EO sluit BN'ers op met ex-gedetineerden in ‘Hel of hotel’
22 januari 2025 · 13:59
Update: 22 januari 2025 · 14:26
Wat betekent het om gevangen te zijn? Is de Nederlandse gevangenis echt een ‘hotel’? Hoe ziet een dag in detentie eruit? En krijgen ex-gedetineerden daadwerkelijk een tweede kans?
In het nieuwe, indringende EO-realityprogramma Hel of hotel worden zes BN’ers opgesloten om antwoorden te vinden op deze vragen.
Hel of hotel is een uniek experiment waarin zes bekende Nederlanders – Dennis Weening, Joost Eerdmans, Mark Baanders, Hugo Kennis, Ayoub Louihrani en Jay Francis – samen met een groep gerehabiliteerde ex-gedetineerden worden opgesloten in een gevangenis. Ze ervaren het opgesloten zijn en het gevangenisregime aan den lijve. Het doel? Ervaren hoe het is om te leven zonder vrijheid en de verhalen horen van mensen die ooit achter tralies zaten. Alle BN’ers hebben een uitgesproken mening over en/of een directe link met de gevangenis. Zullen ze hun mening bijstellen na de opsluiting?
Welke BN'ers doen mee aan Hel of Hotel?
- Cabaretier Jay Francis, die opgroeide in de criminaliteit, weet uit eigen ervaring wat het betekent om vrienden achter de tralies te zien verdwijnen. Voor hem is deze deelname een kans om te reflecteren op hoe zijn leven had kunnen verlopen als hij niet voor comedy had gekozen boven de misdaad.
- Dennis Weening heeft een dubbele kijk op gevangenisstraffen. Hoewel hij gelooft in tweede kansen, is hij na de moord op zijn nicht fel voorstander van levenslange opsluiting voor bepaalde misdaden. Hij is benieuwd hoe zijn ADHD en de verveling in de cel op elkaar zullen inwerken.
- Ayoub Louihrani, bekend als de eerste Marokkaanse boer van Nederland, heeft veel vrienden en bekenden in de criminaliteit zien belanden. Dankzij zijn vader bleef hij op het rechte pad. Hij wil ontdekken of het beeld van de gevangenisstraf als ‘vakantie’ klopt en hoe hij de ervaring zelf zal doorstaan.
- Joost Eerdmans, politiek leider van JA21, is al jaren een voorstander van zwaardere straffen en wil met zijn deelname beter begrijpen waarom resocialisatie vaak mislukt. Hij hoopt dat dit inzicht bijdraagt aan zijn politieke visie op justitie.
- Hugo Kennis, tv-kok en voormalig leraar, heeft jongeren zien afglijden en gelooft in strengere straffen voor recidive. Met zijn deelname wil hij ervaren hoe het echt is om gevangen te zitten en hoe de gevangenis omgaat met kwesties zoals seksuele geaardheid.
De 12 ex-gedetineerden die met de BN’ers zijn opgesloten in Hel of hotel, doen dit vrijwillig. Zij gaan voor het programma terug de gevangenis in, omdat zij hebben meegemaakt hoe het stigma van de veroordeelde aan hen is blijven kleven, ondanks dat ze hun straf hebben uitgezeten. Ook blijkt uit hun verhalen dat, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, niet iedereen in Nederland dezelfde kansen krijgt. Opvoeding, omstandigheden en omgeving zijn van grote invloed bij het maken van keuzes voor goed of fout in het leven.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Zwaardere straffen
Met Hel of hotel wil de EO deelnemers en kijkers uitdagen om dieper na te denken over het strafrechtssysteem en begrippen zoals schone lei, tweede kansen en gelijke kansen. Dit in een tijd waarin de discussie over strafmaat en gevangenisomstandigheden steeds vaker gevoerd wordt. Veel mensen zien gevangenissen als te luxe en roepen om zwaardere straffen. Maar is dat echt de oplossing?
Eindredacteur Els Griffioen: “Bij de EO geloven we in vergeving en tweede kansen, maar ook in bescherming van de zwakken. Dit schuurt en dat zie je ook terug. Met dit programma willen we een breder maatschappelijk gesprek op gang brengen over rechtvaardigheid, straf en tweede kansen.”
Dit artikel hoort bij het programma
Hel of hotel
Meest gelezen
- Carola Schouten over haar eerste 100 dagen als burgemeester: ‘Ik wil het graag goed doen’
Een terugblik bij Eva Jinek
Carola Schouten over haar eerste 100 dagen als burgemeester: ‘Ik wil het graag goed doen’
- 'Mijn zoontje zou nooit meer kunnen lopen'
'De Verandering', zaterdag 25 januari, 17.30 uur op NPO 2
'Mijn zoontje zou nooit meer kunnen lopen'
- Paralympisch sporter Lito Anker: ‘Mijn talent is explosiviteit’
Lito in 'De Verandering', zaterdag 1 februari, 17.30 uur, NPO 2
Paralympisch sporter Lito Anker: ‘Mijn talent is explosiviteit’
Lees ook
- De Koningswens: Wat als je baby niet het geslacht heeft waarop je hoopte?
Spelen we voor God als we kinderen ‘kiezen’?
De Koningswens: Wat als je baby niet het geslacht heeft waarop je hoopte?
- Theaterkok Arend van der Heijden maakte een opmerkelijke ommezwaai
‘Ik serveer nu elke week zo’n achthonderd maaltijden’
Theaterkok Arend van der Heijden maakte een opmerkelijke ommezwaai
- 'Sing Sing' bijzonder ontroerende gevangenisfilm
Nu in de bioscoop
'Sing Sing' bijzonder ontroerende gevangenisfilm