Het Onze Vader opzeggen in de natuur
3 mei 2022 · 09:07
Update: 15 november 2024 · 08:15
Het internationale platform Our father in the wilderness is afgelopen maand vanuit Nederland gestart. Het platform biedt de mogelijkheid voor christelijke natuurliefhebbers en buitensporters om het Onze Vader uit te spreken op de meest ongerepte – of juist gewone – plaatsen in de natuur, overal ter wereld.
Initiatiefnemer Teije Brandsma werd in de aanloop naar zijn trektocht door IJsland geïnspireerd door een kleine groep Ierse monniken, die IJsland in de negende eeuw als eersten bevolkten. “Zij fascineerden mij. Want wat deden zij eigenlijk? De monniken waren daar in een leeg land, konden niemand het evangelie vertellen en waren niet gestuurd door een aardse koning. Toch gingen ze bidden, in de stilte. Dat herinnerde mij eraan dat er in het christelijke leven een balans moet zijn tussen zorg voor de naasten en – net zoals bij de monniken – contemplatief bezig zijn.”
Landkaart
Brandsma kreeg tijdens zijn trektocht het idee om een platform op te zetten waar christenen over de hele wereld het Onze Vader kunnen delen, door het gebed met hun mobiele telefoon op te nemen. “Dat kan heel bemoedigend zijn. Zo zien christenen bijna op een grafische manier – op de landkaart van de website – dat het gebed overal ter wereld wordt uitgesproken door heel veel verschillende mensen die God ervaren op diverse plekken.”
Wat is de meerwaarde van het Onze Vader opzeggen in de natuur?
“Het project is echt voor christelijke natuurliefhebbers en buitensporters die zich in de natuur dicht bij God voelen. Met een platform zoals onze website kunnen ze dat concreet maken. Persoonlijk voel ik God dichtbij in de natuur en dat is bijna iets abstracts. Door dit gebed hardop uit te spreken, maak ik zo’n grote ervaring tastbaar. Misschien ervaren anderen dat ook op die manier, of helpt het hen daarbij.”
Persoonlijk voel ik God dichtbij in de natuur
Waarom het Onze Vader?
“Het is een standaardgebed, mijn persoonlijke favoriet, en veel mensen kennen het. Net zoals die christelijke monniken een standaardgebed uitspraken in de natuur, kunnen wij dat ook doen. Het is het gebed dat Jezus ons zelf heeft geleerd. Christenen uit alle landen kunnen deelnemen, ongeacht of ze protestant, katholiek, orthodox of evangelisch zijn.”
Hoe zorg je ervoor dat dit initiatief geen competitie wordt voor de mooiste of extreemste plek?
“Het is niet de bedoeling dat er extra risico’s worden genomen om een zo mooi mogelijke plek op te zoeken. We bekijken daarom iedere inzending, en als we merken dat dit wel gebeurt, nemen we die inzending niet mee op onze site. De kern is juist dat christelijke natuurliefhebbers en buitensporters op het platform via gebed laten zien dat ze zich dicht bij God voelen. Op welke plek dat ook is. Het is mooi als de wereldkaart op de website ook vol komt met plekken die niet heel extreem zijn. Met als enige eis dat er geen teken is van menselijke bebouwing.”
Vol met gebeden
Brandsma hoopt op de lange termijn de hele wereldkaart vol te zien met gebeden. Zelf nam hij het eerste Latijnse Onze Vader op in het Monte Rosa-gebied in Zwitserland.
Ourfatherinthewilderness.com
Tekst: Wieke van Burken