Een gespleten gezin na adoptie in 'Kind van de tijd'
10 september 2024 · 14:05
Update: 11 september 2024 · 09:28
Interlandelijke adoptie is al jaren een gevoelig onderwerp. In 2021 werd het in Nederland tijdelijk stopgezet na een kritisch rapport van de commissie-Joustra, dat grote misstanden in de adoptiewereld blootlegde. De documentaire 'Kind van de Tijd' vertelt het verhaal van de uit Indonesië geadopteerde Tim en zijn Nederlandse adoptievader Lex. Beiden blikken terug op Tims adoptie in de jaren zeventig. In wiens belang is interlandelijke adoptie eigenlijk?
Als je het aan Tim vraagt, was het in ieder geval niet in zijn belang. Regisseur Huibert van Wijk, Tims broer, plaatst de geadopteerde Tim en vader Lex tegenover elkaar in deze indrukwekkende EO-documentaire.
Schaduwzijde adoptie
De documentaire geeft een uniek perspectief op adoptie door de ogen van beide hoofdpersonen, die heel verschillend terugkijken op hun ervaringen. Via hun familiegeschiedenis wordt een breder beeld geschetst van de internationale adoptiepolitiek, vanaf de jaren ‘70 tot nu. De effecten van de schaduwzijde van de adoptie-industrie, die in de jaren zeventig begon, zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. In de EOdoc wordt de tegenstrijdigheid van deze vorm van ontwikkelingshulp belicht door de persoonlijke lens van Tim, Lex en Huibert.
Kritisch
Met behulp van oude beelden, interviews en een reis naar Indonesië reconstrueert Huibert hoe de adoptie van zijn broer Tim tot stand kwam en wat de gevolgen waren voor het gezin. In de documentaire wordt getoond hoe Tim worstelde met zijn identiteit en zijn plek in Nederland na zijn adoptie. Tim kijkt kritisch terug op de adoptie, die volgens hem niet in zijn belang was en hem veel twijfel en pijn heeft gebracht.
Standpunten
Aan de andere kant staat vader Lex, die zijn keuze om Tim te adopteren nog steeds als een idealistische daad ziet en trots is op deze beslissing. Dit verschil in perspectief heeft geleid tot een moeizame relatie tussen vader en zoon. De documentaire laat Lex en Tim samenkomen in een serie persoonlijke gesprekken waarin ze proberen elkaars standpunten beter te begrijpen.
Bespreekbaar maken
Margit Balogh, hoofdredacteur van EOdoc, legt uit waarom deze documentaire belangrijk is: “Kind van de Tijd laat zien hoe belangrijk het is om kritisch te kijken naar ons koloniale verleden. Adoptie is een van die thema’s die vaak onderbelicht blijven. Met deze documentaire hopen we juist die pijn, woede en het verdriet, die vaak onbesproken blijven in families, bespreekbaar te maken.”
Documentaire 'Kind van de tijd'
EOdoc Kind van de Tijd is een persoonlijke film over adoptie, identiteit en de voorwaardelijkheid van liefde tussen ouder en kind, geplaatst tegen de achtergrond van de postkoloniale tijdgeest van nu. De documentaire maakt kans op een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Documentaire.
Dit artikel hoort bij het programma
2Doc: Kind van de tijd