Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Zo houd je het gezellig op vakantie

1 augustus 2024 · 11:21

Update: 20 augustus 2024 · 17:52

Je kijkt al maandenlang uit naar de vakantie met je geliefde, maar vaak gaat het júist mis als je die pauzeknop even indrukt. Waarom krijg je vaak ruzie op vakantie, en wat zijn tips om de sfeer er toch goed in te houden?

Een tafeltje met uitzicht op zee, een zacht briesje door de haren, ondergaande zon, klinkende wijnglazen terwijl jullie elkaar zwoel in de ogen kijken: op vakantie gaan met je partner kán hartstikke romantisch zijn. Maar we weten allemaal dat de realiteit vaak weerbarstiger is. Koffie over je jurk, jengelende kinderen, zweetbillen, veel te dure drankjes en wanneer mag ík bepalen wat we gaan doen?  

Ruzie op vakantie

Waarom krijg je juist op vakantie vaak ruzie met je partner? Dat verschilt natuurlijk per koppel en situatie, maar er zijn bepaalde factoren die daarin mee kunnen spelen.  

  • Je hebt (te) hoge verwachtingen. Vaak zie je vakanties als hét moment waarin alles perfect moet zijn en moet kloppen. Lekker weer, eten in de beste restaurantjes, dwalen in de gezelligste stadjes en flaneren in je mooiste outfits. En dan word je de hele nacht wakker gehouden door een mug, staat die mooie kathedraal in de steigers en is het veel te heet om op een terras te gaan zitten. Te hoge verwachtingen – en daarmee de tegenvallende werkelijkheid – kunnen leiden tot teleurstelling en frustratie.  
  • Je bent 24/7 samen. Thuis heb je allebei je eigen routines, zoals werk, sport en andere activiteiten. Op vakantie ben je continu samen – dit zorgt er ook voor dat eventuele spanningen en onuitgesproken irritaties opeens aan het licht komen.  
  • Stress. Op het laatste moment je koffers pakken, in de file staan, lang moeten wachten op je bagage: reizen kan stressvol zijn. Na een vermoeiende dag kun je een korter lontje hebben. Bovendien kunnen ook onderdrukte stressklachten loskomen in de vakantieperiode. Je hebt vóór de vakantie extra gas gegeven op je werk en betaalt daar – als je eindelijk achterover kunt leunen – de rekening van.  
  • Verschillende verwachtingen. Jij wilt misschien de hele dag aan het strand liggen, terwijl je partner liever musea bezoekt of actief bezig wil zijn. Verschillende verwachtingen kunnen leiden tot spanningen.  
  • Financiële tegenvallers. Op vakantie gaan is niet goedkoop. Rekeningen kunnen tegenvallen en je kunt je zorgen maken over jullie financiën. Je wíl het er niet over hebben, maar toch houdt het je bezig…  

Tips om het toch gezellig te houden op vakantie

Hoe houden jullie de sfeer er toch in als jullie op reis zijn? Hierbij een aantal tips. 

1: Probeer genoeg rust te nemen vóór de vakantie 

Voorkom dat je gestrest op reis gaat en de vakantie moet gebruiken om ‘bij te komen’ van een te drukke periode. Bouw langzaam je werkzaamheden af, houd voldoende pauze en maak regelmatig wandelingen: zo kom je al in het ritme van rust.  

2: Bespreek vooraf jullie verwachtingen 

Bespreek van tevoren je verwachtingen van de reis. Schrijver en stiltetrainer Mirjam van der Vegt adviseert om een ‘behoeftecheck’ te doen met je partner (en kinderen): waar heb je behoefte aan deze vakantie? Avontuur, creativiteit, rust en ruimte, acceptatie? Door je behoeften aan te geven, kan de ander er beter rekening mee houden en kun je bewust ruimte creëren om die behoeften (los van elkaar) te vervullen.  

3: Wees bereid om compromissen te sluiten  

Waarschijnlijk verschillen jullie behoeften (tip 2) van elkaar; wees dan ook bereid om compromissen te sluiten. Als de een graag oude stadjes wil bezoeken en de ander de natuur in wil gaan, probeer dan beide activiteiten in te plannen. Het gaat erom dat jullie beiden genieten en je gehoord voelen.  

4: Plan tijd apart in 

Je hóeft niet alles samen te doen, het is oké om af en toe je eigen ding te doen. Dit kan helpen om even op te laden en weer fris naar elkaar terug te keren. Ook als je met (kleine) kinderen op stap bent, is het aan te raden om de ander even een paar uur ‘vrij’ te geven.  

5: Wees voorbereid op tegenslagen 

Het leven is niet perfect, en de vakantie ook niet – hoe mooi jullie hotel-met-infinity-pool misschien ook is. Bereid je erop voor dat er dingen misgaan. Dat hoort erbij – iederéén heeft weleens zijn baalmomenten (ook die mensen die alleen maar perfecte plaatjes op Instagram delen).  

6: Stel een budget op  

Onenigheid over geld is niet leuk. Stel van tevoren een budget op waar jullie beiden comfortabel mee zijn, en plan wat extra geld in voor onverwachte uitgaven.  

7: Plan ook ‘rustdagen’ in 

Vakantie draait om tot rust komen, maar voor je het weet ben je van stadje naar restaurant naar zwembad en weer terug aan het rennen. Probeer ook ‘lege’ momenten in te plannen, waarbij je echt even kunt lummelen.  

8: Zorg voor voldoende slaap, beweging, gezonde maaltijden en hydratatie  

Hoe beter je je voelt, hoe minder snel je geprikkeld raakt. Zorg daarom goed voor jezelf. Maak bijvoorbeeld dagelijks een wandeling, eet voldoende fruit en groente en drink genoeg water.  

9: Maak positieve herinneringen  

Gebruik de vakantietijd om van elkaar en van het leven te genieten. Probeer nieuwe dingen uit en probeer te leven in het moment. En dat hoeven geen grootse, meeslepende dingen te zijn. Drink bijvoorbeeld heel bewust dat kopje koffie voor de camper, zet vrolijke muziek op tijdens de afwas of kies elkaars outfit uit voor een avondje uit.  

Als je gelooft in relaties
Als je gelooft in relaties

Dit artikel hoort bij de campagne

Als je gelooft in relaties

Deel dit artikel: