Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Familie Huisraad over hun deelname aan 'Waar doen ze het van?'

16 augustus 2023 · 22:30

Update: 21 augustus 2023 · 10:25

“We aten vooral te vaak buiten de deur”, zegt Quincy Huisraad. Hij, zijn vrouw Thura, en hun samengestelde gezin van negen kinderen doen mee aan het derde seizoen van het EO-programma 'Waar doen ze het van?' Hoe komt de familie rond met negen kinderen en wat voor lessen over geld hopen zij door te geven?

Voordat het EO-programma Waar doen ze het van? begon, gedroeg het gezin zich roekeloos, zegt Quincy. “Was er geld, dan gaven we het uit. Normaal deden we elke dag boodschappen en namen we te veel lekkernijen mee. Ook aten we vaak buiten de deur. En we kochten onnodig veel spullen, bijvoorbeeld elke maand nieuwe kleding voor de kinderen, of een duur trainingspak voor mij.” Door hun deelname is dit allemaal veranderd. “Zo heeft onze coach ons geadviseerd om weekboodschappen te bestellen. Daardoor kopen we wat écht nodig is. We zijn van 600 euro voor boodschappen naar 250 euro per week gegaan.”

In de toekomst naar een zonvakantie

“Er valt me iets op”, gaat Quincy verder. “Nu we geld over hebben, kopen we minder. Voorheen moest ik soms aan het eind van de maand mijn ouders vragen om geld voor boodschappen. Dat hoeft niet meer.” Ook maakt het gezin nu potjes voor bijvoorbeeld onvoorziene kosten en vakantie. Doordat ze niet spaarden, zijn ze nog nooit samen op vakantie geweest. “We gingen wel dagjes weg, bijvoorbeeld naar een grote speeltuin of een badplaats. Een leuke dag hoeft niet duur te zijn. Maar als we in de toekomst genoeg gespaard hebben, gaan we op een lekkere zonvakantie in Europa. We zijn een stuk bewuster geworden over onze geldzaken, en dat vind ik ook zo leuk aan dit programma. Onze budgetcoach, die we tijdens het programma kregen, wil ons zelfs blijven coachen nu de opnames afgelopen zijn, zodat het zeker gaat lukken om onze schulden af te lossen.”

Onze kinderen zijn trouwens wel veranderd wat betreft geld

“Wat ik de kinderen wil meegeven op het gebied van geld? Ga zorgvuldig met je centjes om. Je hoeft niet steeds je geld uit te geven als je het hebt. En kom je tóch in de knel, kijk dan waar het fout gaat bij je uitgaven. Onze kinderen zijn trouwens wel veranderd wat betreft geld. Vroeger dramden ze door als ze iets wilden hebben, maar ze lijken te zijn geschrokken van de situatie, want dat doen ze niet meer. Al met al was dit voor ons een leerzaam traject. Er moet geen taboe zijn op het bespreken van je financiële situatie. Als je er niet over praat, kan niemand je helpen.”

Leg alles op tafel in 'Waar doen ze het van?'

“Voor de EO zijn echte gesprekken belangrijk”, legt eindredacteur Els Griffioen uit. “Ingewikkelde onderwerpen, zoals geld, gaan we daarbij niet uit de weg. Ook om mensen ervan bewust te maken hoe je omgaat met geld, of je nu te veel of te weinig hebt. En de EO wil hoopvol, uitnodigend en oprecht zijn. Dit zie je terug in het programma. De families geven een inkijkje in hun bankboekje én leven. Daarbij oordeelt het programma niet, maar is het nieuwsgierig.
Waar doen ze het van? is zo succesvol, omdat het enerzijds herkenbaarheid en anderzijds verbazing oproept.

Het is fijn om te zien hoe de financiële zaken bij andere mensen gaan. En als iemand in een privéjet vliegt, is dat interessant: wat kost dat eigenlijk? Of in het geval van de familie Huisraad: hoe komen zij rond met negen kinderen? Geld kan een taboe zijn. Soms praten stellen er niet eens samen over. Maar met dit programma willen we laten zien dat het zo veel lucht kan geven als je alles op tafel legt.”

Waar doen ze het van?, 17 augustus, 21.20 uur, NPO 1

Beeld: Willem Jan de Bruin

Waar doen ze het van?
Waar doen ze het van?

Dit artikel hoort bij het programma

Waar doen ze het van?

Deel dit artikel: