Hoe behoud ik mijn gezag?
6 juni 2020 · 11:00
Update: 15 november 2024 · 08:11
Ik heb drie kinderen, in de leeftijd van 8, 6 en 3. Wat me opvalt, is dat ze zo mondig worden. Hoe kan ik op een gelijkwaardige manier met hen communiceren, zonder dat ik mijn gezag verlies?
Tegenwoordig lijken kinderen steeds mondiger te worden. Je ouders met ‘u’ aanspreken, is meer uitzondering dan regel. Oma van 86 tutoyeren vinden we schattig – als het maar netjes wordt gezegd. Leerkrachten worden bij de voornaam genoemd, behalve dan die ene leerkracht van boven de 50. Kinderen vragen tijdens een voetbalwedstrijd aan de scheids waarom hij tot een bepaald besluit is gekomen. En een appje sturen naar opa met ‘thanx oop’, vinden we cool. Het meer naast elkaar staan – in plaats van dat de volwassene boven het kind staat – is een mooie bijkomstigheid van deze tijd.
Elke stem telt
De keerzijde is dat veel kinderen moeilijk kunnen omgaan met gezag. Je moet van goeden huize komen om de wind eronder te houden. Vroeger werd in de opvoeding niet zo veel bediscussieerd; ouders bepaalden de regels en meestal was er weinig ruimte voor inbreng van kinderen. Er werd ook meer door kinderen geaccepteerd. Tegenwoordig wordt er in veel gezinnen heel wat besproken en overlegd. Bepaalden vroeger pa en moe waar de vakantie naartoe ging, tegenwoordig wordt er gestemd en telt ieders stem evenveel mee.
Durf grenzen aan te geven
Wil je binnen het gezin in goede harmonie met elkaar discussiëren en gesprekken voeren, dan zijn een aantal dingen belangrijk. Als eerste moet er wederzijds respect zijn, als mens en als gesprekspartner. Wil je zaken op meer gelijkwaardige voet met elkaar bespreken, dan zul je jouw kinderen ook als gelijkwaardig moeten zien. Dit betekent dat je je kinderen ziet en hoort. Je vindt hun inbreng oprecht van waarde. Op deze manier leren kinderen ook keuzes onderbouwen en leren ze na te denken over waarom ze iets willen. Heel leerzaam dus. Let wel: tot een bepaalde leeftijd blijf jij als ouder eindverantwoordelijk voor je kind. Jij hebt meer levenservaring, dus durf ook de grens aan te geven: tot hier en niet verder. Dat heeft een kind nu eenmaal nodig. Maar een grens trekken na een mooi gesprek, wordt vaak sneller geaccepteerd dan na een kort: ‘Nee, we doen het zo omdat ik het zeg.’
Volwaardig
Jouw houding als ouder richting je kinderen is belangrijk. Mag je kind er zijn? Doet zijn of haar mening ertoe? Zie je hem of haar als volwaardig? Of is het maar een kind dat net komt kijken? Het zijn belangrijke elementen in de opvoeding. Weet dat je als ouders een mooie taak hebt om je kinderen verantwoordelijkheid te leren, respect bij te brengen en gezag te accepteren. In het dagelijks leven én in het geestelijk leven. Kinderen die gezag accepteren, zullen ook makkelijker God gehoorzamen. Niet zomaar, maar omdat wat Hij zegt altijd het beste is voor ons.
Om over na te denken
- Hoe zie jij jouw kinderen in een discussie of bespreking?
- Wat betekent voor jou gezag? Wat wil je wel en wat niet?
- Besef dat jij jouw kinderen gezag moet bijbrengen. Omdat je van hen houdt.
- Gelijkwaardigheid en gezag gaan samen. Zie en luister oprecht.
Beeld: Shutterstock