Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Expert Corjan Matsinger schiet te hulp.

Help, mijn tiener is verslaafd aan Netflix

17 januari 2020 · 09:15

Update: 30 november 2022 · 14:01

"Mijn tienerdochter van 16 is verslingerd aan Netflix. Ze kijkt rustig vijf afleveringen van een serie achter elkaar, en ook series en films die als 16+ zijn aangemerkt. Als ik zeg dat ik het niet normaal vind dat ze uren kijkt naar al die intriges, horror en enge vechtscènes, antwoordt ze dat ik niet zo moeilijk moet doen."

Netflix en pubers lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heerlijk onderuitgezakt op de bank of in je bed urenlang series kijken. Netflix prikkelt het (puber)brein optimaal: je kunt kijken waar en wanneer je maar wilt. Met een paar keer klikken ben je totaal ergens anders: op een Amerikaanse highschool, in een groot kasteel, of juist in een hypermoderne spaceshuttle.

De cliffhanger activeert de stresshormonen. Dus natuurlijk wil je dan doorklikken naar de volgende aflevering. De tijdsduur van de series is ook slim opgezet. In je hoofd werk je vaak met tijdseenheden van een half uur of een uur. Een gemiddelde Netflix-aflevering duurt veertig minuten. Best slim, want je gaat natuurlijk niet anderhalf deel van de serie kijken. Het gevolg: je kijkt snel toch weer twee afleveringen!

Rolmodellen

Slimme jongens, daar bij de streamingdiensten. Maar Netflix is ook behulpzaam voor pubers die bezig zijn met hun reis naar de volwassenheid. Dit maakt die 16-plusseries ook zo boeiend. De films bevatten volwassen thema’s, zoals gecompliceerde relaties en familiebanden, heftige onderwerpen als de dood, trouw zijn of het omgaan met extreme angsten. Jongeren kunnen zich via de luie stoel heerlijk spiegelen aan de rolmodellen uit de serie. Je kunt je eigen emoties verkennen, of nadenken over wat jij zou doen in de situatie van de hoofdrolspeler. En na het kijken kun je met vrienden of klasgenoten weer kletsen over de dingen die je hebt gezien.

Tips

•    Welke series of films vindt je tiener boeiend? Verdiep je er samen eens in en vraag door wat de serie zo mooi maakt om te volgen. (Kijk uit dat je zelf ook niet gaat bingewatchen doordat je gegrepen wordt door de personages!)
•    Geef je tiener de ruimte om zich te spiegelen aan de Netflix-rolmodellen in hun reis naar de volwassenheid. Ga niet te veel verbieden, want dit maakt de serie alleen maar aantrekkelijker.
•    De kijkwijzer let op verschillende dingen, zoals angst, geweld en schrikmomenten. Maar het effect van geweld in games, films en series is ook afhankelijk van de kijker.
•    Een tiener kan via een Netflix-serie even lekker ontspannen, maar je kunt ook op andere momenten relaxen. Stimuleer je tiener daartoe, bijvoorbeeld door te sporten en met vrienden af te spreken.
•    Voorkom grote wallen onder de ogen van je tiener. Spreek af dat de mobiel ’s nachts beneden blijft en dat er een half uur tot een uur voor het slapengaan geen smartphone meer in gebruik is. Hanteer deze regel zelf ook als je geloofwaardig wilt overkomen!
•   Durf wat verder vooruit te kijken. De piek van het mediagebruik bij jongeren ligt ergens tussen het 14e en 16e jaar. Meestal vermindert de hoeveelheid schermtijd bij het ouder worden.

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen