Petra: ‘Mijn man heeft een totaal nieuwe vrouw gekregen’
Fysieke klachten en burn-out dwingen Petra om grenzen te stellen
Terwijl Petra’s lichaam signalen van overbelasting gaf, hield ze zichzelf staande op wilskracht en karakter. Totdat ze op haar 45e de diagnose burn-out krijgt. “Ik kwam erachter dat ik altijd maar bezig was met doen wat anderen van mij verwachtten. Herstel: wat ik dácht dat anderen verwachtten. Ik heb eindelijk geleerd leren om grenzen voor mezelf te stellen.” Petra deelt haar ontdekkingstocht met Eva.
“Ik had de lat altijd hoog liggen. Als kind woonde ik met mijn ouders en broers op een boerderij en mijn vader was door een ongeluk fysiek beperkt. Ik zag mijn moeder en broers keihard werken. Als jongste meisje leerde ik om mezelf te redden en te vermaken. Ik wilde niemand tot last zijn.”
Ik had nooit gedacht dat ik me zo fit en energiek kon voelen
Petra Visser – van Bergeijk (50) woont samen met haar man in de Biesbosch. Ze heeft er goed over nagedacht of ze haar verhaal zou delen. “Het voelt kwetsbaar om dit te doen, maar ook goed. Ik heb een lange weg afgelegd om te komen waar ik nu ben. Jarenlang heb ik ernstige fysieke klachten gehad. Deze klachten zijn er niet meer. Ik had nooit gedacht dat ik me op mijn 50e zo fit en energiek kon voelen. Ik heb moeten leren om voor mezelf te kiezen en grenzen te stellen. Hopelijk kan ik anderen hiermee inspireren.”
De ziekte van DDDD
“Van jongs af aan heb ik veel lichamelijke klachten gehad. We noemden het gekscherend dat ik ‘de ziekte van DDDD’ heb: Dan Dit Dan Dat. Vanaf m’n 11e jaar zat ik al bij een fysio omdat ik zoveel rugklachten had.” Door de jaren heen kan Petra haar lijstje klachten aanvullen met dagelijkse hoofdpijn, fybromyalgie, een whiplash, hernia, prikkelbare darmsyndroom, artrose, endometriose, spierreuma, cystes, osteoporose en diverse andere ontstekingen in haar lichaam. Van haar acht zwangerschappen, eindigden zes in een miskraam. Petra belandt al vroeg in de overgang."
Ik was een formidabele pleaser
“Toch ging ik gewoon door. Grenzen aangeven heb ik altijd lastig gevonden. Wilskracht en medicijnen hielpen me om overeind te blijven in mijn werk en gezin. Ik was een formidabele pleaser. Op een bepaald moment lag mijn vader op sterven en hebben we bij hem gewaakt. Ondertussen heb ik een trouwjurk helpen uitzoeken voor mijn schoondochter en hebben mijn man en ik een intensieve intake gedaan voor pleegzorg. Ik snap nog steeds niet hoe ik dit voor elkaar heb gekregen in die tijd.”
Weerstand tegen burn-out
“Ik ging dus echt altijd maar door, was het niet linksom, dan wel rechtsom. Uiteindelijk is het misgegaan. Eind 2016 zat ik fysiek oververmoeid met een hoofd vol emoties bij de huisarts. Naast alle bestaande klachten voelde ik me extreem moe. Ik huilde elke dag, wat ik ‘normaal’ zelden deed. Mijn hartslag was op hol en concentreren lukte me ook niet meer. De arts zei al snel dat dit klonk als een burn-out. Maar ik wilde daar niet aan! Ik heb alles gedaan om het tegendeel te bewijzen. Ik vond het zo moeilijk om naar de buitenwereld en mezelf toe te geven ‘dat ik niet meer kon’.”
“Via een psycholoog kreeg ik de tip om met mezelf aan de slag te gaan en om EMDR te volgen. Hiermee heb ik veel puin kunnen ruimen, maar dit was niet voldoende. Mijn energie bleef minimaal. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een complicatie aan mijn schouder en zou ik geopereerd moeten worden. Ik had hier geen gerust gevoel bij. Lat er nu juist in die weken een coach op mijn pad komen die me vertelt dat ik niet geopereerd hoef te worden ‘als ik volle bak met mijzelf aan de slag ga’. Kom maar op, dacht ik, ik heb niets te verliezen!”
Ik was zeer ervaren in chronisch over mijn grenzen heen gaan
Het coaching-traject dat Petra met deze coach aangaat, heeft impact. “Ik brak volledig. Met hem kwam ik erachter dat ik altijd maar bezig was met te doen wat een ander van mij verwachtte. Herstel: wat ik dácht dat een ander van mij verwachtte. Ik had de lat hoog liggen en was zeer ervaren geworden in het chronisch over mijn grenzen heengaan.”
Zonder schuldgevoel
“Ik heb op mijn 46e eindelijk geleerd om zonder schuldgevoel keuzes te maken die goed zijn voor mijzelf. Ik ben gaan inzien dat ik niet altijd hoef te redderen en redden. Anderen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en ik de mijne. Deze ‘kennis’ is eindelijk geland.”
Dat dit een enorme worsteling is geweest, moge duidelijk zijn. Petra: “Mijn karakter en lichaam pasten nooit bij elkaar, vond ik. Ik was zo vaak boos op mijn lichaam. Nu zie ik dat ik mijn lichaam overvraagd heb en zeer ongezond bezig was. God heeft mij dit lichaam gegeven, ik wil er op de juiste manier mee omgegaan. Als mijn lichaam nu een signaal geeft, als pijn of vermoeidheid de kop opsteken, weet ik wat ik moet doen. En ik ga niet alles ‘weg-relativeren’, maar kijken naar wat ik zelf wil en aankan.”
Mijn man heeft een totaal nieuwe vrouw gekregen
“Mijn man heeft een totaal nieuwe vrouw gekregen! Ik ben weer de vrouw die goed in haar vel zit. Ooit dacht ik op deze leeftijd in een rolstoel te zitten, maar ik doe weer leuke dingen met onze zonen en kleinkinderen. Ik skeeler met een nichtje of trek met m’n kano door een natuurgebied. Mijn geloof inGod is heel belangrijk voor me. Zonder zijn nabijheid was ik niet zover gekomen. Tegelijkertijd was mijn eigen aandeel ook nodig.”
Hulp zoeken
Wat wil Petra meegeven aan mensen die last hebben van stress en oververmoeidheid? “Gun jezelf alsjeblieft hulp. Dit kan het verschil maken tussen overleven en leven. Stress is niet altijd verkeerd, maar het is de kunst om er op de juiste manier mee om te gaan. Loop je te vaak vast, ga er dan mee aan de slag.”
Petra heeft zich in de jaren hierna verder ontwikkeld en coacht nu zelf vrouwen met eenzelfde soort struggles. Petra is te vinden op Instagram en op Facebook.
Geschreven door
Rianne Meijer