Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eerlijk over een eetstoornis: vier tieners geven kijkje in hun leven

'Hallo, ik heb een eetstoornis', vanaf 15 september bij de EO op NPO Zapp

Thijs, Jinthe, Clément en Christel worstelen allemaal met een eetstoornis. De één heeft anorexia, een ander arfid, boulimia of een eetbuistoornis. Hoe ziet het leven met een eetstoornis er van dichtbij uit? En hoe kan je ervan afkomen? In de nieuwe EO-serie 'Hallo, ik heb een eetstoornis' volgt presentator Anne-Mar Zwart vier tieners, op zoek naar een eerlijk antwoord op deze lastige vragen.

Deel:

De cijfers zijn zorgwekkend: het aantal jonge eetstoornis-patiënten is verdubbeld ten opzichte van vóór de coronacrisis (GGZ Nieuws, 2022). Niet alleen de aantallen zijn gestegen; ook de problematiek is ernstiger geworden. Met de serie Hallo, ik heb een eetstoornis wil de EO dit kwetsbare onderwerp bespreekbaar maken. Het doel is om bij kinderen, jongeren en volwassenen het begrip te vergroten en herkenning te creëren.

Niet verbergen, maar vloggen

Thijs, Jinthe, Clément en Christel hebben door middel van een vlogcamera zelf beelden gemaakt. Dit gaf ze de ruimte om zelf te bepalen wat ze willen laten zien over hun leven. Anne-Mar is trots op de tieners. "Zij doen in deze serie echt iets bijzonders: ze laten ons van dichtbij zien hoe het leven met een eetstoornis er uitziet. Dat vind ik ongelooflijk bewonderenswaardig, want veel mensen met een eetstoornis doen er alles aan om het voor de buitenwereld te verbergen. Maar Thijs, Jinthe, Clément en Christel hebben het lef gehad om ons mee te laten kijken in hun wereld."

Model Cecilia kampte met boulimia

Naast de vier tieners die hun verhaal doen over hun eetstoornis, zien we ook hoe verschillende ervaringsdeskundigen over deze mentale ziektes heen zijn gekomen. Onder andere Cecilia en Ivo delen hun ervaringen en tips. Cecilia deed in 2018 mee aan Holland’s Next Top Model. Zij kampte acht jaar met boulimia. Ivo, personal trainer, kampte met een eetbuistoornis.

Kijk ‘Hallo, ik heb een eetstoornis’ vanaf zondag 15 september elke week om 17.30 uur bij de EO op NPO Zapp.

--:--