Glen Faria in nieuw EO-programma 'All of the lights'
16 mei 2022 · 13:10
Update: 15 november 2024 · 08:12
In het nieuwe EO-programma 'All of the lights' duiken hiphopartiesten Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg in de wereld van gospel. Onder begeleiding van een liveband en het ZO! Gospel Choir zingen de artiesten drie van hun eigen hits met een gospelsausje erover. Maar voordat we gaan kijken, maakt 'Visie' kennis met Glen Faria.
“Haaallo met Glen,” klinkt zijn stem ontspannen door de telefoon. Direct gaat het gesprek over zijn deelname aan het programma. Glen heeft er zin in. “De vraag of ik mee wilde doen, kwam precies op het moment dat ik mijn voorliefde voor koren weer had ontdekt! En ik vind gospel mooi, omdat het niet over jezelf gaat als je gospel zingt. De zanger is minder belangrijk dan de boodschap van de muziek, want je aanbidt altijd Iemand met je stem. Het is gaaf als je dat met een heel koor doet.
Of ik zelf gelovig ben? Die vraag vind ik altijd moeilijk te beantwoorden. Ik ben wel gelovig, maar niet religieus. Er zijn veel verschillende religies, met elk hun overeenkomsten en verschillen. Ik focus me op de aspecten uit de religies die gaan om verbinding en liefde tussen mensen. Zoals het woord ‘Allah’, dat betekent ‘alles’ in het Surinaams. Als God dus alles is, vind ik alles wat we zien en voelen belangrijk. Dat vind ik mooi aan dit woord.”
Wie is Glen Faria?
Met muziek opgevoed
Hoewel Glen geen echte band met gospel heeft, respecteert en bewondert hij het al van jongs af aan. “Ik ben niet met de kerk opgevoed, maar altijd als ik gospel hoor, denk ik: wauw, deze mensen zitten op een ander level. Geestelijk, maar ook muzikaal gezien. Gospelmuzikanten zijn daarnaast de beste muzikanten, want ze moeten veel improviseren en op elkaar inspelen. Dat is bij popmuziek veel beperkter.
Natuurlijk ben ik wel met muziek opgevoed,” vervolgt Glen. “Soul, oude R&B en gospel stonden thuis altijd aan. Mijn moeder was geen kerkganger, maar ze hield van muziek. Mijn broer en ik gingen samen experimenteren; ik met een keyboardje, hij drummend met zijn handen op tafel. Later werden dat een piano en drumstel. We hebben verschillende bandjes gehad.”
Mijn volgende plan is het uitbrengen van een album
Had je altijd al de aspiratie om artiest te worden?
“Dat is zo gegroeid. Er is een verschil tussen ambiëren en aanpakken; ik ben een aanpakker en voer elk plan dat ik heb uit. Ik ben niet zo’n dromer, maar als ik plannen heb, kan ik die niet laten liggen. Mijn volgende plan is het uitbrengen van een album, dat is al bijna klaar.”
Past jouw muziek bij gospel?
“Mijn liedjes zijn ingetogen, maar met zo’n koor is dat wel anders. Door al die stemmen bij elkaar klinkt het immenser. Ik ben eens met een andere blik naar mijn liedjes gaan kijken en kwam erachter dat gospel goed samengaat met veel van mijn nummers. Bovendien ben ik een verhalenverteller. Die verhalen gaan niet per se over mijzelf, maar veel mensen kunnen zich er wel in vinden. Als een gospelkoor – met al die stemmen – die verhalen vertelt, vind ik dat mooi.”
Vluchten
Op de vraag wat Glen wil uitdragen met zijn deelname aan het programma, denkt hij even na. Dan: “Het belang van muziek en iets samen doen. Door samen te luisteren naar muziek, kunnen we met z’n allen vluchten uit alles wat móét in het dagelijks leven. En we denken tegelijk over dezelfde zaken na, omdat we naar dezelfde songtekst luisteren.
Dat merk ik bijvoorbeeld ook bij een concert. Als je met tienduizenden mensen een liedje zingt, ben je met elkaar verbonden. Het voelt vredig. Op dat moment denkt niemand na over de verschillen tussen mensen, maar zijn we eensgezind in het zingen.”
Ervaar je dat ook als je zelf optreedt?
“Zeker, daar krijg ik kippenvel van. Soms kan ik tijdens een optreden zelfs jaloers zijn op het publiek. Zij zijn met z’n allen op het feestje en voelen zich daar onderdeel van, maar ik heb een andere taak. Ik ben benieuwd hoe dat feestje zal zijn als het gospelkoor meezingt!”
All of the lights
Beeld: Willem Jan de Bruin
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'