Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Hoe genadig ben jij? Doe de test!

7 oktober 2021 · 10:58

Update: 15 november 2024 · 11:16

Genadig zijn, wat betekent dat? In het Engels zijn er twee woorden voor: 'grace' en 'mercy'. 'Grace' gebruik je voor genade in de betekenis van goedertierenheid, ook wel Gods genade. 'Mercy' gaat over menselijke genade, het woordenboek gebruikt hier ook woorden voor als vergevinggezind, barmhartig, geduldig, meegaand en verdraagzaam.

Hieronder een paar situaties die je in het alledaagse leven kunt meemaken, met daarbij 3 manieren om erop te reageren. Schrijf de reactie (a, b of c) op die het best past bij hoe jij met de situatie zou omgaan.

1.     Een collega is steeds te laat voor dealines en vergaderingen. De andere medewerkers gaan hier spottend mee om en hebben het er vaak over met elkaar. 
A) Je neemt de collega even apart en vraagt vervolgens naar de oorzaak van zijn/haar nalatigheid. Je vraagt je af of er misschien iets achter zit en er meer aan de hand is.  
B) Je irriteert je mateloos aan de collega, en je uit je frustraties met de andere medewerkers. 
C) Je licht je leidinggevende in. Hopelijk zegt je baas er wat van. 

2.     Als je met een vriendin aan het lunchen bent, kaart ze dingen aan over jou die je haar helemaal niet verteld hebt. Je had dit alleen maar aan een andere vriendin verteld die zij ook kent, dus dat betekent dat zij het door heeft verteld.
A) Je zegt er niks van en spreekt vervolgens niet meer met die vriendin af. Je verbreekt het contact door haar belletjes te negeren en niet meer te reageren op haar berichten
B) Als reactie op haar actie ga je ook persoonlijke dingen over haar tegen jouw vriendinnen vertellen, had ze maar niet achter jouw rug om moeten kletsen
C) Misschien maakte zich wel zorgen, of misschien was het niet duidelijk dat het gevoelige informatie voor jou was. Je belt haar op en vraagt om een uitleg, daarbij zeg je wel duidelijk dat je liever hebt dat ze het checkt met jou voordat ze iets persoonlijks deelt aan een ander.

3. Je vindt het lastig om met een bepaalde vrouw uit jouw kerk te praten, omdat ze in gesprekken vaak alleen over haar eigen problemen wil praten. Je ziet haar na de dienst op zondag al een tijdje alleen staan. 
A) Je pakt je jas zodat het duidelijk is dat je aanstalten maakt om naar huis te gaan. Je hoopt dat ze niet nog snel jouw kant op komt om een praatje te maken.
B) Je stapt op haar af om te vragen hoe ze de dienst vond. Je probeert controle te houden over de gesprekonderwerpen en hoopt dat er snel iemand anders bij komt staan die het gesprek van je kan overnemen.
C) Je gaat in gesprek met haar en vraagt hoe het met haar is. Ze vertelt over haar zorgen, onzekerheden en tegenslagen. Je bedenkt je dat ze waarschijnlijk alleen hier de ruimte voelt om over haar gevoelens te praten, en dat luisteren het minste is wat je voor iemand kan doen die in de put zit.

4. Bij de zelfscankassa in de supermarkt dringt iemand duidelijk voor, terwijl je zelf eindelijk aan de beurt was na tien minuten wachten. Daar komt nog eens bij dat je echt een zwaar mandje hebt en al last van je arm krijgt. 
A) Oei… Ongemakkelijk, zou hij doorhebben dat er een rij stond te wachten? Je laat het maar zitten, je neemt je voor om de volgende keer dat het gebeurt er wel wat van te zeggen. Je voelt je vooral schuldig tegenover de twee andere klanten die achter je nog stonden te wachten… 
B)Je ziet dat de ‘voordringer’ minder boodschappen heeft dan jij, dus je laat hem voor gaan. Misschien is hij wel zo druk in z’n hoofd dat hij niet meer om zich heen kan kijken.
C) Ja hallo! We hebben allemaal haast, dus je spreekt de voordringer geërgerd aan. Je meldt hem dat hij de volgende keer beter uit z’n doppen moet kijken voordat hij zo maar gaat afrekenen, je legt je mandje op de kassa om je eigen boodschappen te gaan scannen.

Tel nu je score bij elkaar op aan de hand van de puntentelling:

1A: = 3 punten

1B = 2 punten

1C = 1 punt

1A = 3 punten

2B = 1 punt

2C = 2 punten

3A = 2 punten

3B = 1 punt

3C = 3 punten

4A = 1 punt

B = 3 punten

4C= 2 punten

Heb je op twee of meer vragen één punt gescoord:
Je bent vrij verdraagzaam, je geeft anderen hun zin en neemt nooit wraak op mensen. Daarentegen zeggen je emoties wel iets anders, je schuift vaak het probleem van je af, door het te negeren of in de hoop dat een ander het oplost. Probeer je wat meer te verplaatsen in iemand anders.

Heb je op twee of meer vragen twee punten gescoord:
Je kiest vaak voor wat het beste is voor jou en je bent snel geïrriteerd. Het is goed om voor jezelf op te komen, maar probeer op de reactie van de ander te letten. Bedenk dat jouw gedrag veel invloed heeft op je omgeving. Je hoeft jezelf niet te veroordelen om de emoties die je voelt, je bent immers mens. Bedenk hoe jij zelf wilt dat mensen met je omgaan en pas dit toe op de omgang met mensen.

Heb je op twee of meer vragen drie punten gescoord:
Men noemt jou ook wel de Barmhartige Samaritaan. Je bent zacht en wilt het beste voor mensen. Het is fijn dat je geduldig en meegaand bent, mensen vertrouwen jou en zien je waarschijnlijk als een helper. Let erop dat je jezelf niet wegcijfert, bedenk aan welk gedrag de ander én jij het meest hebben.

Heb je bij elke vraag een andere score? Dan kan je alle tips gebruiken!

Kom er ook achter hoe jaloers je bent met deze test.

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen