Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Elma Drayer: 'Ik ben een seculiere dominee’

3 december 2021 · 16:25

Update: 14 november 2024 · 17:00

In de podcast Levensbepalend is schrijfster, columniste, docent en redactrice Elma Drayer te gast, een vrouw die haar stevige meningen niet onder stoelen of banken steekt. De liefde voor het woord kreeg ze als domineesdochter al van jongs af aan mee. Ze zegt: ‘Ik ben een seculiere dominee, ik heb altijd een woord voor de wereld.’ Ze begon als journalist bij Vrij Nederland, werkte voor dagblad Trouw en werkt momenteel voor de Volkskrant. Ook was ze commentator bij het EO Radioprogramma ‘Dit Is De Dag’.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De komst van een drieling
Elma werd geboren in 1957 in een domineesgezin in Drachten. Haar vader ging voor in de Christelijk Gereformeerde Kerk. Elma was een nakomertje en had twee broers en een zus. Daar kwam verandering in toen haar moeder beviel van een drieling. Plotseling was het domineesgezin veel groter met alle gevolgen van dien. Het was een zware tijd vooral voor haar moeder van wie ze ineens minder aandacht kreeg.

‘Je valt niet van je geloof. Je glijdt van je geloof’
Elma vertelt dat ze als puber zo min mogelijk op een domineesdochter wilde lijken. Het gezin woonde inmiddels in Hilversum. ‘Ik had een enorme hang naar de wereld. Ik wilde leuke dingen doen. Ik was een beetje ondeugende af en toe. Het moest leuker kunnen dan in de Christelijk Gereformeerde Kerk van Hilversum-Oost.’ Ook nam ze in de loop van de tijd steeds meer afstand van het geloof waarmee ze was opgevoed. Ze zegt: ‘Je valt niet van je geloof. Je glijdt van je geloof.’

Droombrief
Elma’s eerste journalistieke baan bij Vrij Nederland begon op een bijzondere manier. Haar afstudeerscriptie was buiten haar weten om terecht gekomen bij de redactie van Vrij Nederland. Zonder te hebben gesolliciteerd ontving ze een brief waarin ze werd uitgenodigd voor een gesprek. Dit resulteerde in haar eerste baan. De eerste jaren werd ze op sleeptouw genomen door Gerard van Westerloo, een zeer gerenommeerde journalist. Elma vertelt dat ze nog steeds in het meester-gezel-model gelooft. Ze begeleid nu zelf jongere journalisten. Ze geeft onder andere schrijfcursussen.

Bijna-dood-ervaring
Een ander bepalend moment is de geboorte van haar eigen dochter. Het had weinig gescheeld of die bevalling had ze niet overleefd, ze had namelijk veel bloed verloren. Ze omschrijft dat ze een soort kalmte ervoer op het moment dat ze tussen leven een dood balanceerde. ‘Het is goed zo’, dacht ze op dat moment. Door deze ervaring staat ze nu anders in het leven. Ze wil nooit van een geliefde afscheid nemen als er nog ruzie is. Goed uit elkaar gaan is sindsdien nog belangrijker voor haar. Ook zegt ze: ‘Je hebt geen recht op geluk, het valt je soms toe.’

Over Levensbepalend
Het interviewprogramma Onderweg van Elsbeth Gruteke krijgt een doorstart als podcast en heet voortaan Levensbepalend. Elsbeth Gruteke voert daarin wekelijks een dieptegesprek met een gast over geloof, werk en leven.

Levensbepalend
Levensbepalend

Dit artikel hoort bij de podcast

Levensbepalend

    Deel dit artikel: