Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal van NSB-kind Ans Buursma-Backx (94) komt tot leven

Vanaf vrijdag 8 april dagelijks bij de EO op NPO Zapp Instagram en YouTube

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad en haar geliefde vader lid blijkt te zijn van de NSB. Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers?

Deel:

Ze worstelt met de vraag: ben ik fout omdat mijn vader fout was? Hoe reageren leeftijdsgenoten daarop? Vanaf 8 april gaat de tweede editie van de succesvolle serie ‘Oorlog-stories’ van start. Via het Zapp Instagram- en YouTube-Kanaal vertelt tiener Antje wat ze meemaakt tijdens en net na de oorlog.

Actueel thema

De tweede serie ‘Oorlog-stories’ is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Ans Buursma-Backx. Noa Jacobus speelt de jonge Ans, ook Juda Goslinga en Chava voor in ’t Holt hebben een rol in de serie.

Deze roerige tijd laat zien dat het thema oorlog decennia later nog steeds actueel is. Met ‘Oorlog-stories’ deelt de EO een oorlogsverhaal vanuit het perspectief van een tiener. Op het Zapp Instagram-kanaal verschijnen vanaf 8 april dagelijks stories die geïnspireerd zijn op het leven van Ans Buursma-Backx. Daarnaast vertelt Noa Jacobus in de rol van Antje elke woensdag op het Zapp YouTube-kanaal wat ze de afgelopen periode meemaakte. De laatste story wordt geplaatst op dinsdag 3 mei. Op woensdag 4 mei sluit de EO 'Oorlog-stories' af met een laatste YouTube-video.

Het verhaal

In ‘Oorlog-stories’ deelt Antje hoe haar onbezorgde en sportieve tienerleven in de oorlog snel verandert. Ze is 13 jaar oud als de oorlog begint. Dat haar vader Tunnis lid is van de NSB is dan nog niet meer dan een gegeven. Antje ziet haar vader vooral als een man tegen wie ze opkijkt. Hij helpt haar met haar trainingen om Olympisch sporter te worden en draagt met veel liefde zorg voor het huishouden door de ziekte van Antjes moeder. Naarmate de oorlog vordert en het ook hun woonplaats bereikt, krijgt Antje steeds meer vragen. Haar Joodse vriendin Milly moet opeens onderduiken, vader Tunnis is dagen van huis en zelf wordt ze op straat uitgescholden als ‘vuil NSB-kind’.

Wanneer Antje het nieuws krijgt dat haar vriendin Milly gedeporteerd is door toedoen van haar vader, confronteert ze hem. Niet veel later wordt Tunnis geliquideerd door het verzet en is Antje verscheurd door verdriet. Zijn daden zorgen ervoor dat ze na de oorlog terechtkomt in strafkamp Westerbork. Lukt het Antje om afstand te doen van de keuzes van haar vader en toch van hem te blijven houden? Kan ze afrekenen met het gevoel dat ze zelf ook fout is?

Ans Buursma-Backx

Ans Buursma-Backx (nu 94, geboren in Assen, woonachtig in Almelo) is de dochter van een NSB’er. Dat ze nog veel meer is dan dat (moeder, oma, vrouw van) werd een groot deel van haar leven overschaduwd door haar familiegeschiedenis, en specifieker, door de daden van haar vader. Ans is dankbaar dat haar verhaal verfilmd wordt en dat jongeren kunnen leren dat waar je vandaan komt niet je toekomst hoeft te bepalen. 

Door de ogen van Ans zien we de Tweede Wereldoorlog vanuit een uniek, maar schurend perspectief. Een verhaal dat vandaag nog altijd relevant is. “Als ik op het journaal zie hoe slecht die kinderen van de Syriëgangers het hebben in de kampen daar, word ik boos. Meer dan vijfenzeventig jaar na mijn Westerbork gevangenschap worden kinderen nog steeds afgerekend voor de foute keuzes die hun ouders hebben gemaakt.”

Oorlog-stories in de prijzen

De eerste editie van ‘Oorlog-stories’ was geïnspireerd op het oorlogsdagboek 'Het verhaal van Edith' van Edith Velmans-Van Hessen. De EO ontving voor deze serie, waarin onder andere Isa Hoes en Claudia Kanne een rol speelden, verschillende prijzen. Een Rockie Award, een internationale onderscheiding op het prestigieuze Banff World Media Festival in Canada (2021), de Gouden Leeuw voor Beste Nederlandse Fictieserie (2020) en de Gouden Dutch Interactive Award (2021).

Samenwerking

De serie wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties. De scripts zijn van Emily Reekers en Saar Ponsioen. Regie is in handen van Timo Ottevanger. 'Oorlog-stories' is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het NPO Fonds.

Kijk Oorlog-stories nu op YouTube.

--:--