Het leven van Heere Heeresma: de persoonlijke kant die niet veel mensen kennen
11 november 2022 · 12:00
Update: 11 november 2022 · 13:08
Heere Heeresma is een getalenteerde schrijver en dichter met een treurige familiegeschiedenis. Over zijn leven is niet veel bekend. Daarom duikt Anton de Goede - die ruim twintig jaar met Heeresma correspondeerde - in zijn levensverhaal in de documentaire 'En de naam is: Heeresma'.
Heere is geboren in 1932 en groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op in een Amsterdamse nieuwbouwwijk. Wat er in de oorlog gebeurde, maakte veel indruk op hem. Zo zag hij hoe zijn Joodse buurtgenootjes werden weggevoerd en moest hij onverwacht afscheid nemen van zijn vader.
Lezen is voor álle mensen
Naar eigen zeggen was Heere "een jongetje dat 'aanwezig, niet aanwezig’ was". Heeresma werd bekend in de jaren ’60 en ’70, omdat hij opkwam voor de lezer. Boeken waren in die tijd niet makkelijk leesbaar en daar wilde hij verandering in brengen. "Wij willen door domme en slimme en bange mensen gelezen worden." Voorbeelden van deze leesbare stijl zien we in het gebruik van woorden als ‘weshalve’, ‘deemster’ en ‘hatsekidee’.
Verdiepen in Heeres bestaan
Toen Heeresma in 2011 overleed, werd er een onafgemaakte brief van hem gevonden. Daarin stond: 'Het wordt tijd dat een biograaf zich in mijn bestaan gaat verdiepen'. Journalist Anton de Goede doet wat er in die brief staat en verdiept zich in het leven van de schrijver en dichter. Hij ontmoet Heeres kinderen Marijne en Heere jr., in de hoop meer te weten te komen over Heeres privéleven.
In het leven van Heere vermengde hij regelmatig werkelijkheid en schijn. Weinig mensen wisten hoe het écht met hem ging en wie hij echt was. Heere jr. en Marijne vertellen hoe zij zich hun vader herinneren en wat ze aan hem bewonderen. Ze delen verhalen over angst, duisternis en geheimzinnigheid, maar ook komische momenten uit zijn leven.
Dit artikel hoort bij het programma
En de naam is: Heeresma