'Flipfloppen met de motie Becker'
12 december 2024 · 10:14
Update:12 december 2024 · 10:21
Zelden vertelde een motie meer over de Nederlandse politiek en de deelnemende partijen, dan de motie-Becker de afgelopen weken.
Het kan je nauwelijks zijn ontgaan: het VVD-Kamerlid Bente Becker diende onlangs een voorstel in om aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) te vragen om de “culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond” te onderzoeken. Nadat eerst een forse meerderheid in de Tweede Kamer de motie steunde, ontstond er in de loop van de afgelopen weken grote commotie. De motie zou racistisch zijn, want alleen de normen en waarden van mensen met een migratieachtergrond zouden onderzocht moeten worden.
Het grappige is: dat onderzoek wordt al jaren gedaan. Het SCP doet dat. Ruben van Galen, een immer genuanceerde toponderzoeker van het CBS, reageerde dan ook verbaasd op de commotie. Op X schreef hij: “Ik begrijp de opwinding niet goed: dit onderzoek gebeurt al decennia en staat opnieuw gepland voor 2025.” Kortom: niks nieuws onder de zon.
Waarom diende Bente Becker de motie dan toch in? Dat heeft vast te maken met de scherpere keuzes die haar partij, de VVD, wil maken als het gaat om integratie en migratie, sinds de val van het vorige kabinet.
SP, CDA en CU flipfloppen wat heen en weer.
De regeringspartijen BBB, NSC en de PVV, alsmede SGP, JA21 en FVD steunden de motie. Niet verrassend: zij doen net als de VVD hun best om op het onderwerp migratie dingen te veranderen in ons land en ze zijn bezorgd over de mate van integratie van sommige groepen mensen met een migratieachtergrond.
De linkse oppositie stemde tegen. Ook best logisch: GroenLinks/PvdA, D66, VOLT, de Partij voor de Dieren en DENK zien niets in dit kabinet en wantrouwen regeringspartij VVD fundamenteel. Waarom zou je een motie van de VVD, die inzoomt op mensen met een migratieachtergrond, dan steunen?
Dan zijn er nog de SP, het CDA en de CU. Ze spraken steun uit, maar onder leiding van de SP trokken de drie partijen hun steun ook weer in. Argument: op zichzelf vinden ze het goed dat dit soort onderzoek wordt gedaan, maar omdat zo veel mensen zich gekwetst voelden door de motie, trokken deze partijen hun steun in.
Opmerkelijk: voor zover ik weet (maar ik zit nog in de VS op dit moment, dus ik kan het gemist hebben), heeft geen van de politieke partijen gevraagd om het voor volgend jaar door het SCP geplande onderzoek stop te zetten. Het mag gewoon doorgaan.
Met het onderzoek als zodanig is kennelijk niks mis. De commotie zegt dan ook vooral iets over de afzender van de motie: die wordt niet vertrouwt door links, die wordt gesteund door rechts en SP, CDA en CU flipfloppen wat heen en weer.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Tijs