensen om mij heen, haha! Maar ik geloof ook dat ik niet de hele wereld kan overtuigen van mijn gelijk, dat wil ik ook helemaal niet proberen. Bovendien: als wij straks voor de troon van God verschijnen, gaat Hij ons echt geen examen afnemen waarin Hij ons vraagt of we wel weten hoe het nou precies zat. Dat is namelijk niet waar het om draait. Uiteindelijk gaat het erom dat wij andere mensen liefhebben zoals Jezus ons ook liefhad.”

Jaag je met jouw denkbeelden ook weleens mensen tegen je in het harnas?

“Als je een uitgesproken mening hebt over bepaalde dingen, dan kan dat botsen met mensen die daar anders over denken, natuurlijk. Als ik in gesprek met iemand ben en we zijn het met elkaar eens, dan is het gesprek gauw afgelopen voor mij. Maar als ik het niet met iemand eens ben, word ik wakker en kom ik los. Dan ben ik in mijn element. Ik ga graag de discussie aan om de gedachten wederzijds te scherpen. Maar altijd in verbondenheid.”

Ik ga graag de discussie aan

Na jouw boek over Openbaring verschenen er nog boeken over de profeten Hosea en Zacharia. Kunnen we nog meer van jou verwachten?“Ik ben in diezelfde lijn nog bezig geweest met een boek over Daniël. Ik heb veel studie gedaan en ik heb veel materiaal. Maar waar het boek over Openbaring een groot succes was, werden de boeken over Hosea en Zacharia minder goed verkocht dan ik had gehoopt, omdat die midden in de coronacrisis verschenen. Het schrijven van een boek is ontzettend veel werk, maar het levert niet zoveel op. Ik beloof niet dat dit boek over Daniël er komt, maar als de Geest me grijpt, dan zou het zomaar kunnen. Ik heb geen ambitieuze doelen meer. Ik geniet vooral heel erg van het opa-zijn.”

Tekst: Francien van der Valk