Herman zingt bij Notes: 'Alle verschillen vallen weg'
7 december 2024 · 17:54
Update:7 december 2024 · 18:00
Muziek, passie en vriendschap; dat is vocal group 'Notes' in drie woorden gevangen. Herman Deijk was naar eigen zeggen ‘huis-tuin-en badkamerzanger’ tót hij bij deze bijzondere groep terechtkwam. Eerlijk, bevlogen én met humor vertelt hij over het ontstaan van de groep, Notes' meest beladen optreden en zijn haat-liefdeverhouding met repeteren.
"Notes is in 2013 gestart", vertelt Herman. "Een groep mensen had elkaar ontmoet in een popproject in Deventer. Na afloop van dat 2-jarige project waren zes mensen enthousiast om door te gaan met een zanggroep. Die groep moest niet alleen gericht zijn op zingen, maar ook op entertainen. Uiteindelijk zijn we gegroeid naar een groep van twaalf mensen: vier mannen en acht dames. Allemaal uit de wijde omtrek van Deventer: Holten, Dedemsvaart, Doetinchem, Twello, Apeldoorn…"
Noten rammen
Het repertoire van Notes bevat een breed scala aan nummers. "Het grootste deel bestaat wel uit popmuziek; zowel Engels- als Nederlandstalig. Bij Nederlandstalig moet je denken aan nummers als Het Dorp en Door de wind, maar ook feestmedleys. We proberen de muziek af te stemmen op de boekingen die we krijgen. Het onderhouden van ons publiek vinden we heel belangrijk. Daarom streven we naar vijftien tot twintig optredens per jaar. Ook dat varieert trouwens: van optredens tijdens vakantieweken voor ouderen tot de Nacht van Nijverdal."
De groep komt eens in de twee weken bij elkaar om te repeteren. Herman: "Meestal doen we dat in een Kulturhus in de buurt van Deventer, omdat we daar ook kunnen werken aan choreo. Daarnaast plannen we af en toe een avondje ‘noten rammen’. Die avonden zien we elkaar in de studio bij Johan Bakker; onze muzikaal leider. Ik heb overigens een broertje dood aan repeteren, maar de optredens vind ik fantastisch."
Zingen is een feestje
"Er is een groepje mensen dat ongeveer bij elk optreden aanwezig is", vertelt Herman enthousiast. "Trouwe volgers. Een van die mensen is helaas ernstig ziek geworden. Daarom hebben we deze zomer bij haar in de straat een benefietconcert gegeven. Dat maakt het zingen mooi: je ziet dat het binnenkomt.
Natuurlijk is het leuk om mensen bij een vrolijk nummer mee te krijgen in een polonaise. Maar ik vind het pas écht bijzonder als je ziet dat mensen tijdens een meer beladen nummer in tranen uitbarsten omdat het lied zo binnenkomt. Daarom is het - zelfs bij heel beladen nummers - een feestje om bij Notes te zingen."
Verschillende karakters
"Als leden van Notes zijn we allemaal heel verschillend", zegt Herman. "We hebben totaal verschillende karakters. Dus als je zou vragen: ‘Zou je buiten het zingen met elkaar omgaan?’… Ik denk met het gros niet. Maar als je jezelf op het podium plat gezegd ‘voor lul zet’ met een act in een regenjas, moet je je wel vrij en vertrouwd met elkaar voelen. Op een of andere manier vallen alle verschillen weg."
'Op hetzelfde podium als Margreet'
Hoe Zing! op ons pad kwam? "Ik kreeg op enig moment een mail vanuit ITV (de producent, red.). Hoe ze aan onze naam gekomen zijn, weet ik eigenlijk niet. Maar toen we vervolgens een keer telefonisch contact met ze hadden, bleek dat een van de regisseurs van Zing! ook betrokken is geweest bij The Voice Senior. Dat is voor ons heel bijzonder omdat Margreet, een van onze oud-leden, hieraan heeft meegedaan. Zij is twee jaar geleden overleden. We besloten: 'Laten we meedoen, dan staan we op hetzelfde podium als waar zij gestaan heeft'.
Eerlijk is eerlijk: we hebben niet de verwachting dat we het beste koor van Nederland zijn. Ik denk wel dat we een van de betere entertainende koren zijn. Maar het is hoe dan ook leuk om mee te doen en weer eens mee te maken wat er bij een tv-opname gebeurt. Als je naar Hilversum rijdt en weet dat je later die dag voor een camera staat, geeft toch wat extra spanning."
Opgescheept in dezelfde emotie
Herman koestert al veel waardevolle herinneringen aan de afgelopen jaren bij Notes. "Mooie herinneringen zijn onder andere de optredens in de Schouwburg van Deventer. Daar stonden we bijvoorbeeld een keer met de 3JS. Maar we hebben ooit ook een uur lang in een oude koeienstal opgetreden. Dat was heel bijzonder: met twaalf zangers en een publiek van ongeveer 35 mensen. Heel persoonlijk. Op zo’n moment komt alles – blijdschap of verdriet – enorm binnen. Zowel het publiek als de artiest kunnen tijdens een optreden nergens heen. Je zit met elkaar opgescheept in dezelfde emotie.
Een heel beladen moment was zingen op de uitvaart van Margreet. Zij werd in 2016 voor het eerst ziek. Ze knapte op, maar binnen twee jaar kwam de ziekte terug. Dan weet je dat de vooruitzichten ronduit slecht zijn. We hebben dus een hele periode gehad dat ze bij onze groep was terwijl we wisten: 'Er gaat een moment van afscheid komen'.
Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat we op een uitvaart zouden zingen, had ik gezegd: 'Dat weet ik nog niet'. Maar hoe triest de omstandigheden ook waren; het was heel bijzonder om te mogen doen."
Optreden in 'het circuit'
Notes heeft geen grote ambities. "Al slaan we optreden in Ahoy natuurlijk niet af", grapt Herman. "De ambitie is gewoon lekker zingen. En we hebben vanaf het begin gezegd dat we streven naar een X-aantal optredens en een bepaald niveau. We proberen wat meer richting ‘het circuit’ te gaan. Bijvoorbeeld een feest op het plein en optreden op bruiloften en partijen. Daar hebben we inmiddels een mooi begin mee gemaakt."
'Het plezier spat eraf'
Op de vraag wat we in Zing! van Notes kunnen verwachten, zegt Herman: "Twaalf zangers en zangeressen die naast het zingen een stuk choreo neerzetten. En als je daar goed naar kijkt, zie je dat het plezier ervan afspat. Het is niet alleen leuk om naar te luisteren, maar ook erg plezierig om naar te kijken."
Benieuwd naar Notes?
Dit artikel hoort bij het programma
Zing!