Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Vertrouwen na vreemdgaan.

Hester leerde om haar man opnieuw te vertrouwen nadat hij vreemdging

26 januari 2023 · 12:00Eva

Update: 5 juni 2023 · 13:52

Geurt en Hester zijn een paar jaar getrouwd als hun huwelijk in zwaar weer terechtkomt. Ze verzwijgen dingen voor elkaar en worstelen met hun identiteit. Als Hester ontdekt dat Geurt vreemdgaat met een vrouw uit de kerk is het dieptepunt bereikt, ze kiezen voor een scheiding. Uiteindelijk geeft Hester Geurt een nieuwe kans en leert hem opnieuw vertrouwen. Ze vertellen hun verhaal in de EO-Podcast Hart tegen Hart.

Ze zijn nog maar 18 jaar als ze elkaar ontmoeten; Geurt en Hester. Beiden komen uit de reformatorische kerk en vertellen hoe weinig vrijheid ze in hun relatie ervaarden. Als Hester op haar 19e zwanger raakt, trouwen ze binnen drie weken. De zwangerschap eindigt in een miskraam, maar toch voelen ze zich gezegend met elkaar en krijgen uiteindelijk nog drie kinderen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Langzaam gaat het huwelijk van Hester en Geurt moeizamer en wordt ook intimiteit een heftig onderwerp. Op een mannenweekend worden Geurts ogen geopend: ‘’Ik leidde eigenlijk een dubbelleven. Ik worstelde met een seksverslaving en het misbruik uit mijn jeugd. Dit kwam daar allemaal naar boven.”

Ik leidde eigenlijk een dubbelleven

Hester: “Maar ik had ook geheimen. Ik worstelde met mijn identiteit, ontwikkelde een eetstoornis en gaf tien keer per dag stiekem over.” Bij thuiskomst van het mannenweekend komen de geheimen aan het licht. Geurt en Hester vertellen elkaar alles. “Hij werd meer benaderbaar en we kregen het beter met elkaar.”

Depressie en identiteitscrisis

Toch gaat het met Geurt steeds slechter. Door veranderingen binnen zijn bedrijf gaat hij vanuit huis werken. “Dit had grote impact op mijn identiteit,” vertelt Geurt. “Langzaam gleed ik in een depressie.”

Wanneer de zus van Hester in de Verenigde Staten gaat trouwen, blijft Geurt in zijn eentje thuis. Hij krijgt contact met een gescheiden vrouw. “Ik was kwetsbaar en zat in een enorme identiteitscrisis. Maar zij vertelde me hoe fantastisch ik was. Van het een kwam het ander. We belden en appten heel veel terwijl Hester weg was.”

Ik was kwetsbaar, zat in een enorme identiteitscrisis

Hoewel Hester na terugkomst direct ziet dat er iets met Geurt aan de hand is, zoekt ze het bij zichzelf. Maar hij is onbereikbaar en ze groeien steeds verder uit elkaar. Hester vermoedt dat het gaat om die vrouw, maar Geurt ontkent dat. Als uiteindelijk het kwartje valt, confronteert zij hem daarmee.

Jezelf verwijten

Hester geeft zichzelf de schuld. “Ik begon heel erg hard aan mezelf werken. Probeerde niet te doen wat hij vervelend vond. Maar Geurt was gemeen en verweet me van alles.” Dingen die Geurt moeilijk of stom vond aan Hester vergrootte hij uit en sterke punten draaide hij om naar iets negatiefs.

Geurt: “Ik vertelde vrienden en familie dat Hester me nooit ruimte gaf, dat het aan haar lag dat het niet goed met ons ging. Ik liet iedereen weten wat er allemaal mis met haar was. Ik was enorm manipulatief.”

Scheiden

Hester: “Dat was heel moeilijk voor mij. Mijn omgeving zei tegen mij dat ik moest veranderen. En hij bleef ontkennen dat hij vreemdging met die vrouw. Ergens dacht ik ook: het kan niet waar zijn. Hij zou nooit bij zijn gezin weggaan.”

Maar Geurt pakt zijn spullen en gaat weg. Hij manipuleert zijn omgeving en liegt dat er geen ander is. Er is niemand die hem durft te confronteren. Tot zijn schoonvader hem belt: ‘Jij gaat vreemd en je krijgt twaalf uur om het te vertellen, anders doe ik het.’

Tekst gaat verder onder dit blok

Schrijf je in voor de maandelijkse relatie-nieuwsbrief

Lees onze privacyverklaring.

Een eenzame tijd

Met Hester gaat het steeds slechter. Ze voelt zich eenzaam, raakt in een identiteitscrisis en trekt zich steeds meer terug. Ze besluit naar God te gaan, waar ze troost vindt. “Ik knipte en plakte goede woorden uit de Bijbel op. Die had ik elke minuut nodig om hier doorheen te komen. Langzaam werd ik sterker, leerde op mijn eigen benen te staan. Ik ging zelfs in mijn eentje naar een vriendenweekend, zonder Geurt.”

Ik knipte en plakte goede woorden uit de Bijbel op

Op dat vriendenweekend krijgt Hester een droom waarin haar wordt gezegd dat Geurt nog maar korte tijd zo afstandelijk zal zijn. Ze begrijpt niet wat dat betekent, ze wil niet meer dat het goed komt. Maar na het weekend praten Geurt en Hester over de scheiding en besluit Hester haar zorgen te uiten. ‘’Jij gaat vreemd, maar met mij komt het wel goed. Ik maak me zorgen om jóu.”

Geurt: “Hester maakte zich, ondanks alles, zorgen om míj. De rust en kracht die ze uitstraalde zorgde ervoor dat ik enorm moest huilen. Ik wist niet meer waar ik mee bezig was. Ik ben naar haar toe gegaan en heb gezegd dat het me enorm speet. Of ze me nog een kans wilde geven.”

Vertrouwen na vreemdgaan

Hoe moeilijk ook, Hester leert om Geurt opnieuw te vertrouwen. “Nu ligt het achter ons. Als ik hem niet zou vergeven, word ik bitter en dat wil ik niet,” vertelt Hester. “We zijn 30 jaar getrouwd en ik ben een dankbaar mens dat ons huwelijk nu zo goed is.”

Benieuwd hoe Hester het vertrouwen terugvond in Geurt? Luister dan aflevering #7 van de EO-Podcast Hart tegen Hart hieronder of in je favoriete podcast app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Hart tegen Hart
Hart tegen Hart

Dit artikel hoort bij de podcast

Hart tegen Hart