Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

De nieuwe animatiefilm 'The 21' is een ode aan de 21 Egyptische christenen die – voor het oog van de camera's – door Islamtische Staat (IS) zijn onthoofd op een Libisch strand.
© The21film.com

Kijk hier gratis de film 'The 21' over door IS onthoofde koptische christenen

18 februari 2025 · 10:16

Update: 18 februari 2025 · 13:09

Deze week is het tien jaar geleden dat 21 koptische christenen op een Libisch strand werden onthoofd door Islamitische Staat. De nieuwe, korte animatiefilm 'The 21' (hieronder gratis online te zien) vertelt hun verhaal én staat op de shortlist van de Oscars voor 'beste animatiefilm'.

De animatiefilm The 21 is gemaakt door een team van meer dan zeventig artiesten uit ruim twintig landen, waaronder Egypte, India, de VS en Spanje. Er zijn ook echte videobeelden in verwerkt van deze koptische gelovigen, voordat ze – voor het oog van de camera's van Islamitische Staat – allemaal werden onthoofd.

Bekeren tot de islam of sterven

In december 2014 werden ze opgepakt door strijders van IS. Stuk voor stuk weigerden ze hun geloof af te zweren en zich tot de islam te bekeren, ondanks martelingen en zware psychische druk. Sommigen kregen zelfs geld aangeboden als ze moslim zouden worden.

De mannen die stierven

De film begint met deze inleidende woorden: "In 2015 vermoordde ISIS 21 christelijke arbeidsmigranten op een strand in Libië. Dit is het verhaal van de mannen die stierven, zoals verteld door degenen die van hen hielden en degenen die hen haatten.”

(Tekst loopt door onder de video)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Door christenen en moslims veroordeeld

Een vijf minuten durende film van hun allerlaatste momenten werd door IS op 15 februari 2015 gepubliceerd. De gruwelijke beelden wekten wereldwijd afschuw. Zowel christenen als moslims veroordeelden de brute moord op de 21 weerloze christenen in oranje overalls.

Zware zakken zand

De Koptisch-Orthodoxe Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk eert de 21 nu als martelaren. Ze werden in 2014 bij drie verschillende overvallen opgepakt, en daarna vastgehouden in een ondergrondse gevangenis. Omdat ze weigerden zich te bekeren, werden ze gemarteld.

Verloochen gewoon je geloof, en dit alles kan ophouden

IS dwong hen bijvoorbeeld zware zakken zand over het strand te slepen, tot ze van uitputting in elkaar stortten. "Verloochen gewoon je geloof", kregen ze te horen, "en dit alles kan ophouden. Wat is het nut van al dit lijden?"
Ook werden ze in de gevangenis overgoten met koud water, zodat ze niet konden slapen op de natte vloer.

Niet allemaal koptisch

Overigens waren zij niet allemaal koptisch: één van hen, Matthew Arayiga, was een christen uit Ghana. Toen IS hem daarom wilde laten gaan, gaf hij aan bij de anderen te horen, omdat hun God zijn God was.
IS filmde in totaal drie keer hoe de 21 christenen over het strand liepen. De derde keer dat ze naar het Libische strand werden gebracht, sneden in het zwart geklede militanten hun kelen door.

'Jezus, vergeef hen'

Dat deden ze bewust één voor éen – in de hoop dat sommigen alsnog hun geloof zouden afzweren. "Jezus, vergeef hen", zijn hun laatste woorden in de film.

(Een beeld uit de film; tekst loopt door)

In de animatiefilm 'The 21', die op de shortlist van de Oscars staat, zijn ook echte beelden van de 21 koptische christenen verwerkt die in 2015 door Islamitische Staat zijn vermoord.
© The21film.com

Op de Oscars-shortlist

Het heeft Mark Rodgers van producent More Productions zes jaar gekost om de aangrijpende animatiefilm te maken. The 21 staat, samen met veertien andere titels, op de Oscars-shortlist in de categorie 'Beste animatiefilm'.
Op The21film.com kun je de film met Nederlandse ondertiteling bekijken en meer achtergrondinformatie over dit visuele project lezen.





Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook