Een dominee op het naaktstrand
Ds. Rosaliene Israël in Crux
Ds. Rosaliene Israël (44) noemde in het EO-programma Crux man en paard: stop met seksisme en discriminatie van vrouwen in de kerk. “Door de uitzending ben ik zelf ook weer met mijn neus op de feiten gedrukt: sinds mijn theologieopleiding 25 jaar geleden is er nog weinig veranderd.”
Een beetje vreemd is het wel. Een dominee die afspreekt op het naaktstrand. Dat geeft Rosaliene ruiterlijk toe. Gelukkig is het nog vroeg en lijkt er – op een zonnebadende dame en heer na met hier en daar wat kleding om het lijf – weinig onkuisheid te bespeuren aan de boorden van de Gaasperplas.
Joggen
De naakte waarheid is dat de scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam zich gewoon graag terugtrekt in deze groene oase, pal tegen de Bijlmer aan. Even heerlijk de drukte ontvluchten of een gezond rondje joggen om de plas, goed voor een kilometer of vijf. Of, zoals vandaag, om wat filmpjes op te nemen met haar vaste PKN-cameraman Matthijs. Deze keer met als thema Hemelvaart. “Want wie weet tegenwoordig nog waar dat over gaat?”
Hondendrollen
Op blote voeten manoeuvreert Rosaliene behendig tussen de hondendrollen in het gras door. Jammer dat zo’n paradijselijk plekje zo onteerd kan worden. Zonde! Ook zonde is het nog altijd slechte huwelijk tussen vrouwen en de kerk. Op te veel plekken op het christelijke erf hebben vrouwen immers nog altijd last van discriminatie op grond van hun geslacht. “Niet meer van deze tijd!”
Activist
Voor Rosaliene een meer dan goede reden om mee te doen aan Crux. “Terwijl ik helemaal geen activist ben of wil zijn, hoor.” Toch moet er iets gebeuren, zo activistisch is ze dan weer wel. “Want weet je: seksisme in de kerk is geen vrouwendingetje, hè? Als lichaam van Christus hebben we hier allemaal een rol in. Nodig daarom vrouwen uit om hun ervaringen te vertellen en laten we dit met elkaar aanpakken.”
Boordje
Nee, weglopen voor moeilijke thema’s doet Rosaliene niet. Of wegfietsen in haar geval, want overal waar ze komt, parkeert ze haar sportieve tweewieler (gravelbike, voor de kenners). Dat, in combinatie met het witte boordje, maakt haar tot een opvallende verschijning in de stad. “Racefiets, jonge vrouw, boordje. Dat roept altijd vragen op en dat vind ik leuk, want ik wil als religieus leider zichtbaar zijn.” Oók als het gaat om het opkomen voor de rol van vrouwen in de kerk. “De uitzending legde iets structureels bloot, waar we allemaal een rol in hebben. Ook mannen.”
Dat is de crux.
Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman