Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Hoe één film Karins leven voorgoed veranderde

27 november 2020 · 11:20

Update: 15 november 2024 · 10:01

We vroegen onze volgers onlangs naar die ene film die bij hen insloeg als een bom. Dat leverde verrassende verhalen op. De reactie van Karin de Boer (50) uit Buinen kwam helaas nét te laat voor het artikel in Visie, maar plaatsen we alsnog op de site.

Als Karin, die zichzelf als filmfanaat omschrijft, nadenkt over de vraag welke films haar leven hebben veranderd, springt er eentje “met kop en schouders” boven andere uit: Pay It Forward (2000).

Met gierende uithalen

Karin: “Deze film heb ik in 2002 gezien in het vliegtuig. Ik vloog voor het eerst en was met mijn man op weg naar een jarenlang uitgestelde honeymoon naar de Malediven. En ik was niet voorbereid op het effect dat deze film op mij had. Ik heb heftig moeite moeten doen om te voorkomen dat ik met gierende uithalen ging huilen. Anders had iedereen aan boord zich afgevraagd wat er aan de hand was.”

De filmtrailer

Dit is de filmtrailer (tekst loopt door onder de video):

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Moeilijke gezinssituatie

“Een jongetje in een moeilijke gezinssituatie, Trevor (gespeeld door Haley Joel Osment, red.), krijgt van zijn leraar maatschappijleer de opdracht iets te verzinnen wat de wereld kan verbeteren. Trevor bedenkt vervolgens dat, als hij voor drie mensen iets goeds doet zonder er iets voor terug te verwachten en hun vraagt hetzelfde te doen, de hele wereld beter wordt. Zijn idee werkt zo goed dat het uitgroeit tot een hele beweging.” 

‘De rest van mijn leven in mijn hoofd’

“Dit idee heeft zich de rest van mijn leven in mijn hoofd vastgezet,” vertelt Karin. “Hoe simpel zou het leven worden als we dat allemaal zouden doen – een waar paradijs op aarde. Gods Koninkrijk op aarde? Niemand zou fysiek of emotioneel nog iets tekortkomen. En het belangrijkste: je altijd door je omgeving gesteund weten. Verdriet en verlies is immers minder erg als je het kunt delen.”

Geen happy end

Helaas kent deze film geen happy end, geeft Karin aan. “Bij het in praktijk brengen van zijn eigen idee, opkomend voor een gepeste klasgenoot, wordt hij neergestoken door een andere jongen. En - spoiler-alert! - hij overlijdt. Hij offerde zijn eigen leven op voor een ander. Net zoals Christus deed voor ons. Ik geloofde nog niet toen ik deze film zag, maar zie de overeenkomst nu wel.” 

Net zoals Christus deed voor ons

Jong gepest

Karin zegt dat Pay It Forward haar op meerdere niveaus raakt. “Ik ben zelf jong gepest en ervaar nog dagelijks wat de gevolgen daarvan kunnen zijn in mijn relaties en werk,” legt ze uit. “En ik weet hoe belangrijk het is dat er dan mensen zijn die duidelijk laten merken dat ze voor je opkomen. Ook als dat voor henzelf negatief kan uitpakken.
Dat gemis van steun heeft gemaakt dat ik mij m’n leven lang heb ingezet om voor de zwakkeren op te komen en mee te leven met de ander – ook als dat mezelf niets opleverde, of ik hen soms niet begrijp.”

In een oase

Deel dit artikel: