Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Je kindje gezond op de wereld zetten is een wonder, vooral in landen waar veel armoede heerst en de gezondheidszorg te wensen over laat. EO-presentatrice Anne-Mar Zwart weet er alles van. Voor EO-Metterdaad bezocht zij Bangladesh. “Ik ontmoette een vrouw die dringend een keizersnede nodig had. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis was een wandeltocht van 4 uur.”.
© Amrutha Mol

‘Daar sta je dan, in de middle of nowhere terwijl je moet bevallen’

21 mei 2024 · 12:48

Update: 21 november 2024 · 08:25

Je kindje gezond op de wereld zetten is een wonder, vooral in landen waar veel armoede heerst en de gezondheidszorg te wensen over laat. EO-presentatrice Anne-Mar Zwart weet er alles van. Voor EO-Metterdaad bezocht zij Bangladesh. “Ik ontmoette een vrouw die dringend een keizersnede nodig had. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis was een wandeltocht van 4 uur.”

Presentatrice Anne-Mar Zwart verwacht in juli 2024 haar tweede kindje. In oktober 2020 mocht ze, dankzij vruchtbaarheidsbehandeling ICSI, haar eerste kindje, zoon Fender verwelkomen. “Tijdens mijn EO-Metterdaad- reizen in het verleden heb ik met mijn eigen ogen gezien hoe levensreddend goede zorg voor kwetsbare moeders en hun kinderen is”, zegt Anne-Mar.

Veilig bevallen

De presentatrice vervolgt: “Voor mijn kindje en mij is alles goed geregeld. Ik kan veilig bevallen in het ziekenhuis bij mij in de buurt en er zal goed voor mij worden gezorgd tijdens en na de bevalling. Maar wat als je hoogzwanger bent en op de vlucht bent voor oorlog of geweld? Het scenario dat er complicaties optreden bij de bevalling terwijl je in een hutje in niemandsland woont geeft mij ook een naar gevoel.

Wat kun je dan doen als je dringend hulp nodig hebt?

Tijdens mijn reis naar Bangladesh ontmoette ik een vrouw die dringend een keizersnede nodig had. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis was een wandeltocht van vier uur. Toen zag ik voor het eerst met eigen ogen wat dat betekent. Daar sta je dan in je hutje in de middle of nowhere. Wat kun je dan doen als je dringend hulp nodig hebt? Begin maar eens aan een wandeltocht van vier uur als je in barensnood bent. Als je het al redt tot de kliniek, wacht je daar ook nog een uitdaging. Want de medische zorg is daar bij lange na niet zo goed geregeld als bij ons in het westen.”

Wat schokte je als je naar de bevallingsomstandigheden keek in Bangladesh?

“Toen ik in een ziekenhuis kwam, zag ik vooral wat er niet was. Geen schone kamers, geen moderne apparatuur, onvoldoende ruimte aan kamers en operatiekamers om iedereen te helpen. Verschrikkelijk vond ik dat. Later zag ik ook wat er wel was: lieve mensen die keihard hun best doen om de bevolking zo goed mogelijk te helpen, maar ze zijn beperkt in hun mogelijkheden. Dat vind ik heel schrijnend.”

Wat viel je op aan de manier waarop vrouwen met de bevallingssituatie omgaan – wat kunnen wij daar als Nederlandse vrouwen van leren?

“Wij mogen, als Nederlandse vrouwen, wel bedenken hoe fijn onze bevalomstandigheden kunnen zijn. Wij hebben een ziekenhuis waarin wij veel mogelijkheden hebben om onze kinderen op de wereld te zetten. Het kan relativerend werken dat wij al deze mogelijkheden hebben en dan bedenken hoe het met veel minder faciliteiten in andere landen gebeurt. Maar, die zorg is ook nodig: het gaat daar niet voor niets soms mis, wat hier in Nederland door goede zorg en kennis ondervangen wordt. Ik denk dat we vooral heel dankbaar mogen zijn dat we hier in een welvarend land wonen en enorm veel kennis en kunde hebben in de ziekenhuizen.”

En wat kunnen we leren van de manier waarop de vrouwen daar met hun kinderen omgaan?

“Zij leggen zich veel meer neer bij de situatie en gaan minder gehaast door het leven. Ze kunnen niet anders, maar dat gaf mij toch wel het inzicht om ook eens wat vaker minder gehaast te zijn. Wat vandaag niet komt, komt morgen dan wel. Let it go.”

Wist jij dat… Er elke zes seconden een kindje sterft? Dit blijkt uit recent rapport van de Verenigde Naties. De hoogste sterftecijfers onder kinderen vind je in de armste gebieden van de wereld. Gaat deze kwestie jou ook aan het hart? Dan hebben wij goed nieuws voor jou: Jij kan iets doen! EO Metterdaad komt op voor deze kwetsbare moeders in armere gebieden. Wil jij ook wat betekenen voor deze moeders? Met jouw gift kunnen we levens redden! Samen geven we moeders en kinderen wereldwijd een goede start. Help je mee?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!
Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!

Dit artikel hoort bij de campagne

Geef moeders en kinderen wereldwijd een goede start!

Deel dit artikel: