Eva test en is er nog niet uit: de menstruatiecup
15 december 2019 · 10:29
Update: 24 juli 2023 · 16:34
De menstruatiecup, een aantal jaar geleden moest redacteur Hedi er niet aan denken. “Is dat niet vies..?” Ondertussen kent ze steeds meer vrouwen die ‘m gebruiken, dus gaat ook zij zich eraan wagen…
Waarom een menstruatiecup?
Als ik me inlees lijkt een menstruatiecup veel voordelen te hebben: je koopt er één en hij gaat jaren mee. Dat is beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Ik vergeet ook af en toe tampons mee te nemen waardoor ik knullig het halve kantoor door moet op zoek naar iemand die iets bij zich heeft (lang leve de vrouwenredactie). Wat mij dus heel handig lijkt is dat je de cup ’s morgens in doet en de hele dag kunt laten zitten.
Welke menstruatiecup kies ik?
Onwetend als ik ben, ben ik gewoon naar de drogist gegaan om een cup te kopen. Ik heb even op de verpakking gekeken welke ik moest hebben en heb die gekocht. Later lees ik dat dit misschien niet de handigste methode is om je cup te kiezen. Zo lees ik bijvoorbeeld dat welke cup er bij je past, ligt aan onder andere hoe hoog je baarmoedermond zit tijdens je menstruatie. Ik heb een Organicup aangeschaft, maar er bestaan cups met een verschillende inhoud, lengte, hardheid en materiaal. De Organicup maakt onderscheid tussen vrouwen die wel, en vrouwen die niet bevallen zijn. Achteraf heb ik dus wat twijfel bij mijn keuze.
Daar gaan we dan
Na de cup te hebben uitgekookt, is het tijd voor poging één. Ik vouw de cup in een c-curve en breng hem in. Hmm… ik voel wel iets zitten. Even later check ik even op het toilet en ik lek door. Ik las dat je de cup ook staand kunt inbrengen onder de douche. Misschien is dat meer ontspannen, dus waag ik me aan poging twee. Even later ga op de bank zitten en voel ik een soort squish… Zucht. De cup lekt weer door. Mijn hormonale ik is er nu al wel klaar mee.
Ik google op ‘doorlekken menstruatiecup’ en lees dat het wel drie cycli kan duren voordat je de juiste manier van inbrengen hebt gevonden. “Fair enough”, denk ik. Een tampon zit ook niet lekker als je ‘m niet goed inbrengt. Een cupje vergt echter iets meer oefening. Bij poging drie probeer ik de c-curve andersom in te brengen. Misschien is dat de truc. Voor mijn gevoel zit het cupje wat beter. Ik besluit de cup nu een paar uur in te houden. Na het drinken van een kop koffie met een vriendin voel ik tijdens het wandelen naar de bus toch echt dat de cup wat te laag is gaan zitten. Thuis doe ik snel maar weer een greep in het doosje tampons.
Deze eerste poging was geen onverdeeld succes, maar om er nu direct een conclusie aan te verbinden is wat voorbarig. Mijn tip: lees je goed in voordat je een menstruatiecup gaat kopen. Cupkiezer.nl is bijvoorbeeld een handige (onafhankelijke) website waar veel nuttige informatie te vinden is.
Ik ga nog een poging wagen.
Lees ook: Anticonceptie, wat moet je ermee?! Eva zet de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen op een rij.