Wat als je een dochter wil, maar een zoon krijgt (of andersom)?
21 januari 2025 · 15:53
Update: 4 februari 2025 · 09:09
In de nieuwe EO-podcast 'De Koningswens' duiken journalisten Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden in de wereld van ‘geslachtsteleurstelling’. Sommige mensen ervaren diep verdriet omdat de gehoopte zoon of dochter er niet komt. Maar ondertussen zijn steeds meer mogelijkheden om te zorgen dat een ongeboren kind aan alle wensen van de ouders voldoet.
“Als ik dat gevoel moet omschrijven, is het wel gewoon echt verdriet en ook wel een beetje het gevoel van rouw,” zo vertelt de 36-jarige Annemarthe in de nieuwe EO-podcast, over hoe het voor haar voelt dat ze nooit moeder van een dochter zal worden. Voor sommigen is geslachtsteleurstelling tegenwoordig zelfs reden om hulp te zoeken bij een psycholoog.
Diëten en IVF-procedures
Van oudsher wordt gesproken over ‘de koningswens’, oftewel het hebben van een zoon én een dochter. Waar het vroeger een kwestie van geluk was, maken technologische ontwikkelingen de samenstelling van een gezin steeds meer ‘maakbaar’. Ook allerlei andere remedies om geslachtsteleurstelling te voorkomen worden aangeboden, ontdekken de EO-podcastmakers. Zo wordt er beweerd dat met een (speciaal) dieet beïnvloed kan worden of een baby een jongetje of meisje wordt.
“Soms is de teleurstelling wel extreem, en wat we de laatste tijd wel zien, omdat we steeds vroeger naar de geslachtsbepalingsecho’s gaan: dat mensen zeggen, ik heb al twee jongens, dus als het een jongetje is laat ik het weghalen en een meisje houd ik. Of andersom,” aldus verloskundige en echoscopiste Daphne Mol in de EO-podcast. Journalisten Van den Toren en Van der Linden onderzoeken in de podcast of abortus om geslacht in Nederland daadwerkelijk voorkomt.
Selectie op oogkleur
Inmiddels komt de techniek en wetenschap ouders al tegemoet die graag zeggenschap hebben over hoe hun kinderen worden. In de podcast is te horen dat de wetenschap achter embryoselectie enorm geinnoveerd is. En dan gaat het niet alleen om geslacht, ontdekken de makers. Klinieken in de VS bieden ook oogkleur-selectie aan. Er blijkt flink markt voor te zijn, zegt arts Jeffrey Steinberg van The Fertility Institutes: "Mensen vragen ons om de gekste dingen; een kind dat goed kan basketballen, of een goede tennisser. We krijgen ook vaak de vraag of we kunnen zorgen voor een lang, of juist een niet zo lang kind.”
En er zijn ook Amerikaanse bedrijven op zoek naar de heilige graal; selectie op IQ. Ook de screening op ziektes wordt steeds geavanceerder; bedrijven claimen zelfs de kans te kunnen berekenen dat een embryo in zijn of haar leven een bepaalde ziekte krijgt. Ouders kunnen dan met behulp van een ‘gezondheidsscore’ het beste embryo kiezen. De makers van de EO-podcast zoeken uit hoe betrouwbaar deze claims zijn.
Maakbaarheid rondom kinderen Al deze nieuwe mogelijkheden roepen de vraag op: hoeveel willen we eigenlijk bepalen voor onze kinderen? Is je kind een geschenk dat je hoe dan ook vol dankbaarheid moet aanvaarden of mag je best wensen hebben bij dat wezen dat je leven op z’n kop zet? In EO-podcast De Koningswens bevragen Van den Toren en Van der Linden het maakbaarheidsideaal rondom kinderen krijgen.
‘De Koningswens’ is een vijfdelige podcastserie van de EO voor NPO Radio 1. Vanaf 4 februari zijn de eerste afleveringen te beluisteren via NPO Luister en in alle podcast-apps.
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt