Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Help, ik ben ineens de juf van mijn kinderen!

6 mei 2020 · 14:00

Update: 15 november 2024 · 08:47

Op Instagram word ik zenuwachtig van ouders die met hun keurig aangeklede kinderen strak om 8.30 uur aan hun schoolwerk zitten. Zelf ben ik al blij als mijn kinderen voor de lunch hun tanden hebben gepoetst en in hun onesie wat schooltaken hebben gedaan. Hoe laat ik me niet gek maken?

Tja, nieuwe meesters en juffen van Nederland, ‘vroeger’ was het zo gek nog niet. Zoals de kinderen zeggen: “Vroeger, toen er nog geen corona was, konden we nog samen spelen.”

Ga niet meten

Nu zit je thuis met je kinderen en wellicht ook met je partner. Je zet alle zeilen bij om er met elkaar een goede tijd van te maken. Je hebt er een pet bij; die van leerkracht. Als er íéts is wat onze kinderen meekrijgen op school, is het ritme en regelmaat. En dat is in de meeste huishoudens anders. Dat mag, want school is school en thuis is thuis. Hoe strak het er bij de ander misschien ook uitziet, ga niet meten met de ander. Leg jouw lat niet naast die van de ander. Wat voor de een werkt, is voor de ander een drama. Elk kind is anders en heeft andere behoeften. Dit betekent dus ook dat je de plaatjes van bijvoorbeeld Instagram niet een-op-een op jouw gezinssituatie kunt leggen.

Warmte en geborgenheid

Het belangrijkste voor elk kind is dat het thuis warmte en geborgenheid ervaart. Dat blijft de beste buffer voor veel narigheid. Laat dit – juist nu – de boventoon zijn. Dat je, wanneer je kinderen ’s avonds in bed liggen, kunt terugkijken op een fijne dag. Dat je dingen hebt gedaan die voor die dag, voor jouw kinderen en voor jou, passend waren. Herinneringen voor later maak je in het nu. Dus pluk de dag, laat je niet van de wijs brengen door wat je ziet of hoort bij anderen.

Spring op de fiets

Begin je dag met je hemelse Vader. Bid om geduld. Vraag Hem of je elk kind mag zien die dag. Echt zien. Wat heeft mijn zoon vandaag nodig? Wat heeft mijn dochter vandaag nodig? Durf flexibel te zijn. Structuur is voor veel kinderen fijn, omdat dit veiligheid biedt. Maar ga niet koste wat het kost een strak regime najagen. Dat werkt averechts. Gun jezelf en je kinderen ontspannenheid. Laat dat rijtje sommen zitten en spring op de fiets als het zonnetje schijnt. Leef en laat je niet leven. Juist nu. Lieve vader, lieve moeder, je doet het goed. Want je doet wat je kunt. Wees een beetje trots op jezelf. En lukt het even niet? Morgen is er weer een nieuwe dag.

Tips

  • Kijk per dag wat er nodig is voor jouw gezin.
  • Durf als gezin je eigen kleuren te laten zien.
  • Wees mild voor jezelf en voor je kinderen.

Leestip

Start elke ochtend met een korte overdenking uit een Bijbels dagboek. Voor moeders bijvoorbeeld Jouw tijd met God, van Priscilla Docter. Voor vaders Dagboek voor de man, van Hannes Burger.

Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel: