Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

'Het gaat financieel niet goed met de stichting Mozaiek'.
© Facebook

'Het gaat financieel niet goed met de stichting Mozaiek'

4 oktober 2024 · 14:36

Update: 4 oktober 2024 · 17:17

In 2012 werd de eerste Mozaiek-gemeente door Kees Kraayenoord opgericht in Veenendaal. Deze evangelische beweging groeide spectaculair en inmiddels zijn er 14 locaties waar je een Mozaiek-kerk kunt vinden, onder andere in Steenwijk, Nijkerk, Voorschoten en Dronten.

Waar bestaande kerken het lastig vinden om hun leden vast te houden, heeft de evangelische gemeente Mozaiek zich in twaalf jaar tijd ontwikkeld tot de snelstgroeiende kerk van Nederland. Vandaag werd bekendgemaakt dat de stichting Mozaiek geconfronteerd wordt met financiële uitdagingen. Er is een interim bestuur gevormd dat zowel naar de inkomsten als de uitgaven van de stichting zal kijken om de huidige financiële situatie op orde te brengen. In een mail naar de community van Mozaiek wordt gevraagd om gebed en betrokkenheid.

"Het gaat financieel op dit moment met de stichting niet goed," schrijft het interim bestuur. "Dat willen we je in alle eerlijkheid zelf vertellen, en waar mogelijk toelichten."

"De afgelopen jaren is met behulp van de stichting onze landelijke beweging opgebouwd, door middel van de jaarlijkse bijdragen van de Mozaiek gemeenten en doordat die stichting een aantal grote giften heeft ontvangen. Die giften waren tijdelijk. Dat geld is vervolgens besteed om te groeien naar 14 gemeentes. In de afgelopen periode is geprobeerd om vergelijkbare fondsen te werven om het werk voort te zetten zoals het al langer werd gedaan en met de bijbehorende kosten en uitgaven en met de nodige verplichtingen, maar dat is niet gelukt zoals dat werd gehoopt en verwacht. En dus zijn we genoodzaakt om maatregelen te nemen. Daarvoor is een interim-bestuur gevormd dat op korte termijn financiële rust probeert te creëren en vervolgens zowel naar de inkomsten als de uitgaven van de stichting zal kijken om de huidige financiële situatie op orde te brengen."

Het is nu dus spannend



Deze huidige financiële situatie geldt allereerst voor Stichting Mozaiek, niet voor afzonderlijke Mozaiek gemeentes. Alle 14 lokale Mozaiek gemeentes zijn allemaal zelfstandige organisaties, al zijn sommige gemeentes in meer of mindere mate financieel verbonden met de stichting of afhankelijk van steun van de stichting in mensen of middelen. "Dat is nu dus spannend, en dat snappen we. Maar meer nog dan dat, is het bestuur zich ervan bewust dat het direct en indirect gaat over mensen die zich met hart en ziel inzetten voor Mozaiek. Daar gaan we zo zorgvuldig mogelijk mee om.

Het leek ons goed jullie in dit stadium te informeren. We vinden het fijn als jullie deze tijd bidden: voor ons en vooral ook voor de mensen die nu direct of indirect werken voor de stichting en met wie we samen de situatie in goede banen proberen te leiden, onder andere door acties in gang te zetten. Wij zetten ons in om Stichting Mozaiek in financieel gezond rustig vaarwater te krijgen, zodat we onze aandacht weer maximaal kunnen richten op kerk zijn: de plek waar mensen God aanbidden, elkaar liefhebben en onze omgeving dienen."

Nee, natuurlijk doen wij niet alles goed

In een eerder interview met Visie zei Mozaiek-oprichter Kees Kraayenoord: "Ik zeg het in alle voorzichtigheid: mijn vrouw Nicole en ik menen dat we een roeping hebben voor Mozaiek. We proberen in alle oprechtheid te doen waarvan we denken dat God ons riep. Vervolgens zien we dat er wel degelijk vrucht is in levens van mensen en in gezinnen. Ouders zeggen tegen mij: ‘Ik kreeg mijn kinderen met geen mogelijkheid meer mee naar de kerk, en nu vragen ze: “Pap, gaan we zondag weer naar Mozaiek?”’ Al zijn er óók mensen die zeggen: ‘Het is te massaal, ik voel me niet gezien, ik zoek een andere kerk.’ Dus nee, natuurlijk doen wij niet alles goed.”

Welke acties er concreet in gang gezet gaan worden, is op dit moment nog niet duidelijk.

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen