Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Familie Elisabeth.
© Jan Willem den Bruin

Familie Elisabeth van ‘Waar doen ze het van?’: ‘We dromen ervan om met elkaar op vakantie te gaan’

6 september 2024 · 14:20

Update:11 september 2024 · 13:03

Met elkaar op vakantie. Daar droomt familie Elisabeth elke dag van. Hun schuld van 300.000 euro losten ze inmiddels af, maar ze staan nog onder bewindvoering. “We doen hard ons best om daar vanaf te komen”, zegt moeder Wienanda. “Het lijkt me heerlijk om de kinderen niet meer zoveel te hoeven weigeren.”

Gezin Elisabeth bestaat uit Vader Maikel (51), moeder Wienanda (56) en dochters Latisha (18) en Shumaila (16). Ze hebben nog zes kinderen, maar die zijn het huis al uit en zijn dus niet te zien in Waar doen ze het van? Maikel werkt in de schoonmaakbranche en maakt dagelijks drieënhalf uur schoon op een lagere school. “Een heerlijke baan”, grijnst hij. “Ik heb een goede band met de kinderen en docenten. Een chef die me continu controleert heb ik niet, maar als er klachten zijn, word ik direct aangesproken. Dat werkt relaxed. Ik heb helaas jicht en ben bloeddrukpatiënt, maar dat is gelukkig onder controle. Ik ben degene die elke dag kookt. Dat vind ik heerlijk om te doen. Daarnaast ben ik graag bezig met Antilliaanse muziek en maak ik soms fietsen voor mensen.”

Pasteitjes

Ook Wienanda werkt in de schoonmaak, maar dan op een hogeschool. Momenteel zit ze in de ziektewet. “Ik heb veel last van m’n buik. Al een paar keer had ik een navelbreuk, dus ik kan er niet meer aan geopereerd worden. Nu moet ik naar de pijnkliniek. Ik heb overigens nog meer lichamelijke klachten, zoals suikerziekte, hartproblemen, artrose, astma en bronchitis”, somt ze op. “Ik vind schoonmaakwerk leuk. Al is het niet zulk dankbaar werk, want de volgende dag is alles weer vies. In m’n vrije tijd puzzel ik graag, doe ik diamond painting of bak ik lekkere dingen, zoals pasteitjes.”

Krijg meer zicht op jouw financiën

Download nu het gratis maandbudgetplan van budgetcoach Jacoba Wallet

Lees onze privacyverklaring.

Kaasballetjes

Als moeder Wienanda aan het bakken is, sluit dochter Shumaila (16) graag aan. “Ik bak ook graag. Verder houd ik van dansen, muziek luisteren en vooral van chillen met vrienden”, vertelt ze. “Ik volg de opleiding Zorg en Welzijn aan het ROC en ben momenteel zoek naar een stageplek. Ik had eerst een bijbaantje, maar vaak had ik tot laat stage en school, dus dat ging niet meer. Haar zus Latisha (18) is net begonnen aan de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. “Ik moet een dag naar school en werk drie dagen per week bij de kinderopvang. Ik vind het leuk om met kinderen bezig te zijn. Na schooltijd kijk ik tv, zit ik op m’n telefoon en chil ik met vrienden”, vertelt ze. Vader Maikel voegt toe: “Vergeet de kaasballetjes niet! Daar is Shumaila dol op. We bakken ze in olie en ze zijn lekker en verslavend.”

Brand

Samenzijn en dingen met elkaar ondernemen. Dat vindt het gezin Elisabeth erg belangrijk. “We helpen en steunen elkaar waar het kan en nodig is”, zegt Shumaila. Latisha knikt instemmend. “Bijvoorbeeld bij de brand. We kregen brand in huis en dat was een zware periode. Toen waren we er voor elkaar.” Vader Maikel licht toe: “We kregen twee keer achter elkaar brand in de badkamer. We moesten zo’n vier of vijf maanden ergens anders wonen.” Wienanda vult aan: “Het was ook nog eens in coronatijd, dus mensen konden niet makkelijk komen om ons te steunen. We moesten het echt met z’n vieren doen en verwerken. Het is mooi om te zien hoe we daar met elkaar uitkwamen.”

We helpen en steunen elkaar waar het kan en nodig is

Communie

Familie Elisabeth heeft een katholieke achtergrond. “Wij zijn bezig met communie”, zegt Latisha. Shumaila: “Dat is leuk. Je leert er wat en het is gezellig.” Maikel: “We gaan niet vaak naar de kerk, maar bidden wel thuis, elk op onze eigen manier. Bij de kerk kun je altijd terecht voor steun. Dat is fijn. Ik geloof in God en geloof dat het ooit weer op de rails komt met ons.” Wienanda: “We wachten maar af hoe alles loopt en gaat. We zouden erg graag met elkaar op vakantie gaan. Bijvoorbeeld bij familie in Curaçao. De meiden zijn nog nooit op vakantie geweest, omdat we er geen geld voor hebben. We doen hard ons best om uit de bewindvoering te komen.” Maikel: “We dromen er elke dag van om met elkaar op vakantie te gaan. Ik vind het erg jammer dat we onze meiden geen vakantie kunnen geven. Hun vrienden en vriendinnen gaan wel en vertellen hun belevenissen. Dat vind ik pijnlijk voor onze meiden. Sommige mensen zeggen dat we meer moeten gaan werken, maar zo makkelijk gaat dat helaas niet.”

Schuld

Jarenlang werkte familie Elisabeth aan de aflossing van een schuld van 300.000 euro. “Ik had een sigarettenwinkel en daar ontstond brand. Dat is ruim twintig jaar geleden. Uit onderzoek bleek dat dit kwam door kortsluiting bij de kassa. Maar de verzekering wilde ons niet uitbetalen. Volgens hen was het allemaal te snel gegaan”, legt Wienanda uit. “Met behulp van een advocaat gingen we er tegenin, maar op een gegeven moment was ons geld op en konden we niets meer. Inmiddels zijn we al zes jaar uit de schulden, maar staan we nog steeds onder bewind. Overigens hebben we wel eens meevallers. Er was een periode waarin ik regelmatig geld op straat vond. Dan kwam ik terug van de supermarkt met meer geld dan ik mee had genomen. Maikel keek dan erg verbaasd”, lacht ze. “Toen stopte dat bij mij, maar vond Shumaila opeens een aantal keer geld op straat. Dat was grappig. Het werd ons blijkbaar gegund.”

De meiden zijn nog nooit op vakantie geweest, omdat we er geen geld voor hebben

Brieven

Het is voor familie Elisabeth lastig om onder de bewindvoering uit te komen. “Ze zeggen dat we het nog niet alleen kunnen, maar ze gaven ons nooit een kans om dat te proberen”, zegt Wienanda. “Ze zijn erg streng. Het gebeurde dat ik een rekening betaalde, maar een nummertje verkeerd invoerde. Wij belden er meteen achteraan om het op te lossen. Maar we kregen direct een officiële waarschuwing omdat we een fout hadden gemaakt.” Maikel zegt optimistisch: “Toch blijven we lachen. Dankzij Waar doen ze het van? hebben we nu contact met iemand die ons kan steunen om eruit te komen. Ook leerden we hoe we goed brieven kunnen schrijven, bijvoorbeeld naar de bewindvoerder. Eerste uitte ik vaak mijn frustratie in een brief, maar het werkt beter om duidelijk uit te leggen wat je wilt bereiken.”

Winkelen

Het hele gezin kijkt er reikhalzend naar uit om onder het bewind vandaan te zijn. “Dat geeft meer vrijheid. Nu is er altijd iemand die op je let”, zegt Wienanda. Fantaserend zegt ze: “Het lijkt mij prachtig om zo’n actie te winnen waarbij je een paar minuten gratis mag winkelen. Het lijkt me zo leuk als je mag pakken wat je wilt! Ik zou veel vlees, groent en fruit pakken.” Maikel haakt er meteen op in: “En wasmiddel en doucheschuim.” Wienanda knikt. “Dan zouden we een goede voorraad aan kunnen leggen.” Shumaila glimlacht. “Ik zou vooral chips en dat soort producten pakken.” Latisha denkt meer aan praktische boodschappen: “kattenvoer, afwasmiddel en wc-papier”.

Het lijkt mij prachtig om zo’n actie te winnen waarbij je een paar minuten gratis mag winkelen

Spannend

Gratis winkelen zit er waarschijnlijk niet in, maar op termijn zelf over het geld beschikken, lijkt dichterbij te komen. “Als we meer geld hebben, lijkt het me fijn om uitstapjes te maken met familie en vrienden. Bijvoorbeeld naar een pretpark”, zegt Shumaila. Maikel: “En hopelijk komt die vakantie ooit dichterbij, zodat we concrete plannen kunnen maken.” Ondertussen wachten ze de afleveringen van Waar doen ze het van? af. “We deden wel eens mee met Steenrijk, Straatarm, dus we weten al een beetje hoe het werkt”, zegt Wienanda. “Maar het is wel spannend hoe mensen gaan reageren.” Maikel: “We wachten rustig af.”

Benieuwd naar meer van familie Elisabeth? Waar doen ze het van? is vanaf vrijdag 6 september wekelijks te zien om 22.00 uur bij de EO op NPO 1.

Meer Eva artikelen lezen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Lees onze privacyverklaring.

Waar doen ze het van?
Waar doen ze het van?

Dit artikel hoort bij het programma

Waar doen ze het van?