Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Moses Alagbe: Kerkdienst Veelkleurig geloven.
© Ruben Timman

EO-kerkdienst vanuit de Bijlmer: veelkleurig geloven

30 november 2023 · 14:26

Update: 30 november 2023 · 15:34

In hun mooiste kleding, met het lekkerste eten en met hun beste humeur - voorganger Moses Alagbe vraagt zijn kerkgangers om tiptop naar de EO-kerkdienst Veelkleurig Geloven te komen. Niet per se omdat de dienst op televisie komt, maar omdat de dienst in het teken staat van dankbaarheid. En dat betekent in zijn gemeente: feestvieren.

In de EO-kerkdienst die deze week wordt uitgezonden, laat de Amsterdamse migrantenpastor Moses Alagbe misschien een ander beeld zien dan traditionele Nederlandse kerkgangers gewend zijn. “Het is hier minder stil in onze kerk”, aldus de voorganger. “Mensen zijn blij om hiernaartoe te gaan en uiten hun dankbaarheid.” 

‘Een licht voor Zuidoost’

Zijn kerk, het Maranatha Community Transformation Centre, is “een kerk die Jezus volgt door goed te doen voor de wijk”. Alagbe noemt de gemeente “een licht voor Amsterdam-Zuidoost. Als je ons hier weg zou halen, dan wordt het een donkere plek met veel criminaliteit. Veel mensen in de wijk voelen zich eenzaam, hebben financiële problemen of andere zorgen. Wij brengen het licht door het goede nieuws over Jezus te vertellen.”

Dat licht brengt de gemeente niet alleen op zondag, ook doordeweeks delen ze lichtpuntjes uit. Bijvoorbeeld in de vorm van een ontbijt. “We ontdekten namelijk dat veel kinderen in onze wijk in armoede leven. Zij moeten ’s ochtends zonder eten naar school. Daardoor kunnen ze zich moeilijker concentreren en worden ze gezien als lastige leerlingen.” Dat kan niet zo blijven, vindt de gemeente van het Maranatha Centre, en dus delen ze twee keer in de week ontbijt uit aan zo’n honderd kinderen.

Feestvieren

Ondanks dat Alagbe oog heeft voor de moeilijkheden in de wijk en in de rest van de wereld, ziet hij genoeg redenen tot dankbaarheid. Dat woord is dan ook niet voor niets het thema tijdens de EO-kerkdienst. De pastor heeft zijn gemeenteleden laten weten dat ze hun mooiste kleding mogen aantrekken, het liefst traditionele feestkleding uit het land waar ze vandaan komen. Daarnaast maakt iedereen lekkernijen, die achteraf met elkaar genuttigd worden. Het moet één groot feest worden van dankbaarheid en samenzijn.

“We vieren elk jaar zo’n moment. We vinden het goed om stil te staan bij dankbaarheid, omdat het hoort bij Gods plan. Ikzelf zie dankbaarheid als een geschenk van God. Of beter gezegd: het is zijn geheim voor een gezond leven.”

‘Migrantenkerken houden het geloof levend’

Over het algemeen wordt de invloed van kerken minder in Nederland”, vertelt presentator Jurjen ten Brinke. “Met deze bijzondere EO-kerkdienst krijgen we een inkijkje in een van de honderden migrantenkerken die ons land telt. Als Amsterdamse voorganger zie ik dat deze kerken het geloof levend houden én zorg dragen voor de samenleving. In traditionele Nederlandse kerken worden evangelisatie en diaconaat vaak losgekoppeld. Van multiculturele kerken kunnen we leren dat het bij elkaar hoort. Verder zie je tijdens de EO-kerkdienst dat zulke kerken een heel ander karakter hebben dan traditionele Nederlandse gemeenten. De passie waarmee zij God en het leven vieren, is inspirerend.”

Desondanks snapt de predikant dat dankbaar zijn niet altijd gemakkelijk is. Des te belangrijker dus om er speciale aandacht aan te geven, vindt hij. “Het is logisch dat je focust op de uitdagingen waar je nu mee te maken krijgt. Er is zó veel ellende in de wereld. Je vergeet simpelweg wat er goed gaat. Daar wil ik de gemeente, maar ook de kijkers aan herinneren.”

Dakloos

Gemeenteleden kunnen de aansporing om dankbaar te zijn goed gebruiken. Al een aantal jaar hangt de kerkgemeen­schap dakloosheid boven het hoofd. De gemeente Amsterdam heeft andere plannen voor de Bijlmer en het gebouw van het Maranatha Centre past daar niet in. Het moet worden gesloopt. Vanuit het Maranatha Centre zijn allerlei plannen aangedragen voor een mogelijke oplossing, maar die mogen nog niet baten.

Ook andere kerken in Amsterdam-Zuidoost dreigen hun gebouw te verliezen. Hoe dat komt? “Toen dit stadsdeel werd gebouwd, waren er weinig kerkgangers en de verwachting was dat hun aantal verder zou afnemen. Kerken zijn daarom niet opgenomen in het bestemmingsplan. Toen kwamen er migrantenkerken, zoals wij. Dat zorgt nu voor spanning, want wij hebben ruimte nodig om samen te komen en voor de buurt te zorgen.”

Hoe de toekomst eruitziet voor het Maranatha Centre, weet Alagbe niet. Maar hij blijft dankbaar. “Voor nu hebben we een dak boven ons hoofd, komen er veel mensen naar onze kerk, en houden we als gemeente van elkaar. Natuurlijk hopen we dat ons licht mag blijven schijnen in Zuidoost en daarvoor blijven we vechten. Ik leef in het vertrouwen dat als wij ons best doen, God voor de rest zorgt.”

Kerkdienst Veelkleurig Geloven

Zondag 3 december, 11.31 uur, NPO 2
Kerkdienst: Veelkleurig geloven
Kerkdienst: Veelkleurig geloven

Dit artikel hoort bij het programma

Kerkdienst: Veelkleurig geloven

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen