Het recept - Choemoes
5 augustus 2021 · 10:43
Update: 14 november 2024 · 15:27
In de nieuwe Jodcast bespreken Esther Porcelijn en Esther Erwteman een klassiek gerecht uit het Midden-Oosten: Choemoes. Dat de choemoes zoals we dat kennen uit de supermarkt, niet altijd choemoes ís, blijkt uit de manier waarop Esther & Esther het recept maken. Hieronder vind je het recept uit het kookboek Nosh van Esther Erwteman.
Ingrediënten
Gedroogde kikkerwten 250 gram
Bakpoeder 2 zakjes
Knoflook 1 teentje
Tahini 250 gram
Citroen 1, sap
Zout 2 tl
Komijn 2 tl
Kookwater van de kikkerwten
Garnering
Olijfolie
Za’atar 1 el
Paprikapoeder 1 el
Bereidingswijze
- Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water (ten minste 2 liter) met een zakje bakpoeder.
- Giet af en overgiet met schoon water in een grote kookpan.
- Zorg dat de kikkererwten ruim onder water staan. Voeg het tweede zakje bakpoeder toe en kook afgedekt ongeveer 40 minuten. Wanneer het water aan de kook komt, ontstaat er een schuimlaag; verwijder deze elke keer dat hij ontstaat.
- Gebruik een schuimspaan om tijdens het koken een kolk te maken in het water. Hierdoor komen de velletjes van de kikkererwten los en drijven ze naar boven. Verwijder deze met de schuimspaan. Hoe minder velletjes en hoe zachter de kikkererwten, des te lekkerder de choemoes.
- Haal tijdens het koken een grote lepel kikkererwten uit het vocht, deze heb je straks nodig voor het garneren.
- De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Vang bij het afgieten het kookvocht op. Laat de erwten zoveel mogelijk afkoelen. Pureer de kikkererwten daarna in de keukenmachine en voeg 3 eetlepels kookvocht toe plus de knoflook, de tahini, het citroensap, 1 theelepel zout en 1 theelepel komijn. Laat minstens 10 minuten draaien.
- Geef de choemoes de gewenste dikte door kleine scheutjes kookvocht toe te voegen. Als de kikkererwten nog warm zijn wanneer je ze gebruikt, zul je meer vocht nodig hebben. (De choemoes stijft nog iets op na afkoelen.)
- Nu is het tijd om te proeven: het is jouw choemoes, dus maak hem zoals jij dat lekker vindt.
- Je kan hem verder op smaak breng met meer tahini, nog wat zout, komijn en/of citroensap.
- Laat de choemoes goed afkoelen en smeer dan met de bolle kant van de lepel op een bord.
- Leg de apart gehouden kikkererwten in het midden van de choemoes en besprenkel de choemoes rijkelijk met olijfolie.
- Schud er wat paprikapoeder en za’atar eroverheen.
Dit artikel hoort bij de podcast
De Jodcast Podcast