Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Eik kampioen bi­o­di­ver­si­teit, maar er kan nog meer bij

16 mei 2022 · 16:14

Update:14 november 2024 · 15:17

Oude zomereiken zijn kampioenen in biodiversiteit. Bomen op leeftijd herbergen honderden soorten insecten, paddenstoelen en schimmels. Maar er kan nog meer bij, zegt Sander Turnhout van SoortenNL in de podcast Eik&Ik.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kenners houden het op 285 en anderen zeggen dat er wel 500 soorten insecten leven op monumentale zomereiken. Hoe dan ook: een eik van een paar honderd jaar oud is een ecosysteem op zich. Het vliegend hert voelt zich er thuis, talloze soorten galwespen, torren, kevers, maar ook tal van mossen, schimmels en paddestoelen die in wisselwerking leven met de eik.

Nationale kampioen
‘Het is onze nationale kampioen biodiversiteit’, zegt Sander Turnhout in de podcast Eik & Ik. Hoewel de aantallen nu al indrukwekkend zijn: er kan nog meer bij, zegt Sander over de rijkdom van de eik. Daarom probeert zijn organisatie SoortenNL een goed beeld te krijgen van de soortenvariatie die op en rond de zomereik is te vinden. SoorteNL is een kennisnetwerk voor alle wilde planten en dieren van Nederland.

Slavernij
‘Het mooie van natuur is: het is nooit af. Er worden nog altijd nieuwe soorten beschreven. En ook elk dag verzinnen soorten nieuwe strategieën: het kan zomaar zijn dat er insecten zijn die nu nog geen relatie met een eik aangaan, dat over vijf jaar wel doen. Het proces van evolutie kan bij insecten snel gaan.’

In Eik & Ik legt Turnhout uit wat het geheim is van de eik als thuis voor honderden soorten planten en dieren. Ook komt paddenstoelenkenner Melchior van Tweel aan het woord over de vondst van een zeer zeldzame cantharel die in wisselwerking leeft met eikenbomen. ‘Het lijkt erop dat ze een huwelijk aangaan, maar eigenlijk is het een vorm van slavernij’, aldus Van Tweel.

Eik & Ik is een podcast van Wim Eikelboom voor de EO. Hij verzamelt verhalen over de boom aan wie hij zijn naam heeft te danken. De verhalen tonen aan hoe waardevol de eik is in onze natuur en cultuur.

Eik & ik
Eik & ik

Dit artikel hoort bij de podcast

Eik & ik

Deel dit artikel: