'EO Live' blikt terug op 'hippie-moorden' sekte Charles Manson
25 januari 2020 · 09:00
Update: 15 november 2024 · 08:43
Op 25 januari 1971 wordt sekteleider Charles Manson, samen met enkele leden van zijn ‘Manson Family’ veroordeeld voor meervoudige moord. Het radioprogramma EO Live blikt samen met historicus Enne Koops terug op deze bizarre zaak. Hoe kon het gebeuren dat op het oog onschuldige hippies aan het eind van de jaren 60 een massaslachting aanrichtten?
De jeugd van Charles Manson was op zijn zachtst gezegd problematisch. Zijn moeder was verslaafd aan alcohol en pleegde regelmatig gewapende overvallen. Hij voelde zich ongewenst. In 1951 kwam Manson voor het eerst in de gevangenis terecht vanwege joyriding in een gestolen auto.
Charisma
Na zijn vrijlating verhuisde Manson naar San Francisco, waar hij een grote groep hippies om zich heen verzamelde. Kort daarna trok hij door naar Los Angeles. Manson bleek charisma te hebben en sprak profetieën uit, waarop ook in Los Angeles allerlei hippies zich bij hem aansloten.
Charles Manson begon zichzelf als een reïncarnatie van Jezus te zien
De club noemde zich Manson Family en bestond uit circa 25 jonge vrouwen en een paar jongens. LSD-gebruik, seksuele orgieën en ‘terug naar de natuur’ vormden de belangrijkste uitgangspunten voor de club. Manson begon zichzelf als reïncarnatie van Jezus te zien, en raakte geobsedeerd door het bijbelboek Openbaringen. Zijn sekte begon steeds meer bizarre en radicale trekjes te vertonen.
'Manson Family'
Charles Manson was enorm gefascineerd door muziek. Brian Wilson, drummer van de populaire band The Beach Boys sloot zich korte tijd aan bij de ‘Manson Family’. Maar de liefde was snel over toen er onenigheid ontstond over een liedje en Charles Manson hem bedreigde met een vuurwapen. Ook gebruikte de sekteleider teksten uit het lied ‘Helter Skelter’ (een Beatles-liedje over een achtbaanrit) om een apocalyptische rassenoorlog te ontketenen. Uiteindelijk richtten jonge vrouwen uit zijn sekte een massaslachting aan in Los Angeles.
Sharon Tate
In totaal brachten zij zeven mensen op beestachtige wijze om het leven. Het bekendste slachtoffer was actrice Sharon Tate, die zwanger was toen ze werd vermoord. Manson en zijn sekte liepen tegen de lamp. Om de kosten van zijn proces te kunnen betalen, nam hij een album op. Maar de plaat Lie: The Love and Terror Cult werd geen commercieel succes.
Aantrekkingskracht
Hoe bizar ook, in de gevangenis bleek Charles Manson nog steeds aantrekkingskracht op vrouwen uit te oefenen. Hij kreeg jaarlijks tienduizenden brieven van aanbidsters. Op 13 november 2017 werd Manson met spoed naar het Bakersfieldziekenhuis overgebracht vanwege een ernstige darmaandoening. Zes dagen later overleed hij daar, op 83-jarige leeftijd.