Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

BN-ers in Hel of Hotel.
© EO - Colin Huijser

Joost Eerdmans laat zich twee dagen opsluiten voor nieuw EO-programma 'Hel of hotel'

22 januari 2025 · 13:59

Update: 11 februari 2025 · 13:47

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans (54) bracht twee dagen achter de tralies door. Niet vanwege een misdaad, maar voor het online EO-programma Hel of hotel. Samen met vijf BN’ers en zes ex-gevangenen liet hij zich vrijwillig opsluiten. Wat leerde hij over gevangenschap? En klopte zijn beeld van gevangenisstraffen?

“Toen ik werd gevraagd om mee te doen, wist ik vrijwel meteen: dit is iets voor mij”, vertelt Joost. “Thema’s als justitie en detentie lopen als een rode draad door mijn werkzame leven. Zo zette ik me in voor hogere straffen voor illegaal messenbezit en dierenmishandeling en richtte ik een burgercomité op voor ouders van vermoorde kinderen. Ik geloof in straffen, maar het is zeer de vraag of iemand er beter van wordt. Veel delinquenten vallen terug in oude fouten en dat wil ik voorkomen. Daarom geloof ik dat onze gevangenisstraffen anders moeten: gevangenen moeten aan de slag met schulderkenning.”

‘Kijk naar jezelf’

“Ik kreeg daar de eerste avond al ruzie over met een ex-gedetineerde”, vervolgt hij. “Ik sloeg met mijn vuist op tafel en zei: ‘Kijk ook eens naar jezelf.’” Veel ex-gevangenen zien hun situatie zwart-wit: het systeem faalt, en zij voelen zich niet schuldig. Ik denk dan ook dat gevangenen niet helemaal aan hun lot overgelaten moeten worden. Zij hebben hulp nodig bij het leren erkennen van hun schuld, dus daar ligt een belangrijke taak voor het gevangeniswezen en de reclassering.”

Het concept van 'Hel of Hotel?'

Hel of hotel is een uniek experiment waarin zes bekende Nederlanders – Dennis Weening, Joost Eerdmans, Mark Baanders, Hugo Kennis, Ayoub Louihrani en Jay Francis – samen met een groep gerehabiliteerde ex-gedetineerden worden opgesloten in een gevangenis. Ze ervaren het opgesloten zijn en het gevangenisregime aan den lijve. Het doel? Ontdekken hoe het is om te leven zonder vrijheid en de verhalen horen van mensen die ooit achter tralies zaten. Alle BN’ers hebben een uitgesproken mening over en/of een directe link met de gevangenis. Zullen ze hun mening bijstellen na de opsluiting?

Zekerheid in de gevangenis

“De ex-gevangenen vertelden ons ook dat de echte straf pas ná detentie begint. Mijn kamergenoot zei zelfs dat hij liever vastzit dan vrij is – dat vond ik confronterend om te horen. Ze hebben meer begeleiding nodig bij het maken van toekomstplannen. In de gevangenis krijgen ze namelijk alles voorgeschreven: nu moet je naar buiten, sporten, slapen, enzovoort.

Eenmaal vrijgekomen moeten ze de interne discipline opnieuw ontwikkelen en tegelijk op het goede pad blijven. Ze ervaren dat als een gevecht met zichzelf: Hoe blijf je weerbaar tegen de foute keuzes? Hoe ga je de juiste talenten aanboren? Hierdoor denk ik dat zij de gevangenis juist als hotel kunnen zien. Dat klinkt een beetje vervelend, maar het kan een omgeving zijn die zekerheid biedt: gevangenen hebben een vast ritme, hoeven zelf geen beslissingen te nemen en zijn omringd door soortgenoten. Voor ons BN’ers was het zwaarder, omdat wij meer autonomie gewend zijn.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe vond je het om mee te doen?

“Ik heb in 2004 voor een ander experiment een week in de gevangenis gezeten, om te ervaren hoe het is om een cel te delen. Ik dacht dat het daardoor makkelijker zou zijn, maar het was beklemmend. Misschien komt dat doordat ik ouder ben geworden, of doordat ik kinderen heb. Als we bijvoorbeeld mochten luchten, konden we slechts twintig meter lopen tot aan een hoge muur. Toen dacht ik: straks zitten we weer de hele nacht opgesloten. Binnen zag je geen daglicht, iets waar ik niet te veel over na moest denken. En ik deelde een cel met een ex-gedetineerde, waar een toilet stond met een gordijntje op kniehoogte. Op een gegeven moment móést ik wel poepen, maar dat vond ik heel lastig; er zat iemand op twee meter afstand.”

Wat viel je mee?

“We kookten eten voor elkaar en dat smaakte prima. Ik merkte kameraadschap onderling, we haalden bijvoorbeeld koffie voor elkaar. En in de gevangenis geldt blijkbaar ook: wie goed doet, goed ontmoet. Als je je gedraagt, heb je daar profijt van.”

Waarom maakt de EO dit programma?

Eindredacteur Els Griffioen: “De EO gelooft in vergeving en tweede kansen, maar ook in bescherming van de kwetsbaren. Dit schuurt, en dat zie je terug in Hel of hotel. Veel mensen vinden gevangenissen te luxe en roepen om zwaardere straffen. Maar is langer opsluiten altijd een goede oplossing? En is een tweede kans realistisch wanneer het stigma ex-crimineel levenslang aan je blijft plakken? Met dit programma willen we die vragen beantwoorden en een breder maatschappelijk gesprek op gang brengen over rechtvaardigheid, straf en de kracht van een tweede kans.”

Wat heb je geleerd?

“De deelnemende ex-gedetineerden worstelen hun hele leven met verleidingen. Gezonde aandacht binnen en buiten de gevangenis is cruciaal, al is het maar in de vorm van een schouderklop.
Mijn celgenoot kreeg vijf en een half jaar voor een gewelddadige overval en zat in verschillende landen vast. Je vraagt je af: wat is de toekomst van zo iemand? Toch blijkt dat ook deze jongens kansen hebben, maar ze hebben wel vertrouwenspersonen nodig die hen ondersteunen en helpen de juiste keuzes te maken.”

Welke BN'ers doen mee aan Hel of Hotel?

- Deelnemer Mark Baanders, bekend als verslaggever bij Powned, heeft na persoonlijke ervaringen met geweld een uitgesproken mening over het gevangenissysteem. Hij ziet het gevangenisleven als comfortabel en vraagt zich af of sommige mensen ooit nog vrij zouden moeten komen.
- Cabaretier Jay Francis, die opgroeide in de criminaliteit, weet uit eigen ervaring wat het betekent om vrienden achter de tralies te zien verdwijnen. Voor hem is deze deelname een kans om te reflecteren op hoe zijn leven had kunnen verlopen als hij niet voor comedy had gekozen boven de misdaad.
- Dennis Weening heeft een dubbele kijk op gevangenisstraffen. Hoewel hij gelooft in tweede kansen, is hij na de moord op zijn nicht fel voorstander van levenslange opsluiting voor bepaalde misdaden. Hij is benieuwd hoe zijn ADHD en de verveling in de cel op elkaar zullen inwerken.
- Ayoub Louihrani, bekend als de eerste Marokkaanse boer van Nederland, heeft veel vrienden en bekenden in de criminaliteit zien belanden. Dankzij zijn vader bleef hij op het rechte pad. Hij wil ontdekken of het beeld van de gevangenisstraf als ‘vakantie’ klopt en hoe hij de ervaring zelf zal doorstaan.
- Joost Eerdmans, politiek leider van JA21, is al jaren een voorstander van zwaardere straffen en wil met zijn deelname beter begrijpen waarom resocialisatie vaak mislukt. Hij hoopt dat dit inzicht bijdraagt aan zijn politieke visie op justitie.
- Hugo Kennis, tv-kok en voormalig leraar, heeft jongeren zien afglijden en gelooft in strengere straffen voor recidive. Met zijn deelname wil hij ervaren hoe het echt is om gevangen te zitten en hoe de gevangenis omgaat met kwesties zoals seksuele geaardheid.
Hel of hotel

Dit artikel hoort bij het programma

Hel of hotel

Hel of hotel

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook