Hoe ga je om met hoge druk?
2 juli 2024 · 13:59
Update: 4 juli 2024 · 11:08
Werk, gezin, huishouden, commissies, vergaderingen, sport – we hebben heel veel rollen te vervullen en ballen hoog te houden. En dat moet allemaal óók nog eens perfect gebeuren. Hoe houd je dat vol? Hierbij een aantal tips om met hoge druk om te gaan.
Een mooie carrière. Een leuk gezin met een perfect ingericht huis. Een fit lichaam, leuke vrienden, een weekendbesteding die je op Instagram kan delen en tussendoor natuurlijk ook nog vrijwilligerswerk.
Er wordt behoorlijk wat van ons verwacht in deze samenleving. En het moet ook nog allemaal perfect. Vraagt een ander dat niet van je, dan vraag je het wel van jezelf. Maar als je geen grenzen stelt, ga je kopje onder… En dus zul je een goede manier moeten vinden om met die druk om te gaan.
De ruimte om onaf te zijn
‘Gun jezelf de ruimte van het onaf zijn’, schrijft Mirjam van der Vegt in haar boek Leven is leren. Hoe vaak ben jij bezig om de controle te behouden over alles in je leven, zodat je maar geen fouten zult maken? ‘Stop met het redden van jezelf. Je bént al een voldoende. Middelmaat schept ruimte en maakt het leven haalbaar.’
Hé, dat is een mooie om mee te nemen: je mag middelmatig zijn. Perfectionisme is een onbereikbaar ideaal, en belemmert je om echt te genieten van het leven. Probeer te accepteren dat het oké is om fouten te maken. Hierbij een aantal tips om vanuit die gedachte je dag met al haar taken aan te vliegen.
Tips om met hoge druk om te gaan
Probeer deze tips niet te lezen als wéér een taak op je to do-list, maar pak eruit wat jou aanspreekt!
1. Schrijf op wat je energie kost, en wat je energie geeft.
Maak twee lijstjes: 1) wat geeft je energie, en 2) wat kost je energie? Bedenk vervolgens aan welke dingen de meeste tijd opgaat in je leven. Kun je daar wat in veranderen?
2. Stel prioriteiten
Voelt je takenlijst overweldigend? Bepaal wat er écht gedaan moet worden en wat er ook wel kan wachten. Maak een duidelijke planning aan de hand van de prioriteiten – wees daarbij realistisch in de tijd die ervoor nodig is – zodat je niet verstrikt raakt in een wirwar van taken. Kom je tijd tekort, dan weet je dat je voortaan minder hooi op je vork moet nemen.
3. Laat wat ballen vallen
Denk na over je verantwoordelijkheden en wat jij belangrijk vindt. Dat kan op het gebied van werk zijn, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van relaties of vrije tijd. Word je gevraagd voor een commissie, bedenk dan: past dit bij mijn waarden en de fase van mijn leven waar ik in zit? En die verjaardag van mijn nicht op zaterdag – krijg ik daar zelf ook energie van, of heb ik die avond nodig om op te laden? Durf te schrappen. Daarin is het handig om erachter te komen wat je waarden zijn.
4. Leer nee te zeggen
Om taken te schrappen, is het cruciaal om nee te leren zeggen. Geef je grenzen aan en sta daarachter. Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent, probeert bij een uitnodiging te bedenken: stel dat deze afspraak vanavond zou zijn, heb ik er dan zin in? Als het antwoord ‘nee’ is, gaat hij er niet op in. Daarin zul je mensen moeten teleurstellen – maar teleurstelling hoort bij het leven.
5. Creëer meer rust in je dag
Rusten kan er soms uitzien als Netflixen – maar om échte rust te integreren in je leven, is er meer nodig. Houd bijvoorbeeld voldoende pauzes tijdens je werkdag, waarbij 5 minuten óók al meetelt. Maak van bewegen een gewoonte, en zoek een nieuwe (offline) hobby. Lees meer tips om rust in je leven te creëren.
6. Stop met vergelijken
Als je altijd maar de beste wil zijn – of op z’n minst net zo goed als die en die – dan leef je een onrustig leven. Focus in plaats daarvan op je eigen weg. En bedenk dat iemand het vanaf de buitenkant wel goed voor elkaar lijkt te hebben, maar ten diepste misschien wel ongelukkig is.
7. Zorg, maar maak je geen zorgen
Probeer het verschil te zien tussen zorgen en je zorgen maken. Zorgen is zinvol, want dat betekent dat je in actie komt en je dingen gedaan krijgt. Maar je zorgen maken is iets anders. 'Je zorgen maken bevrijdt je niet van de zorgen van morgen, maar berooft je van de kracht van vandaag’, zei Corrie ten Boom.
8. Vereenvoudig je leven
Een opgeruimd leven betekent een opgeruimde ziel – vereenvoudig je leven daarom. Eline Hoogenboom, oprichter van Villavie, geeft bijvoorbeeld als tips om ’s avonds alvast dingen klaar te leggen voor de volgende dag, je mobiel regelmatig uit te zetten en een receptenboekje te maken. Simpele, praktische dingen voor meer rust in je leven.
9. Verdeel je taken in kleine brokjes
Het opdelen van grote taken in kleinere, beheersbare stappen maakt het werk minder overweldigend en geeft je een gevoel van voldoening bij elke stap die je afrondt. Al ruim je maar drie kopjes op uit de vaatwasser – het begin is er.
10. Beoefen je in de kunst van het ophouden
‘Ik ben nog niet klaar, maar houd er wel mee op’, citeert Mirjam van der Vegt boer Jan. Durf ermee te stoppen, ook al ben je er nog niet klaar mee. Morgen weer een dag.
11. Adem in, adem uit
Raak je overweldigd? Adem dan een paar keer diep in en uit en bedenk: ik ben nu hier, en het is goed. Het helpt je om in het moment te blijven en je niet te laten overweldigen door zorgen.
12. Slaap, eet gezond en beweeg
In tijden van stress is het belangrijk dat je gezondheid niet op een lager pitje komt te staan. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en blijf actief. Lichaamsbeweging is een bewezen manier om stresshormonen te verminderen en endorfines vrij te maken, wat je humeur kan verbeteren en je beter bestand maakt tegen stress.
13. Praat
Krop emoties niet op, maar praat erover met familie, vrienden of collega’s. Wie weet hebben ze ook nog goede adviezen voor je. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat, kan een groot verschil maken.
14. Zoek professionele hulp
Wordt de druk te groot en voel je toch dat je dreigt te zinken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach, therapeut of psycholoog is erin gespecialiseerd om strategieën te ontwikkelen voor het omgaan met stress en hoge druk.
Tot slot: tips voor podcasts
Niet geleefd worden, maar leven: daar zijn al heel wat wijze dingen over gezegd. Luister bijvoorbeeld eens een van onderstaande podcasts.
- Life Rules (EO)
- Villavie podcast
- The Mel Robbins Podcast