Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

'Foodfluencer' Sanne van Lierop bij de boekpresentatie van haar tweede kookboek 'Simpel & Puur voor elke dag'.
© Mitchell van Voorbergen

Foodfluencer Sanne van Lierop: ‘Ook met allergieën kun je nog heel lekker eten’

16 april 2025 · 11:52

Update: 17 april 2025 · 12:22

Sanne van Lierop is gek op eten, maar lékker eten was voor haar niet altijd vanzelfsprekend. Noodgedwongen moest ze op haar zestiende haar voedingspatroon omgooien. Inmiddels is het haar baan om duizenden mensen te inspireren met haar recepten.

“Al zolang ik mij kan herinneren, heb ik last van reuma. Hiervoor kreeg ik medicijnen, die achteraf niet goed waren voor mijn darmen. Rond mijn vijftiende kreeg ik een ernstige vorm van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en nam ik bijna geen voedingsstoffen meer op. Ik bleef maar afvallen, hoewel ik genoeg at”, vertelt Sanne. Ze gaat van therapeut naar therapeut om erachter te komen wat de problemen veroorzaakt. “Bij elke therapeut kreeg ik te horen dat voeding de basis is. Door verschillende testen kwam ik erachter dat het beter was om gluten- en lactosevrij te eten.”

Eenzijdig eten

“Vanaf dat moment heb ik mijn eetpatroon omgegooid, wat destijds best een uitdaging was, zeker als zestienjarige. Je gaat al snel eenzijdig eten. Tien jaar geleden waren er echt niet zulke goede alternatieven als nu en mijn moeder was niet de beste kok. Op een gegeven moment kreeg ik elke avond hetzelfde te eten.” Het Brabantse accent van Sanne komt naar boven als ze lachend zegt: “Schei uit, ik hou van eten, dus dat was echt niet de bedoeling.” Ze besluit zelf de keuken in te duiken om gerechten te maken die ze wél lekker vindt. Dit deelt ze ook online, om anderen te inspireren.

Op een gegeven moment kreeg ik elke avond hetzelfde te eten; dat was niet de bedoeling

Tot in detail beschrijven

Een gouden zet, zo blijkt. Inmiddels heeft Sanne ruim 185.000 volgers op Instagram en staan er twee kookboeken op haar naam. “Mijn uitgever durfde bijna niet te vragen of ik nog een tweede kookboek wilde schrijven, het kost namelijk enorm veel tijd. Recepten bedenken, alles testen, de teksten schrijven; noem het maar op. Het is echt anders dan bijvoorbeeld een recept delen op Instagram. Online zien mensen hoe een saus eruitziet, maar in een kookboek moet je het tot in detail beschrijven. Hoewel er op Instagram ook gerust zes uur werk zit achter een video van 30 seconden”, voegt ze er snel aan toe. “Toch hoefde ik er niet lang over na te denken, ik had nog genoeg recepten liggen en dacht gelijk: ‘Dit is mijn kans’.” Wel worstelde ze met haar perfectionisme en faalangst bij het maken van het kookboek. “Geen ideale combinatie. Zo was ik enorm aan het twijfelen over de cover; je kunt niet zomaar een foto of kleur aanpassen als het eenmaal in de winkel ligt.”

Eva nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eva nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag een selectie van levensverhalen, artikelen over (mentale) gezondheid en liefde & relaties in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.

Goede restjeskoker

Met het delen van haar recepten hoopt Sanne dat ze kan laten zien dat het leuk is om goed voor jezelf te zorgen. “Vaak denken mensen dat je niets meer kunt eten als je bepaalde allergieën hebt. Door mijn recepten wil ik laten zien dat dit niet zo is.” Sanne is dol op eten en vindt het daarom niet lastig om aan inspiratie te komen. “Als ik naar een restaurant ga, zie ik altijd heerlijke gerechten op de kaart staan. Door mijn allergieën mag ik die vaak niet. Dan maak ik gewoon een foto van het gerecht zodat ik het thuis kan namaken op een manier die ik wél mag.

Verder ben ik echt een goede restjeskoker. Ik vind het een leuke uitdaging om de koelkast in te duiken en met alle restjes iets lekkers op tafel te zetten. En hoewel het soms lijkt alsof ik alleen maar gezond eet, kan ik ook gerust een halve reep Tony’s Chocolonely weg eten op een dag. Het liefst die pure reep met amandel en zeezout. Heerlijk.”

Simpel & Puur voor elke dag

Elke dag genieten van simpele & pure recepten, die ook nog eens glutenvrij & lactosevrij te maken zijn! Simpel & Puur voor elke dag, Spectrum, 2024

Meest gelezen

Lees ook