Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Elvis E. Dit is mijn heimwee-recept.
© Nienke van Denderen

Elvis E.: 'Dit is mijn heim­wee­re­cept uit Nigeria'

vandaag · 11:54

Update: vandaag · 12:30

Weemoed, verlangen en vreugde. Een goede maaltijd biedt meer dan verzadiging alleen. Het roept een gevoel op en herinneringen. Zanger Elvis E, deelt het verhaal over zijn heimweerecept uit Nigeria.

Elvis E: “Ogbonesoep is mijn lievelingssoep. Het is een soort stoofgerecht, een dikke soep.

Als ik ogbonesoep eet, denk ik terug aan de oude tijd. Het brengt me terug naar Nigeria, naar thuis en geeft mij een gevoel van rust, vrede en warmte. In die tijd hoefde ik me nergens zorgen over te maken, want mijn ouders zorgden voor me. We leefden veel buiten en ’s avonds kwamen we samen en werden er verhalen verteld tijdens het eten. Met mijn ouders, broers en zussen aten we deze soep. Dat maakt het voor mij een heimweerecept.

Het is een gevoel van lang geleden. Mijn vader overleed toen ik 8 jaar was. Daarna veranderde alles. Mijn stiefbroer kreeg de erfenis en wij moesten verhuizen naar een ander huis. Mijn moeder zorgde alleen voor acht kinderen. Soms was er niet genoeg te eten.

Niemand kan koken zoals mijn moeder deed

Mijn moeder was een vechter en de beste kok die je kunt bedenken. Niemand kan koken zoals zij dat deed. Zij maakte deze soep ook het lekkerst. Mijn vrouw heeft ook geleerd ogbonesoep te maken, omdat ze weet hoe belangrijk deze soep voor mij is. Niet alle ingrediënten zijn in Nederland verkrijgbaar, maar haar soep komt qua smaak dicht bij die van mijn moeder. Tegenwoordig eet ik geen vlees meer, dus maakt ze de soep alleen met vis en veel groenten.

Eten is een sterk onderdeel van de cultuur in Nigeria. Zo wordt ogbonesoep alleen door mijn stam, de Edo-stam, op deze manier gegeten. Andere stammen hebben weer andere recepten.

Voor mij staat deze soep voor mijn afkomst en mijn verleden. Ik woon nu ruim twintig jaar in Nederland. Mijn thuis is nu hier, met mijn gezin en het werk dat ik doe. Ik voel mij hier thuis. Dat is voor mij belangrijk om ook te benoemen.”

Recept: Ogbonesoep

Recept ofe ogbono (ogbonesoep)
Ingrediënten:
• 1,5 kg gesorteerd rundvlees (darm, pens, nieren, lever, hart en rood vlees)
• 1,5 kop ogbonozaden (de zaden die in de grote mangopit zitten) of 1 kop gemalen ogbonozaden
• 200 gram stokvis
• 1 middelgrote droge meerval
• 1/2 kop gemalen rivierkreeft
• 1 ui
• 3 blokjes kruidenbouillon 
• okra (groente)
• 1 theelepel gefermenteerde ogiri (sesamzaad) of okpei (wonderboomzaad)
• 250 ml palmolie
• zout en peper naar smaak
Bereiding:
• Was de gedroogde vis en de stokvis en zet apart.
• Kruid het vlees met een theelepel zout, gesnipperde ui en twee kruidenblokjes. Laat het vlees koken en gaar worden.
• Zodra het vlees goed gaar is en het water bijna opgedroogd, voeg je vijf tot zeven kopjes water toe.
• Voeg de schoongemaakte gedroogde vis en stokvis en gemalen rivierkreeft toe. 
• Roer en laat tien minuten pruttelen. 
• Voeg de palmolie, nog een kruidenblokje en zout en peper toe, en daarna de ogbonozaden. Roer en laat het geheel nog vijf minuten pruttelen. Let op, de palmolie mag niet koken! 
• Proef je soep en voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.
• Voeg de groenten toe.
• Roer en laat nog drie minuten sudderen.
Serveer ogbonesoep met gestampte yam (een wortelknol).

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook