Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Duurzaam zweten doe je zo.

Duurzaam zweten doe je zo

5 oktober 2020 · 07:30

Update: 15 november 2024 · 13:16

Het zijn dingen die je elke dag gebruikt, maar waar je eigenlijk weinig over nadenkt: shampoo, zeep, deodorant en tandpasta. Producten die vaak vol rommel zitten en ook nog eens milieubelastend zijn. Hier een paar tips over hoe het anders kan!

Onze dagelijkse verzorgingsproducten bevatten vaak een hoop rommel én dingen die het vervoer onnodig belastend voor het milieu maken, zoals - surprise - water! Gelukkig zijn er steeds meer duurzame en gezonde alternatieven.

Onder de douche

Er is van alles niet zo goed aan shampoo: de fles waar het in zit, het feit dat er zoveel water in zit (terwijl dat niet nodig is) en het probleem dat het soms zelfs plastic bevat. Wat kun je wel doen?

  • Het product is er nog niet, maar kijk eens naar TWENTY. Een tof idee om water uit de shampoo te halen. 
  • Kies voor gewone zeep, liefst een blok
  • In veel shampoo zit palmolie. Palmolie zorgt voor ontbossing en andere problemen en er is weinig écht duurzame palmolie te vinden. Met bijvoorbeeld Shampoobars heb je dat probleem niet (en er zit ook nog eens geen water in). 
  • Of je besluit helemaal geen gewone shampoo meer te gebruiken en je haar niet of met alleen natuurlijke middelen te wassen. Alles over no-poo, low-poo en oh-poo lees je hier
  • Kies voor producten die van begin tot eind goed en doordacht zijn, zoals bijvoorbeeld dit merk:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In je mond

Ook aan tandpasta kleven veel nadelen: de tubes zijn gemaakt van plastic en zelfs in de tandpasta zitten plastics. Daarom is het interessant dat er dit soort producten zijn. Daarnaast poetsen veel mensen hun tanden onder de douche. Dat is natuurlijk niet nodig. Door gewoon bij de wastafel je tanden te poetsen en de kraan tussendoor ook dicht te doen bespaar je tientallen liters water. 

Op je lichaam

De impact van spuit-deodorant is vrij groot, omdat er drijfgas in zit, maar ook door het verpakkingsmateriaal. Ik gebruik zelf lekker in een potje, maar er zijn een hele hoop andere deodorants die een goed alternatief zijn voor spuit-deo. 

Op je gezicht

Hier kan ik een hele losse blog over schrijven, maar lees eerst dit blog over make-up eens! 

Dat is al een hele lijst, maar ik weet ze waarschijnlijk lang niet allemaal. Dus help me verder!

Tips van jullie

Ik kreeg al mooie tips binnen, bedankt!

- Jeannette tipt twee groene webshops: De Groene Drogist en Big Green Smile. Ze geeft nog de tip mee: als je het niet kunt eten moet je het ook niet op je lichaam gebruiken. 

- Hanne-Maria noemt Project Cece waar je onder meer duurzame cosmetica kunt vinden. Filter bijvoorbeeld op vegan of diervriendelijk.

- Gerlinde is blij met de troepvrije producten van Loveli. Ze hebben goedwerkende deo en ook andere verzorgingsproducten. En ook de verpakking is duurzaam. 

Heb jij nog tips voor duurzame verzorgingsproducten? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen.

    Deel dit artikel: